Álvarez de Toledo contra el «forat nacionalpopulista»

La diputada del PP, enfrontada a Pablo Casado, intervé en el Círculo Ecuestre i assegura que TV3 és "la televisió que paguem tots per insultar la meitat dels catalans"

Álvarez de Toledo amb Álex Sàlmon a l'Ecuestre.
Álvarez de Toledo amb Álex Sàlmon a l'Ecuestre. | C.E.
17 de gener del 2022
Actualitzat a les 19:18h
Catalunya està en un "forat nacionalpopulista" i se l'ha de treure d'aquí. És una de les afirmacions que ha fet aquest dilluns Cayetana Álvarez de Toledo al Círculo Ecuestre, on ha anat a parlar del seu llibre, Políticament indesitjable, en un diàleg amb el periodista Álex Sàlmon. La diputada del PP per Barcelona, actualment molt distanciada de la direcció de Pablo Casado, ha estat acollida per la junta de l'entitat, amb el seu president, Antonio Delgado, al davant. Enrique Lacalle, el vicepresident i exdirigent del PP, ha dit a Álvarez de Toledo que l'Ecuestre era "casa seva". I ella li ha tornat el compliment definint el club  d'"elit compromesa".

La parlamentària del PP ha lloat el projecte de Ciutadans, partit al qual ha qualificat de "no populista". A una pregunta de Sàlmon, ha recordat que Albert Rivera li va demanar de presentar-se per Ciutadans a la Comunitat de Madrid, però que això suposava enfrontar-se a Esperanza Aguirre. També s'ha referit a la necessitat de teixir una "gran alternativa" per a Barcelona enfront Ada Colau. "S'ha de treure Barcelona del forat", ha exclamat. L'objectiu és "treure Barcelona i Catalunya del forat nacionalpopulista". "Pot haver-hi una Catalunya liberal", ha afirmat i "el punt d'inflexió han de ser les eleccions municipals".  

Com ha fet en les seves intervencions recents, Álvarez de Toledo ha afirmat que Catalunya viu un moment de "decadència" a causa de les "polítiques nacionalistes" que s'hi practiquen, que només poden dur a la fallida. La diputada s'ha queixat que "l'operació Catalunya no s'ha fet" perquè "hem arribat fins aquí per quaranta anys de polítiques d'apaivagament" des de l'Estat. S'ha referit a TV3 com un "instrument" del nacionalisme, "una televisió que és només per als qui van amb un llaç groc", "una televisió que paguen tots perquè insultin a la meitat". Malgrat això, ha dit, "el nacionalisme ha fracassat en crear una nació"

"Es va aplicar tard l'article 155 i no hi va haver un pla sostingut en el temps", ha assegurat. "Les elits catalanes no han estat a l'altura", ha sostingut la diputada del PP per Barcelona davant el procés sobiranista. I tampoc l'espanyola, ha afegit. Per això ha advocat per la necessitat d'un pla per a Catalunya que ha de tenir tres braços: passar del replegament al desplegament, deslegitimar el nacionalisme i donar a la "meitat constitucionalista" el que no ha tingut: prestigi, recursos i poder. "Cal la refundació del constitucionalisme a Catalunya i reagrupar els millors", ha assenyalat.

Álvarez de Toledo ha aprofitat per elogiar Isabel Díaz Ayuso i ha refermat que el camí de l'èxit és convertir "el que s'ha fet a Madrid en política nacional". Ha considerat que "Ayuso és el present del PP" i ha considerat "absurd" que encara no presideixi el PP madrileny. La diputada ha aplaudit la gestió feta contra la pandèmia des de la Comunitat de Madrid, basada en la "llibertat".   

La diputada ha carregat contra tot possible moviment de retorn al "catalanisme", referint-se sense esmentar-lo explícitament al projecte de Centrem, "projectes presumptament centristes i moderats, que són els que han anat erosionant el constitucionalisme". Segons ella, la sentència del TSJC sobre el 25% de castellà a l'escola "hauria de ser un punt d'inflexió". Álvarez de Toledo ha explicat que l'1-O va ser una "derrota" de l'independentisme, però que "Pedro Sánchez i el socialisme van decidir donar una nova oportunitat al separatisme i convertir la  derrota en una victòria política".

Ha qualificat de "reaccionaris" als aliats de Pedro Sánchez, "perquè el nacionalisme és reaccionari" i ha furgat en la política de pactes del líder socialista, de qui ha dit que governa gràcies a "uns delinqüents". Ha esmentat Bildu com un partit que "no condemna l'assassinat d'adversaris polítics".   

Menys gent per la Covid
Álvarez de Toledo ja coneixia l'Ecuestre. Hi ha estat moltes vegades. Aquesta vegada, però, potser és la que ha congregat menys gent. Hi havia set taules a la sala on ha parlat i hi havia més espai que altres vegades. Les mesures de restricció expliquen aquest fet ja que l'aforament estava complet. La premsa, que en principi havia d'estar en una altra sala, ha pogut entrar. El discurs de la diputada és escoltat amb simpatia per molts socis. Però tampoc es pot oblidar que en aquests moments, ella és una proscrita dins del seu partit. En l'acte d'avui no hi era present cap dirigent conegut de la formació de Pablo Casado. 
 
Des del primer moment, ha criticat les "estructures dels partits preocupades per sotmetre les opinions dels militants als criteris de les cúpules" i ha reivindicat la visió crítica en la vida interna dels partits. Álvarez de Toledo ha reivindicat una "cura de veritat" en la política i el fenomen dels "fets alternatius" als quals es va referir la cap de comunicació de Donald Trump

Ha fet una crida a regenerar la política des de dins, per la qual cosa "hi ha d'haver polítics disposats a combatre l'indesitjable". La diputada ha assegurat que "la veritat i la mentida s'han convertit en irrellevants" en la vida política i mentre que abans, segons ella, dir mentides tenia un cost per un dirigent, ara ja no és així. Al final de la seva intervenció, després que Sàlmon comparés Cayetana Álvarez de Toledo amb Cyrano de Bergerac, la diputada ha fet una defensa del coratge per anar per la vida i ha proclamat que "en la vida es pot ser de tot menys un covard".
Arxivat a