Aragonès busca un pacte polític ampli per revertir els mals resultats de PISA

L'oposició retreu al president el retard en la resposta a l'informe i demana que Educació suspengui les mesures anunciades fins que siguin consensuades

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant la seva compareixença al ple del Parlament.
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant la seva compareixença al ple del Parlament. | David Zorrakino - EUROPA PRESS
13 de desembre del 2023
Actualitzat a les 20:23h
Tot apuntava que la sessió de control al Govern d'aquest dimecres tindria com a eix central els retrets de l'oposició pels mals resultats de l'informe PISA, i així ha estat. Però el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha decidit avançar-se al degoteig de crítiques i ha demanat intervenir tot just ha començat la sessió del ple de la tarda. Ho ha fet per assegurar que l'educació ha estat, és i serà una prioritat del Govern, i per defensar la necessitat d'impulsar "canvis valents". Així mateix, ha anunciat que citarà els presidents de tots els grups parlamentaris -excepte Vox- per consensuar una resposta àmplia davant dels reptes educatius. "Com a Govern assumim totes les responsabilitats, però volem fer-ho conjuntament", ha dit el cap de l'executiu.

Aquesta ha estat la primera vegada des que es va fer públic l'informe que el president ha donat explicacions. Arriben després d'una reacció per part de la conselleria d'Educació que ha estat criticada en bloc pels partits de l'oposició, que l'han considerat tard i insuficient. Concretament, l'informe es va fer públic el 5 de desembre, però no va ser fins a l'11 quan la consellera del ram, Anna Simó, va comparèixer davant la premsa. En la seva exposició va assegurar tenir un pla -amb les extraescolars al centre- per capgirar la tendència dels mals resultats i va demanar "per pinya" entre la comunitat educativa.

"Els resultats de les proves PISA no ens agraden. No són bons. Són dolents", ha dit Aragonès en l'inici de la seva intervenció. També ha assegurat que no vol posar "excuses" i ha manifestat el seu compromís per revertir la situació. "Dono la cara", ha llançat. Ara bé, també ha dedicat part de la seva intervenció a fer valdre les mesures que ja ha anunciat i que fins ara ha dut a terme el seu executiu, que tenen com a prioritat revertir les "desigualtats" en l'àmbit educatiu. 

"No tindria sentit començar de zero", ha afegit Aragonès, que ha manifestat la voluntat d'abordar la problemàtica amb la resta de partits amb la base de la feina ja engegada. Atendre la millora de les condicions laborals del personal, millorar el finançament del conjunt del sistema, continuar impulsant la gratuïtat de l'educació infantil o impulsar el català són algunes de les prioritats que ha mencionat Aragonès, uns consensos que es van definir en el debat monogràfic sobre educació que es va fer al Parlament el passat mes de juny. "El que ens demana la comunitat educativa és que no fem electroxocs ni mesures superficials", ha afegit Aragonès, que ha apostat per un pla que doni "estabilitat" al món educatiu.

L'oposició critica el retard en les explicacions


Tots els presidents dels grups parlamentaris han respost Aragonès després de la seva intervenció, i ja han avançat que assistiran a la cimera. Ara bé, Salvador Illa, secretari general del PSC, ha criticat el president per comparèixer "tard", i li ha exigit que suspengui temporalment les mesures anunciades per Simó fins que es reuneixin tots els grups parlamentaris. Des de Junts, Albert Batet, que també ha criticat el retard en la compareixença, ha apostat per un "acord de país", i per això ha demanat al president que la cimera entre polítics s'obri al sector educatiu.

Carles Riera, de la CUP, ha demanat revertir de manera urgent les retallades del 2010, aplicar el 6% del pressupost a l'educació, o ampliar el pressupost necessari per a l'escola inclusiva. Jéssica Albiach, dels comuns, que també ha criticat la compareixença per produir-se vuit dies després de fer-se públic l'informe, ha titllat la compareixença d'un "intent desesperat" d'Aragonès per tapar les crítiques que rebrà durant la jornada. Per últim, des de Ciutadans Carlos Carrizosa ha aprofitat per carregar contra la immersió lingüística i Alejandro Fernández (PP) ha demanat al president que escolti les propostes de tots els grups sense descartar-los per "motius ideològics". 

La partida d'Educació, prioritària als pressupostos


Després de les compareixences d'Aragonès i de l'oposició, la sessió de control al Govern també ha comptat amb múltiples referències a l'informe PISA. En una d'elles, la consellera Simó ha anunciat que la Generalitat preveu augmentar l'aportació d'I2 en 200 euros per infant als ajuntaments, amb la voluntat de continuar avançant en la gratuïtat d'aquest curs en les escoles bressol públiques. Tot plegat, pendent de l'aprovació dels pressupostos de l'any vinent. També ha avançat que el departament garantirà un segon monitor del servei de menjador en les escoles rurals que no el tinguin assignat perquè no arriben a la ràtio d'alumnes suficient. De fet, el pressupost del departament d'Educació creixerà per sobre la mitjana de la resta d'àrees en els comptes del 2024, segons ha anunciat Aragonès.