L'ANC convoca una manifestació pel bloqueig de l'amnistia: «L'estat de dret està tocat de mort»

L'entitat convoca el proper 13 de juliol a les 17h a la Urquinaona amb Via Laietana i es concentrarà davant de la Generalitat per exigir als partits que "s'enfrontin" al govern espanyol

La plana major de l'ANC, aquest dijous
La plana major de l'ANC, aquest dijous
04 de juliol del 2024
Actualitzat a les 12:29h

L'ANC sempre ha vist amb fredor la llei d'amnistia. Ja durant el mandat de Dolors Feliu, l'entitat no s'hi va abocar del tot, amb l'advertència que podria ser una "llei trampa" i "tancar en fals" el procés sobiranista. Amb Lluís Llach a la presidència, la línia ha estat la mateixa, juntament amb la denúncia d'un "cop d'estat judicial" que vol evitar que la norma s'apliqui correctament. El moviment del Tribunal Suprem de deixar fora de l'amnistia el Govern de l'1-O confirma, segons la direcció de l'ANC, aquestes previsions. En aquesta situació, l'entitat ha convocat una manifestació dissabte que ve per exigir a ERC i Junts que s'enfrontin a Pedro Sánchez.

Així ho ha anunciat Llach en una roda de premsa aquest dijous. Acompanyat d'una dotzena de membres del secretariat nacional, el president de l'ANC ha "declarat solemnement" que a Catalunya "l'estat de dret està tocat de mort en nom de la unitat d'Espanya". L'entitat ha exigit als partits independentistes que forcin Sánchez a "enfrontar-se a les maniobres" del poder judicial en contra del poder legislatiu i de l'amnistia. "Ningú pot estar segur de la seva defensa davant d'un estat amb una judicatura d'extrema dreta que no va ser depurada després de la dictadura", ha afirmat.

Llach ha denunciat una criminalització de l'independentisme de manera "contínua", amb l'objectiu d'atemorir-lo amb la doctrina de "l'assetjament perpetu". Això, ha dit, s'aplicarà a tots els tipus de protesta que vagi en contra de la "dominació totalitària" de l'Estat. El dirigent independentista ha acusat la judicatura de "prevaricar" i ha demanat "alçar-se" davant la conculcació dels drets. Per això, han convocat una manifestació la setmana vinent a Urquinaona i fins a Plaça Sant Jaume.

D'Urquinaona a Plaça Sant Jaume

Elisenda Romeu, coordinadora de mobilització, ha detallat que la manifestació serà el dissabte dia 13 de juliol a les 17h. Serà a plaça Urquinaona amb Via Laietana, perquè és on hi ha una de les sales del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i perquè el lloc és també un dels llocs emblemàtics de l'independentista. La manifestació anirà cap a la Generalitat per exigir als partits catalans que "s'enfrontin" al govern espanyol i pel suport que han donat a l'amnistia dels policies. "Denunciarem el cop d'estat dels jutges espanyols i el que fa el govern de Catalunya", ha afirmat. El lema serà "Desobeïm els jutges espanyols, independència". 

La manifestació la convoca l'ANC i s'ha fet arribar a Òmnium i la resta d'entitat perquè en tinguin coneixement. "Ara començarem les converses sobre això, però la relació és constant i fluida", ha detallat Romeu. 

"Fer costat" a Puigdemont quan torni perquè arribi "on vulgui arribar"

L'ANC està completament en contra de fer president Salvador Illa i per això ha instat als partits independentistes que no afavoreixin la seva investidura. Alhora, Llach ha concretat què vol dir quan parla de "defensa popular" de l'expresident Carles Puigdemont quan torni a Catalunya. "Volem estar al seu costat i que pugui arribar on vulgui arribar", ha dit Llach. En la mateixa línia, Romeu ha dit que l'entitat vol donar suport al president "com a institució", però que desconeixen quan tornarà a Catalunya.

Una situació amb "dret penal de l'enemic"

Segons l'ANC, el Suprem fa una "interpretació política" de la llei per evitar-ne l'aplicació a determinats casos. "Estem en una situació del doble estat", ha dit l'advocada Pilar Rebaque, membre de la sectorial de persones represaliades. "Quan som enemics de l'Estat, ja no se'ns aplica la mateixa llei, sinó el dret penal de l'enemic", ha afegit. Sobre l'amnistia als policies, l'advocada ha destacat la bona instrucció del jutge, però ha lamentat que se'ls hagi extingit el procediment penal. "Presentarem recurs d'apel·lació, perquè hi va haver una vulneració de la dignitat humana", ha assegurat Rebaque. Això, en cas de confirmar-se, quedaria fora de l'amnistia.