Ada Colau anuncia la creació d'un nou espai polític permanent a Catalunya

Barcelona en Comú inicia un debat que ha d'acabar amb la "creació d'una assemblea constituent" | L'alcaldessa vol una força política de país que vagi més enllà de la lògica de partits | Xavier Domènech assegura que Podem comparteix la proposta d’un referèndum, però que les negociacions amb el PSOE no s’han obert

Roda de premsa de Barcelona en Comú
Roda de premsa de Barcelona en Comú | @G_Pisarello
25 de gener del 2016
Actualitzat a les 16:28h

L'èxit d'En Comú Podem, que va guanyar les eleccions espanyoles a Catalunya, pot tenir continuïtat. Barcelona en Comú ha anunciat aquest matí l'inici d'un procés per crear un nou espai polític permanent que doni continuïtat als bons resultats dels comicis municipals i estatals i superi el fracàs del 27-S. "Hem de començar a pensar en els següents passos per crear una assemblea constituent d'aquest nou espai català", ha assenyalat l'alcaldessa Ada Colau.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, acompanyada dels diputats Xavier Domènech i Marcelo Expósito, han comparegut avui per fer un balanç del darrer any i valorar el moment polític des de Barcelona en Comú. Colau ha parlat d’una crisi política fruit de l’arrogància d’unes institucions que han actuat des de la distància amb la realitat social. En aquest sentit ha anunciat la voluntat política de consolidar aquest espai sense les urgències d’una convocatòria electoral. Vol que aquesta nova força política vagi més enllà dels espais i la lògica de les sigles i els partits. S'ha mostrat disposada a participar activament en el projecte, tot i que ha insistit que no té "aspiració" a ocupar altres càrrecs diferents al d'alcaldessa.

"Les negociacions amb el PSOE no han començat"

Per la seva banda, Xavier Domènech, que encapçala el subgrup de Barcelona en Comú dins del bloc de Podem, ha recordat que les eleccions espanyoles les van guanyar ells amb la seva proposta d’aglutinar les forces populars, però també de país. “Estem en situació de constituir una força política de país”, ha reblat.  Segons ell, el 20-D es van acabar les majories absolutes però també el joc antic del bipartidisme: “Vam entrar en la lògica de les alternatives reals”.

Domènech ha afirmat que, amb els seus dotze diputats, “som la cinquena força política del Congrés”. El diputat ha dit que estan a l’espera de la resposta del PSOE a la proposta presentada per Podem per fer una política de canvi a l’Estat. Sobre el referèndum, ha assegurat que “no és només una proposta d’En Comú Podem, sinó que és compartida per Podem. Però cal dir que les negociacions amb el PSOE encara no han començat”. Ha reconegut que ha parlat amb Miquel Iceta, pensant en la possibilitat que pugui ser sensible a una obertura política dins l’actual marc polític.

Sobre les línies vermelles, Domènech ha dit que ells no en parlen, però d’altres sí. Ha recordat unes paraules de Susana Díaz afirmant que no s’havia d’acceptar ni l’abstenció de Podem si no retiraven la proposta de referèndum: “Això ja no és una línia roja, és una autopista roja”.   

Marcelo Expósito, diputat al Congrés i membre de la mesa, ha subratllat que ells representen la idea de la plurinacionalitat en l’òrgan de govern del Congrés espanyol. Ha anunciat que properament presentaran propostes perquè la cambra pugui posar-se a treballar en el camp legislatiu sense esperar que es formi el nou govern de l’Estat.    

Fa just un any, el gener del 2015, que es va presentar Barcelona en Comú. Va ser al mateix indret on avui han parlat els seus dirigents, al Pati Llimona. El maig passat, aquesta plataforma guanyava les eleccions municipals a Barcelona. Colau ha assenyalat que “l’àmbit municipal és la base d’un projecte de canvi, però també vam constatar que només fent política municipal no n’hi havia prou”. D’aquesta idea va sorgir En Comú Podem, una aliança fraternal, segons ella, amb forces diverses catalanes i de l’Estat que confiaven en la força d’un ampli front pel canvi. Aquesta fórmula va guanyar les eleccions espanyoles a Catalunya i ara s'aposta per fer-la permanent.

Colau recorda que ja governen amb ERC i PSC a l'àrea metropolitana

Sobre política municipal, se li ha preguntat sobre el rebuig (“el veto”) d’ERC a cogovernar l’Ajuntament amb el PSC. L’alcaldessa ha recordat que les tres forces ja governen l’àrea metropolitana i que “hem vist que entre les tres forces d’esquerres hi ha moltes coincidències, i hi ha urgències que no poden esperar”. Colau confia en la bona voluntat de totes aquestes forces i ha dit que farà els possibles per un acord.