Acord polític o revocació al ple: les vies per rellevar Borràs a la presidència del Parlament

El PSC apunta al procediment per retirar càrrecs previst a l'article 180 del reglament si es bloqueja el relleu al capdavant de la cambra a principis de setembre

Laura Borràs i Jordi Turull, al Parlament.
Laura Borràs i Jordi Turull, al Parlament. | Junts
22 d'agost del 2022
Actualitzat el 25 d'agost a les 14:02h
Laura Borràs ha estat suspesadels seus drets i deures com a presidenta del Parlament, però ja ha deixat clar que pensa aferrar-se al càrrec formal. Només ella pot decidir si dimiteix o no, situació que aboca la cambra catalana a un escenari insòlit: l'interinatge de les seves funcions recau sobre les vicepresidentes, però queda vacant la presidència fins que se n'esculli una altra.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ja ha defensat la tria d'una altra presidenta per substituir Borràs. I el líder del PSC, Salvador Illa, ha subscrit aquest dilluns l'aposta en una entrevista a Catalunya Ràdio i ha deixat caure que hi ha "mecanismes" per aconseguir-ho. Si no prospera la via del pacte polític, sobre la taula hi ha el reglament del Parlament. En concret, l'article 180, que habilita un procés de revocació de càrrecs escollits a la institució que poden activar una tercera part dels diputats i que podria permetre l'elecció d'una altra presidenta.

Tres grups parlamentaris que aglutinin, almenys, 45 diputats poden signar i impulsar aquest procediment de revocació, que ha d'anar acompanyat de la justificació, la comunicació a la persona afectada i a la resta de grups i que, per prosperar, ha de comptar amb la majoria de vots del ple a favor de retirar-li el càrrec. És precisament a aquest mecanisme el que es pot obrir pas en cas que la situació continuï enrocada. Amb els comuns, el PSC sumaria 41 diputats i, si ERC, Junts i la CUP quedessin fora de l'aritmètica, la suma dels representants de Ciutadans ja serien suficients per poder invocar l'article 180. Altra cosa és si, després, hi hauria majoria o no al ple per revocar el càrrec.

Un cop Borràs va ser suspesa, la mesa va encarregar un informe als serveis jurídics per desbrossar un escenari mai viscut abans. La presidenta de Junts ha manifestat que pensa continuar anant al Parlament i fent ús del seu despatx, malgrat que té congelat el salari i que no pot fer ús del cotxe oficial. Tant ERC com el PSC, claus juntament amb la CUP per aprovar la suspensió un cop se li va obrir judici oral pel cas de presumpte fraccionament de contractes, volen que aquesta anomalia no s'allargui en el temps i es resolgui ràpid. Illa ja ha concretat que el relleu s'hauria de produir durant la primera quinzena de setembre.

Junts, per ara, tanca files amb la situació de Borràs i ha reclamat a la mesa una reconsideració de la suspensió. Això complica el camí de l'acord polític per triar una nova presidència, malgrat que Junts té els noms d'Aurora Madaula -secretària de la mesa- i Anna Erra, que no optarà a la reelecció a l'alcaldia de Vic, per ostentar el càrrec mentre Borràs afronta el judici. La prioritat d'ERC és que, en virtut de l'acord assolit amb els seus socis de Govern, la segona autoritat de Catalunya sigui un dirigent de Junts. Els d'Aragonès encara estan a l'espera de si la suspensió de Borràs té impacte en la coalició que comanda la Generalitat. I Alba Vergés, vicepresidenta primera del Parlament i candidata d'ERC a l'alcaldia d'Igualada, viu amb incomoditat haver d'assumir les funcions de la presidència i que, des de Junts, s'acusi els republicans de voler-se quedar amb el càrrec. En absència seva, com ja va passar en l'homenatge a les víctimes del 17-A, el rol recau sobre la vicepresidenta segona, la socialista Assumpta Escarp.

Fonts del PSC expliquen que el seu objectiu no és ocupar la presidència del Parlament, sinó, preferentment, arribar a un acord polític com el que va permetre la suspensió de Borràs. Estarien disposats, asseguren, a avalar un dirigent de Junts per estar al capdavant de la cambra. També un d'ERC, mentre que, en canvi, no donarien suport a un de la CUP. Aquest dilluns, però, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha descartat arribar a una entesa amb el PSC per escollir el relleu de Borràs i només preveu fer-ho amb Junts, i ha insistit en que la tria de la nova presidenta s'ha de produir "com més aviat millor", però no ha esclarit què pensa fer ERC si no es desencalla la situació. 

"Cap pacte pot passar per sobre de la institucionalitat del Parlament", ha insistit Illa, una protecció de la institució a la qual també han apel·lat Aragonès i Vilagrà. Els socialistes asseguren que encara no han iniciat converses amb la resta de grups per afrontar aquest escenari, però tenen clar l'article del reglament que permet la revocació. En cas d'aconseguir la tercera part de la cambra amb tres grups signant la petició, ERC es veuria abocada a decidir en el ple si vota a favor o no de retirar-li a Borràs el càrrec de presidenta. Si prosperés la revocació, aleshores es procediria a l'elecció d'una nova presidència a través del sistema habitual, que no estaria exempt de pactes. Cal majoria absoluta al voltant d'un nom i, en cas de no obtenir-se, es repeteix la votació amb els dos dirigents amb més vots i guanya qui s'imposi sobre l'altre. I si Junts i Borràs no es mouen, ERC haurà d'assumir que haurà de buscar alternatives.

Caldrà veure també quin posicionament adopta la CUP, que en altres moments, com ara durant la gestió de l'escó del diputat Pau Juvillà, va arribar a proposar-se per assumir aquest càrrec per desobeir els tribunals. La diputada Eulàlia Reguant va defensar a principis d'agost en una entrevista a EFE que la interinitat de la presidència perjudica "la credibilitat" del Parlament i va urgir ERC i Junts a resoldre un conflicte derivat de l'acord que van fer els dos partits per escollir Borràs presidenta malgrat conèixer la seva situació judicial. Tot i que estan desmarcats del Govern, el posicionament dels anticapitalistes no és innocu i, amb Carles Riera com a representant, formen part de la majoria de la mesa que va suspendre Borràs.

En Comú Podem, per la seva banda, no ha entrat a debatre la possibilitat d'activar l'article 180 del reglament, però sosté que cal escollir un altre president que impliqui també un "canvi de dinàmiques" i que això està en mans d'ERC. De fet, fonts dels comuns assenyalen que els d'Aragonès estan davant d'una dicotomia: "Han de decidir si queden atrapats en una legislatura esgotada anant de la mà de Junts o si donen per finiquitat l'acord investidura i s'atreveixen a obrir una nova etapa". 

ERC espera que Junts mogui fitxa, PSC espera que mogui fitxa ERC. I una part de Junts, la que cada vegada se sent menys representada per Borràs, detecta que no necessita moure's perquè tot caigui pel seu popi pes. "És massa d'hora perquè Junts deixi sola a Borràs en això, així que està a les mans d'ERC", asseguren els socialistes. El curs polític arrencarà, de nou, amb un nou galimaties jurídic i reglamentari per una presidència desposseïda de funcions que suposa un terratrèmol dins i fora del seu propi partit.
Arxivat a