Unes 250 personalitats fan costat a Puigdemont en un manifest pel 12-M

Eudald Carbonell, Julià de Jòdar, Carles Porta i Ada Parellada, entre d'altres, signen un document de suport al candidat de Junts a les eleccions

Cartell electoral de Puigdemont.
Cartell electoral de Puigdemont. | Junts
18 d'abril del 2024
Actualitzat a les 10:12h

Més de 250 personalitats del món de la cultura, la ciència i la política han signat un manifest de suport a Carles Puigdemont, expresident de la Generalitat i candidat de Junts a les eleccions del 12-M. Entre els signants hi ha l'antropòleg Eudald Carbonell, l'escriptor Julià de Jòdar -exdiputat de la CUP-, la cuinera Ada Parellada i el periodista Carles Porta, que en el seu dia va escriure un llibre quan Puigdemont va arribar a Palau titulat L'amic president. El manifest assenyala que la candidatura de Junts "lliga" amb la "legitimitat" de l'1-O, i manté que el cap de cartell és el "més reconegut defensor" de la causa catalana arreu del món. Entre els signants també hi ha la il·lustradora Pilarín Bayés, que va formar part de la candidatura de Junts el 2017 en posicions simbòliques, i també Mònica Roca, expresidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona.

"La Catalunya d’avui ha de poder respondre als reptes d’una societat diversa en la qual el català ha de ser la llengua pròpia i vincle de cohesió, enmig d’altres grans reptes de la globalització i de l’emergència climàtica que cal atendre amb urgència", sosté el text, al qual s'hi han adherit Bernat Joan i Àngel Colom, en el seu dia representants d'ERC. El primer va ser eurodiputat i el segon, després de liderar els republicans, va acabar a Convergència. "Ara que la llei d’amnistia ha de permetre la fi de la repressió de les persones encausades pel procés sobiranista des de l’any 2011 i ha de fer possible el retorn al país de qui legítimament el presidia l’1 d’octubre del 2017, cal unir esforços per tal de reprendre amb més força i intel·ligència el camí emprès i culminar-lo", assenyalen els signants del document.

Entre els suports culturals hi ha el del raper Valtònyc, amb qui Puigdemont va compartir etapa d'exili a Bèlgica fins que el cantant mallorquí va poder tornar a l'Estat, i els actors Toni Albà i Lluís Marco. Carme Garcia, exdiputada d'ICV i implicada en el Consell per la República, també forma part dels signants, entre els quals destaca l'escriptor Albert Sànchez-Piñol. Montserrat Catalan, exsecretària de l'expresident Josep Tarradellas, i l'editora Iolanda Batallé, responsable de la llibreria Ona, han fet costat al document.

Manifest de suport a Puigdemont by Naciodigital on Scribd