El líder de Vox a Catalunya i número 2 del partit d'extrema dreta a l'Estat, Ignacio Garriga, va acumular 39.361 euros de despeses irregulars durant dos anys del Parlament, és a dir, finançat amb fons públics. Aquest sobresou el va justificar com a "despeses de despatx i atenció a la seu". Així es desprèn d'una investigació de l'Oïdora de Comptes del Parlament de Catalunya després d'una denúncia a l'Oficina Antifrau formalitzada aquesta setmana per la exdiputada de la formació a la cambra baixa, Isabel Lázaro. Segons ha avançat El Confidencial, entre el 2021 i el 2022 Garriga hauria passat al Parlament despeses personals -entre els quals l'AFA dels seus fills, serveis de perruqueria o peticions al servei de Glovo- que representarien el 30% del seu sou com a president del grup parlamentari de Vox a la cambra, que és de 90.000 euros anuals. Una xifra a la qual s'hauria de sumar la quantitat que ja percep com a secretari general del partit ultra.
Segons expliquen des del digital espanyol, davant la denúncia de Lázaro i l'estatus especial del Parlament, Antifrau va demanar a la Mesa del Parlament que fos l'encarregada d'actuar contra el líder de Vox a Catalunya. Per això mateix la institució catalana, a través de l'Oïdora de Comptes, ha emès aquest informe on es mostrarien les despeses de Garriga. Per un costat, les de títol personal carregades a la targeta del grup parlamentari; a l'altre, les factures emeses cada mes. És en aquest primer apartat on es veuen despeses de Glovo per valor de 600 euros, tintoreria, perruqueria i l'AFA dels fills.
L'argument d'Ignacio Garriga davant el seu propi grup parlamentari ha estat, expliquen des d'El Confidencial, assegurar que aquest sobresou el va aprovar la direcció de Vox. El motiu? Una espècie de compensació per "la pèrdua d'ingressos" que li havia suposat deixar la seva professió de dentista per fer el salt a la política. En l'informe emès per l'Oïdora de Comptes s'evita afirmar si Garriga ha comès un delicte o no.
La formació d'ultradreta es renta les mans
Lázaro indicava a la seva denúncia feta a l'abril que "seria important accedir als extractes bancaris per poder obtenir més informació dels pagaments, quant a dates i horaris que haurien de correspondre a activitat parlamentària. Només en les targetes de la direcció del grup, la despesa del 2022, va sumar gairebé 70.000 euros". En aquest sentit, Lázaro subratllava que en un mes d'agost, en què no acostuma a haver-hi activitat parlamentària, es van gastar més de 7.000 euros per aquesta via. Ella mateixa va demanar al Comitè Nacional de Vox que investigués el seu líder a Catalunya. No va obtenir cap resposta i fonts del partit van deixar clar a Nació que, directament, mai arribarà. "El cas està tancat, el Parlament ja ens ha auditat els comptes i no ha trobat res irregular", s'escudaven des de la formació d'ultradreta. No obstant això, fonts de la cambra baixa ho precisen en declaracions a aquest diari.
El Parlament fa un control comptable, "no fiscalitzador perquè no té prou eines", de les partides de què disposa cada grup parlamentari, que administra com considera oportú i que dota la mateixa cambra. En el cas de Vox, tenien prop de 840.000 euros disponibles el 2021, una xifra que va pujar fins al milió el 2022. Això suposa que el 2,8% dels diners que es van donar a l'extrema dreta es van destinar, presumptament, a afers personals del seu president. El que fa el Parlament és revisar, anualment, els llibres de comptabilitat. Tot seguit, en fa un informe que va als grups i després a la mesa. L'Oïdora de Comptes i Tresoreria del Parlament va detectar d'aquesta manera presumptes irregularitats en els llibres de l'extrema dreta tant del 2021 com del 2022. Hi ha aquests càrrecs que es repeteixen periòdicament, per imports similars i a una mateixa persona. Per això, van demanar explicacions al grup a finals del 2023, que van confirmar, tot i que no al primer intent, que es tractava del seu president i que les despeses corresponien a serveis professionals independents. Només saber-ho, la cambra baixa va instar el partit a regularitzar-los.
Així van insistir durant dos mesos fins que va arribar la dissolució de la cambra i la convocatòria d'eleccions, encara sense resposta de Vox. El següent pas, detallen les citades fonts, hauria estat dur el tema a la mesa de la comissió dels estatuts dels diputats. A l'abril ja van prometre treballar en noves vies per aplicar més control comptable als grups mentre ofereixen "col·laboració a Antifrau", però el cas és molt incipient. Garriga podria no ser l'únic sancionat. També es podrien veure perjudicats el seu cosí i portaveu del partit a Catalunya, Joan Garriga, que firma els comptes dels dos anys sota sospita, i el grup al seu conjunt.