Antifrau passa la pilota de les factures irregulars de Garriga al Parlament

La llei de l'Oficina impedeix investigar la cambra catalana perquè el presumpte sobresou del màxim representant de l'extrema dreta a Catalunya és un afer de control intern

Ignacio Garriga, en imatge d'arxiu
Ignacio Garriga, en imatge d'arxiu | Cedida
26 d'abril del 2024
Actualitzat a la 13:57h

Antifrau ha passat la pilota de les presumptes factures irregulars del màxim representant de Vox a Catalunya, Ignacio Garriga, al Parlament perquè n'autoritzi la recerca. Segons ha pogut saber Nació, la llei de l'Oficina impedeix investigar la cambra catalanaperquè el presumpte sobresou de més de 50.000 euros del també número 2 del partit a Espanya és un afer de control intern.

Tot plegat, neix d'una denúncia que fa poc més d'un mes va remetre a Antifrau l'encara diputada ultra -ara fora de les llistes electorals- Isabel Lázaro. Entre d'altres, la política assenyalava que Garriga hauria pagat amb diners públics una bona varietat de despeses personals durant dos anys, entre el 2021 i el 2022, com l'AMPA de les criatures. La xifra total representa el 30% del sou del representant de Vox a Catalunya, que és de 90.000 euros anuals. Un número al qual s'hi hauria de sumar la quantitat que percep com a secretari general del partit ultra.

Garriga hauria doblat en un any els ingressos percebuts per aquesta via, un fet que coincideix en el temps amb la conversió del català en número 2 de la formació a l'Estat, en ocupar, també, l'única vicepresidència del partit. AMPA d'escola d'elit a banda, el polític d'extrema dreta també hauria pagat amb una de les targetes que el Parlament dona a les direccions dels grups un centenar de comandes de l'empresa d'entregues ràpides Glovo, una llibreria vinculada a l'Opus Dei, comptes de supermercat, perruqueries, tintoreries i geladeries, entre d'altres. 

En conèixer-se el cas, el Parlament va prometre treballar en noves vies per aplicar més control comptable als grups. Ara, però, amb la decisió d'Antifrau la resolució del cas -encara incipient- queda pendent de la pròxima legislatura i de la constitució de la nova cambra baixa. Si, finalment, s'acabés acreditant el sobresou de Garriga, podria no ser l'únic sancionat. També és possible que es vegin perjudicats el seu cosí i portaveu del partit a Catalunya, Joan Garriga, que firma els comptes dels dos anys sota sospita, i el grup al seu conjunt. 

Des de Vox, en tot moment han emmarcat la informació proporcionada per una de les seves diputades en "una rebequeria". En aquest sentit, el portaveu del partit a l'Estat, José Antonio Fúster, en declaracions als mitjans, es va mostrar convençut que la denúncia respon al fet que han deixat Lázaro fora de les llistes per a les eleccions del 12-M. "Els números responen a despeses quotidianes i ordinàries del funcionament del grup", han resolt a l'espera de veure com avança el cas.

Arxivat a