El pla d'ERC després de Maragall: perfil d'oposició a un govern PSC-Junts a Barcelona

Els republicans, que no veuen recorregut a una entesa de Collboni amb els comuns set mesos després de les eleccions, plantegen el mandat amb la intenció de construir una alternativa progressista a la formació de Colau

Ernest Maragall, amb Elisenda Alamany al costat, en el darrer ple de l'exlíder d'ERC a Barcelona.
Ernest Maragall, amb Elisenda Alamany al costat, en el darrer ple de l'exlíder d'ERC a Barcelona. | Hugo Fernández
07 de gener del 2024
Actualitzat a la 13:02h

Ernest Maragall es va acomiadar de l'Ajuntament de Barcelona el 22 de desembre. "Aquí estic després de dos intents frustrats per arribar a la fita somiada", va entonar el cap de files d'ERC en l'últim discurs al consistori. Es referia a la victòria electoral del 2019 -insuficient per governar després de la maniobra de Manuel Valls- i al pacte de govern amb Xavier Trias del 2023, frustrat pel gir d'última hora d'Ada Colau, que va votar amb el PP la investidura de Jaume Collboni. Maragall va dir adeu amb una espina clavada i el seu comiat va oficialitzar el punt d'inflexió d'ERC a la capital catalana. Els republicans, que tornaran a l'activitat dilluns amb una sessió estratègica de l'equip polític i tècnic del grup municipal, ja planifiquen el mandat a l'oposició.

Així ho detallen veus consultades per Nació, que consideren factible l'entesa entre Collboni i Trias. El pla del partit passa per construir un perfil alternatiu a un eventual govern del PSC i Junts, perquè no veuen recorregut a una entesa de l'alcalde socialista amb els comuns, que han topat amb l'equip de Collboni en els primers mesos de mandat. Tot i que càrrecs d'ERC a l'Ajuntament havien conjugat l'opció d'entrar el govern en el marc d'un pacte d'esquerres, aquesta possibilitat es considera avui pràcticament impossible.

El grup municipal d'ERC, ara liderat per Elisenda Alamany, treballa amb la premissa que el més probable és un acord del PSC amb la formació de Trias, per molt que dirigents dels dos partits consultats per aquest diari rebutgin un pacte imminent que consolidi un govern ampli a Barcelona. "No ens fa res ser a l'oposició", exposen fonts republicanes, que aquest gener estrenen nou comandament a l'Ajuntament i, en els últims mesos, també han actualitzat la composició de l'executiva de la federació barcelonina, amb Eva Baró al capdavant. No hi ha hagut dissonàncies entre el grup municipal i l'executiva local des que es va certificar el relleu a l'Ajuntament.

Quines són les prioritats d'ERC en l'estrena del nou any? Les veus coneixedores de la "reflexió" interna, que ara es posa en marxa, exposen que hi ha un camí transitable per reforçar les sigles que passa per exhibir perfil progressista i adreçar-se a l'electorat sobiranista de classe mitjana, amb la intenció de fer forat en el votant fronterer amb els comuns. "Vam perdre la meitat dels votants, calen missatges nous i rejovenir l'electorat, amb segell d'esquerres", destaquen a la sala de màquines per revertir el retrocés de deu a cinc regidors de les municipals. Es tracta, entenen a la formació, d'ocupar espai al partit de Colau, que també va recular a les eleccions del maig i que està pendent de redefinir lideratges.     

"Ara tocar centrar la diagnosi", exposen fonts coneixedors del debat dels republicans a Barcelona. Per connectar amb el votant jove i les famílies que veuen un paisatge advers a la ciutat, el partit explora un discurs que encerti en la diana. Matèries com l'habitatge i la definició del model urbà connecten amb el públic progressista, i atendre la situació de la llengua catalana estableix un vincle amb l'elector sobiranista que, en funció de les expectatives, confia en les diverses opcions independentistes. El grup municipal d'ERC haurà d'afinar el rumb en els pròxims mesos, quan es resoldrà la incògnita de qui acompanyarà el PSC al govern. "Collboni està incòmode amb els comuns", repeteixen els qui abans de tancar l'any van conversar amb l'alcalde i assenyalen el rol incert de Colau, encara pendent de definir el seu futur.  

Tant als despatxos de l'Ajuntament com a la Federació de Barcelona ja s'han verbalitzat expressions per definir el perfil d'oposició que busca ERC. La idea de traçar un discurs "modern" de renovat "patriotisme barceloní" apareix en les reflexions de les últimes setmanes, en què s'ha donat per remota l'opció de formar part de l'aliança de pactes per ampliar el govern municipal. Si Collboni mira a la dreta, els republicans activaran una oposició que els permeti ser alternativa i els diferenciï dels comuns.