L'aniversari del «runner» Salvador Illa a la capital del futbol català

El candidat del PSC aprofita el míting a Girona per fer un entrenament suau de 10 quilòmetres al voltant de Montilivi, una rutina que ha intentat no alterar durant la campanya electoral

Salvador Illa, abans de començar la cursa pels voltants de Montilivi
Salvador Illa, abans de començar la cursa pels voltants de Montilivi | Mariona Puig / ACN
05 de maig del 2024
Actualitzat a les 11:47h

Salvador Illa pràcticament no ha alterat la seva rutina de córrer, de matinada, durant la campanya electoral. Es lleva ben d'hora, abans de les cinc del matí, per sortir a córrer pels voltants de la Roca del Vallès, on viu. Una marca de 3 hores i 42 minuts a la Marató de Barcelona no és fàcil d'aconseguir, i Illa ha trobat en el running, una manera de mantenir la forma, tant física com mental. Aquest diumenge, dia del seu aniversari, ha aprofitat el míting a Girona per convidar els periodistes que cobreixen el PSC a fer una distància de 10 quilòmetres, a un ritme més suau del que és habitual, pels voltants del Grup Excursionista i Esportiu Gironí (GEiEG).

El complex esportiu -tot bon gironí n'és membre, diuen- té unes infraestructures envejables i està situat a pocs metres de Montilivi, on el Girona va certificar ahir la seva classificació per la Champions de l'any vinent contra un Barça que tanca una temporada per oblidar. Salvador Illa, perico declarat que somia amb l'ascens de l'Espanyol, però que sap que a Catalunya li convé que el Barça vagi bé, ha passat el matí del seu aniversari -fa 58 anys- fent un entrenament suau a la capital del futbol català, abans de fer l'acte previst amb José Luis Rodríguez Zapatero que inaugura la recta final de la campanya. Casualitat o no, durant la cursa, ha fet la volta a Montilivi.

Pels 10 quilòmetres, Illa s'ha llevat una mica més tard del que és habitual -5.30h, no ens passéssim-. L'autobús que porta els periodistes ha sortit a les 6.20h del matí de la seu que el PSC té al carrer Pallars de Barcelona. El candidat, puntual, hi ha pujat a les 7h a l'àrea de servei del Montseny. La cita a l'autobús és habitual en les campanyes i permet un moment de conversa més informal amb els professionals que segueixen el partit en els actes arreu del país. Pocs minuts després de les 8h, la comitiva s'ha posat a córrer. A un ritme pausat -menys de 6 minuts el quilòmetre- l'entrenament es pot completar amb una hora.

Sempre diu que el darrer quilòmetre és el més complicat, perquè veus la meta a l'horitzó, però encara falta un darrer esforç, amb el cansament acumulat de dies d'activitat intensa. Illa està tranquil i ho porta bé. Sap que el seu camí cap a la presidència de la Generalitat -les enquestes el situen com a favorit el 12-M- és més una marató que no pas els 100 metres llisos. Contemporitzar i no precipitar-se, per arribar amb bones condicions al moment que tot es decideix. La seva actitud durant la legislatura així ho indica: com a cap de l'oposició, no ha tingut problemes per aprovar els pressupostos d'un govern que tenia els dies comptats, sense deixar de projectar-se com una alternativa fiable als últims governs independentistes.

L'oportunitat per revertir la derrota de Bellvitge

Aprofitant que és el seu aniversari, Illa ha rebut un obsequi de part dels periodistes: una petanca en clau 12-M. El motiu té un punt d'ironia. El candidat del PSC va fer una partida de petanca abans de participar en l'acte de Bellvitge contra l'alcaldessa de l'Hospitalet, Núria Marín. Derrota previsible i confirmada. Difícil competir contra qui coneix el terreny de joc i juga a casa.

En la seva petanca electoral, cada bola té el logo d'un dels partits, i el bolitx és la Generalitat. Qui quedarà més a prop de l'objectiu? Hi haurà alguna carambola imprevista? Alguna bola despenjada? La nit electoral deixarà clar qui obté més escons, però tothom sap que l'endemà tocarà començar a parlar amb els rivals d'aquestes últimes setmanes, perquè sense pactes no hi haurà presidència possible.