Així serà el nou subsidi d'atur: els detalls de l'acord entre els ministeris de Treball i Economia

La prestació augmentarà de 480 a 570 euros durant els primers sis mesos i tindrà 400.000 potencials nous beneficiaris arreu de l'Estat; l'acord llaurat entre Yolanda Díaz i Nadia Calviño ha estat carregat de tibantors

Dos operaris treballant en una planta automobilística.
Dos operaris treballant en una planta automobilística. | ACN
Nació
19 de desembre del 2023
Actualitzat a les 16:38h
Després de mesos de discrepàncies públiques i privades, els ministeris de Treball i Economia han pactat els canvis en el subsidi d'atur, validat finalment en el consell de ministres d'aquest dimarts per la via de decret llei. L'acord s'ha produït gairebé en temps de descompte, perquè la reforma era una de les exigències de Brussel·les per desencallar el quart paquet dels fons europeus, valorat en 10.000 milions d'euros. El nou subsidi de desocupació, una prestació no contributiva a la qual tenen accés una bossa d'aturats que han esgotat les cotitzacions, augmentarà dels actuals 480 euros mensuals fins als 570 euros en els primers sis mesos, fins a retornar a la quantitat original al cap d'un any.

La progressivitat incorporada al subsidi farà que, durant el primer mig any en el qual l'aturat pugui accedir-hi, la quantitat retribuïda sigui de 570 euros -equivalent al 95% de l'IPREM, l'indicador públic de renda d'efectes múltiples, que es fa servir com a referència per a la concessió d'aquest tipus d'ajuda-. Entre els sis i 12 mesos posteriors a la pèrdua de la contribució -i, per tant, d'accés a la prestació-, el desocupat podrà percebre 540 euros o el 90% de l'IPREM i, a partir d'any de recepció de l'ajuda no contributiva, la quantitat se situarà en els 480 euros o el 80% de l'IPREM. 

El pacte entre els ministeris de Díaz i Calviño -amb posicions sensiblement diferents durant la negociació- permetrà també l'ampliació del nombre de beneficiaris de la prestació. En l'actualitat cobren el subsidi fins a 900.000 aturats de llarga durada a tot l'Estat i, amb la reforma aprovada aquest dimarts, el conjunt de destinataris s'incrementarà en 400.000 persones. En gran mesura seran temporers del sector agrícola i menors de 45 anys. Entre els canvis acordats hi ha que el treballador desocupat podrà compatibilitzar l'ingrés del subsidi amb un sou -en cas que hagi trobat feina- durant un màxim de mig any. Un 80% dels desocupats que accedeixen a l'ajuda no l'esgoten en la seva totalitat.

La reforma del subsidi d'atur no es va materialitzar durant l'anterior legislatura, tot i que la necessitat de simplificació s'arrossegava durant més d'una dècada, i ha acabat desembocant en aquest mandat. Les exigències de la Comissió Europea ho han acabat fent inevitable. En la roda de premsa posterior al consell de ministres, la ministra de Treball i vicepresidenta del govern espanyol, Yolanda Díaz ha defensat el pas fet com "una de les reformes més importants del mercat de treball" que s'ha fet a l'Estat.

La líder de Sumar ha recalcat que la validació del decret llei és "una política especialment feminista" perquè té un impacte important entre les dones desocupades. Més del 56% de les beneficiàries del subsidi d'atur són dones, ha comentat Díaz. Entre les autonomies amb més destinataris d'aquesta prestació -un cop s'apliqui la reforma- hi ha Catalunya, el País Valencià, Andalusia i la Comunitat de Madrid.

Sobre les discrepàncies amb Calviño, la titular de Treball ha intentat minimitzar la distància amb la ministra d'Economia després d'aprovar la mesura al consell de ministres. "Totes les negociacions són intenses, però es resolen amb diàleg, diàleg i diàleg. El govern d'Espanya amplia i millora els drets dels treballadors", ha expressat Díaz.