L'ANC carrega contra els dirigents d'ERC: «L'única esperança són els militants»

L'entitat anuncia "el més ampli suport" a Puigdemont en el seu retorn i demana el "no" a la consulta republicana: "Seria el primer pas per refer la unitat independentista"

Lluís Llach i Marta Rovira, en el retorn de la dirigent d'ERC
Lluís Llach i Marta Rovira, en el retorn de la dirigent d'ERC | Hugo Fernández Alcaraz
31 de juliol de 2024, 11:56
Actualitzat: 11:59h

L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha certificat la seva oposició al pacte entre ERC i el PSC en un dur comunicat en què ha carregat contra "la vergonya i la ignomínia" dels dirigents de la formació republicana. "L'única esperança són els militants d’Esquerra", assegura l'entitat, que creu que la victòria d'un "no" a la consulta seria el primer pas per refer la unitat de l'independentisme.

En conèixer-se l'acord, Lluís Llach, president de l'ANC, ja va assegurar que el suport a Illa podria enviar la formació republicana a la "paperera de l'independentisme". Ara, l'entitat ha advertit de "funestes conseqüències" per a Catalunya i per a ERC si Salvador Illa acaba sent el nou president de la Generalitat. "La història jutjarà amb severitat els dirigents que han aprovat votar com a president qui va defensar la brutalitat policial de l'1-O i qui va donar suport a l'article 155", ha assegurat l'ANC.

L'entitat també ha carregat contra el contingut de l'acord, que creu que ERC ha presentat "de manera triomfalista". L'ANC apunta que no hi ha el compromís del PSOE, que és imprescindible per canviar les lleis espanyoles i que, per tant, els acords només són "bons desitjos". En aquest sentit, creu que el "concert econòmic solidari" no traurà Catalunya del sistema de finançament autonòmic comú.

Per altra banda, el fet que ERC passi a l'oposició posa en evidència, segons l'ANC, que la formació "no creu en els apartats del preacord". A més, l'entitat creu que el silenci dels socialistes catalans i espanyols forma part duna "operació de màrqueting polític" per guanyar la consulta a la militància d'ERC i que posteriorment incompliran els acords.

Ampli suport al retorn de Puigdemont

L'ANC també ha anunciat que es prepara per donar "el més ampli suport" a Carles Puigdemont en cas que decideixi tornar a Catalunya, ja que dona per fet que serà detingut. El pacte PSC-ERC "aguditzarà la divisió de l'independentisme", segons la visió de l'entitat, i recorda que la normalització institucional impulsada pels socialistes és realment una "rendició": "És l'acatament de la ridícula autonomia que han deixat les sentències del Suprem contra la voluntat dels catalans".

Per altra banda, l'entitat també creu que la "por" d'ERC d'una repetició electoral podria girar-se en contra. Això es deu al fet que, segons l'ANC, un retorn i una detenció de Puigdemont sacsejaria el tauler polític i motivaria que Pedro Sánchez acabés convocant eleccions al Congrés dels Diputats. "S'aguditzaria la davallada dels resultats d'ERC", adverteix l'entitat.