Vic aprova un full de ruta per millorar la cohesió social

La Declaració de Vic proposa actuacions en aquells àmbits on encara es genera discriminació, com la pobresa, la immigració, el gènere, la religió o la malaltia mental

Pere Pratdesaba
06 de novembre del 2014
Actualitzat a les 16:56h
Joan López va presentar la Declaració de Vic al ple
Joan López va presentar la Declaració de Vic al ple | Adrià Costa

Joan López va presentar la Declaració de Vic al ple. Foto: Adrià Costa


El ple de l’Ajuntament de Vic va aprovar, en la sessió ordinària celebrada dilluns, la Declaració de Vic, un document que respon a un full de ruta per als propers anys entorn la cohesió social. El text va comptar amb el vot favorable de CiU, ERC, CUP, PSC, SI, ICV-EUiA i els regidors no adscrits Marta Riera i Josep Anglada. PxC es va posicionar en contra.

El document, tal com explica el seu preàmbul, recull aquells àmbits que, d’una manera o altra, encara generen discriminació a la ciutat. Està dividit en tres parts: diagnosi, ideal a assolir i suggeriment de propostes. Els àmbits que s’hi tracten són la pobresa, la discapacitat o malaltia mental, la salut, la vellesa, la immigració, la discriminació de gènere, la diversitat afectiva i sexual, la llengua catalana, les creences religioses, la utilització de l’espai públic, els espais i les xarxes de relació social.

Entre les conclusions que en sorgeixen en destaquen algunes com que la ciutat ha de treballar “transversalment i preventiva per tal que tothom esdevingui un ciutadà de ple dret”, ha de garantir el dret a l’habitatge i l’atenció sanitària a tothom, ha de donar veu als joves i als infants i ha de ser “més igualitària, justa i equitativa entre homes i dones”.

La Declaració de Vic ha estat elaborada per un grup de treball sorgit del Consell de Ciutat, i ha comptat amb la participació de professionals, tècnics, ciutadans i entitats implicades directament en cada un dels àmbits definits. Tots ells han treballat gairebé dos anys en la redacció final del document.

El regidor de Cultura i Ciutadania, Joan López (ERC), va remarcar en el ple que es tracta d’un treball fet per la mateixa ciutadania. Ara, una vegada aprovat, es començarà un procés de difusió del document amb l’objectiu que s’hi puguin adherir el màxim d’entitats i persones a títol individual.

La majoria de formacions del consistori van celebrar l’aprovació del document, tot i que van coincidir en reclamar que no es quedés en paper mullat, en només una declaració de bones intencions. Així ho va expressar Xavier Tornafoch (ICV-EUiA), que va demanar que se superés la “retòrica” i s’entrés en una fase d’acció, que es podia vincular amb el projecte de “Ciutat Educadora”. En la mateixa línia, la CUP va instar l’equip de govern a recollir les propostes i començar-les a aplicar “el més ràpid possible”.
 

Declaració de Vic, íntegra


Jacint Raurell (PSC), al ple de dilluns. Foto: Adrià Costa
Arxivat a