Ábalos dimiteix com a president de la comissió d'Interior del Congrés però manté l'acta de diputat

L'executiva del PSOE ha donat 24 hores a l'exministre per entregar les credencials de parlamentari i anuncia la posada en marxa d'una investigació al Congrés per analitzar la compra de mascaretes durant la Covid

L'exministre José Luis Ábalos.
L'exministre José Luis Ábalos. | Eduardo Parra / Europa Press
26 de febrer del 2024
Actualitzat a les 21:21h
José Luis Ábalos té 24 hores per dimitir. Aquest ha estat el consens unànime al qual ha arribat la comissió executiva federal del PSOE, que s'ha reunit aquest dilluns al matí. Els socialistes li han comunicat a l'exministre socialista aquesta petició, després que la Guàrdia Civil detingués dimarts de la setmana passada Koldo García, antic assessor d'Ábalos, en el marc d'un cas que investiga pràctiques corruptes en la compra de mascaretes durant la Covid. Ábalos, però, només ha fet un moviment parcial. Ha plegat com a president de la comissió d'Interior del Congrés però manté l'acta de diputat. 

En els últims dies múltiples representants del PSOE havien suggerit la dimissió de l'extitular de Transports, però no havia existit encara un reclam unànime pres des dels òrgans de decisió del partit. La decisió l'ha anunciat la portaveu del PSOE, Esther Peña, que també ha avançat que el partit registrarà Congrés una comissió d'investigació per analitzar la compra de material sanitari des de les administracions públiques en l'època de la pandèmia. Segons ha detallat, la primera tasca que ocuparà aquesta comissió serà el cas que afecta el suposat cobrament de comissions per part de Koldo García, i el pagament d'aquestes per part de diversos empresaris. 

"No ens erigim en jutges, no som fiscals, no jutgem. Però, malgrat tot, l'executiva considera que sí que existeix una responsabilitat política", ha dit Peña, que ha recordat que han pres aquesta decisió tot i que Ábalos no està "assenyalat", "investigat" ni "imputat". La portaveu del PSOE, per augmentar la pressió sobre l'exministre, s'ha mostrat convençuda que aquest actuarà "en conseqüència" pel "bé major" que és el PSOE. "El resultat en les pròximes hores serà positiu per a l'organització i per al mateix exministre", ha afegit.

La portaveu socialista ha indicat que el PSOE es regeix per "tres principis molt clars" en tot el que "concerneix la corrupció política": justícia, transparència absoluta i assumpció de responsabilitats. Dit això, ha recalcat que no són "iguals" que altres partits, i s'ha contraposat directament amb el PP: "Personalment, orgullosa d'un partit que és capaç de posar per davant de tot el que té per acabar amb el desvergonyiment d'alguns i la inacció d'altres, com el PP, que mai pren mesures". 


PP: "Que aixequi la manta"

El PP ha demanat aquest dilluns a l'exministre socialista José Luis Ábalos que "aixequi la manta" i "ho expliqui tot" sobre la trama del cas Koldo. "És vergonyós -ha dit el portaveu conservador, Borja Sémper- que el PSOE pretengui que el tallafoc de la petició de cessament d'Ábalos ho solucioni tot". "El deixaran tirat, que aixequi la manta", ha agregat dirigint-se a l'exdirigent socialista ara assenyalat en una trama de pressumpta corrupció. Sémper tambéha anunciat una comissió d'investigació al Senat, que es registrarà avui, per conèixer tots els detalls sobre els contractes de les mascaretes.