Ada Colau es queda a l'Ajuntament: «No aniré a les eleccions europees»

L'exalcaldessa i líder dels comuns no descarta ocupar una plaça com a tinent d'alcaldia però retreu a Collboni que dediqui més "gestos de complicitat" a Junts que al seu grup

Ada Colau, en una imatge d'arxiu.
Ada Colau, en una imatge d'arxiu. | Hugo Fernández
13 de gener del 2024
Actualitzat el 07 de març a les 14:30h

Ada Colau no deixarà l'Ajuntament de Barcelona. Si més no, en el curt termini. En una entrevista al programa El Suplement de Catalunya Ràdio, l'exalcaldessa de la ciutat ha indicat que continuarà com a regidora i que, de la mateixa manera que va descartar ser ministra en el nou govern espanyol, tampoc anirà de candidata a les eleccions europees, com s'ha especulat en les últimes setmanes. Colau ha indicat que la seva prioritat és el consistori i no ha tancat la porta a formar part de l'executiu municipal amb Jaume Collboni com a alcalde, càrrec al qual va accedir després de les eleccions amb el suport dels comuns i del PP.

"Em quedo a la meva ciutat, l'estimo", ha ressaltat l'exalcaldessa, que ha lamentat que Collboni hagi tingut més "gestos de complicitat" amb Xavier Trias -guanyador de les eleccions i a qui Colau va impedir l'accés a l'alcaldia- que no pas amb els comuns. En aquest sentit, s'ha mostrat sorpresa pel fet que els socialistes estiguin mirant "cap a la dreta", en referència a les negociacions obertes amb Trias, que ja ha donat per fet que no podrà accedir a l'alcaldia durant el mandat i que ja ha anunciat que plegarà quan es tanqui la governabilitat a la ciutat. Per a Colau, la prioritat ha de ser un tripartit d'esquerres. Més encara quan Junts, segons l'exalcaldessa, fa un discurs assimilable al de "l'extrema dreta" amb la immigració.
 


La dirigent dels comuns -que tampoc ha descartat ser candidata el 2027, data que encara queda "molt lluny" i a expenses que aparegui un candidat o candidata "molt potent"- es reunirà aquest dijous amb Collboni per explorar les possibilitats d'un pacte de legislatura, tal com va avançar Nació. En els darrers dos mesos no hi ha hagut cap missatge privat entre tots dos. Una situació que coincideix en el temps amb la decisió del PSC -que té 10 regidors- de treballar el futur del govern "a mig termini", sense urgències. El cap de files socialista marca "la primavera" com el límit temporal per tenir executiu -possiblement ampliat- i pressupost municipal per al 2024. Mentrestant, els comuns han estat reclamant públicament a l'equip que actualment ostenta l'alcaldia que fes moviments d'acostament cap a les forces d'esquerres.

La possibilitat d'un tripartit, que sumés BComú i ERC al govern, ha anat allunyant-se amb el pas del temps. Collboni ha seguit plantejant-ho com a possibilitat preferent, però el treball intern no ho ha correspost. A l'altra banda, els comuns també han defensat amb intensitat aquest triple acord, però tampoc han dubtat a l'hora d'assenyalar els socialistes, acusant-los de no posar-hi fil a l'agulla. A més, davant un nou rumb d'ERC cada vegada més escorat cap a la idea de quedar-se a l'oposició, la formació d'Ada Colau -9 regidors- recela d'una possible proposta dels socialistes que els plantegi un acord, però sense tripartit. L'opció defensada públicament pels comuns és la que suma les tres forces i arriba als 24 regidors.