Aragonès i Colau ignoren el rei mentre l'independentisme protesta al carrer

Felip VI visita el Saló de l'Automòbil mentre Òmnium i l'ANC critiquen la "impunitat" del monarca espanyol

Felip VI en companyia de Pedro Sánchez, el president de la Fira i demés autoritats.
Felip VI en companyia de Pedro Sánchez, el president de la Fira i demés autoritats. | ACN
30 de setembre del 2021
Actualitzat a les 17:25h
Felip VI ha inaugurat aquest migdia el Saló de l'Automòbila Montjuïc, en companyia del president del govern espanyol, Pedro Sánchez. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, no hi ha assistit, tal com havia anunciat aquest dilluns. Aragonès és al Parlament, on se celebra el debat de política general. Tampoc hi ha estat present l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, qui a darrera hora ha al·ludit a "un imprevist personal" per explicar la seva absència. La Generalitat ha estat representada pel conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, i l'alcaldessa ha delegat amb el primer tinent d'alacalde, Jaume Collboni.

A més de Sánchez, el monarca ha estat acompanyat pel president de la Fira de Barcelona, Pau Relats, i pel president del Saló, Enric Lacalle, així com la delegada del govern de l'Estat a Catalunya, Teresa Cunillera. Ha estat la cinquena estada del rei a Catalunya aquest any, després de la visita a la planta de la Seat a Martorell -on tampoc va assistir el president Aragonès-, el març passat, l'assistència a les Jornades del Cercle d'Economia, la inauguració del Mobile i el lliurament dels Premis Princesa de Girona.

El rei ha dinat a les instal·lacions de la Fira i, tot seguit, ha iniciat una visita al Saló. No hi ha hagut parlament del monarca durant el dinar. Malgrat les absències de les màximes autoritats de Catalunya, Felip VI ha vingut a Catalunya pocs dies després que s'hagi reiniciat la taula de diàleg entre el Govern i l'executiu espanyol. Ningú es fa il·lusions sobre el fruit que pot donar el "diàleg", però els dos principals interlocutors, Aragonès i Sánchez, el defensen. El president català ho va fer de manera emfàtica en el seu discurs a l'inici del debat de política general. Sánchez, en la sessió de control al Congrés de dimecres.

La visita del monarca espanyol es produeix en una confluència de jornades i aniversaris: el debat de política general que té lloc al Parlament, com ja hem dit, la vigília del quart aniversari de l'1-O, i quan fa tot just una setmana de la detenció del president Carles Puigdemont en el transcurs d'una visita a Sardenya, i la seva posterior posada en llibertat per ordre de la justícia sarda. Avui mateix, el jutge Pablo Llarena ha reclamat a la justícia sarda el lliurament immediat del president a l'exili

Fora del recinte firal, centenars de concentrats convocats per Òmnium Cultural, l'ANC i altres entitats sobiranistes han expressat el seu rebuig ferm a la presència del monarca, sota el lema "Catalunya no té rei". Els concentrats han tallat durant una estona la Gran Via. Diputats d'ERC, Junts i la CUP, així com membres del teixit civil sobiranista, han participat de les protestes. 

Gerard Pijoan, de la junta d'Òmnium, ha criticat que Felip VI exhibeixi la seva "impunitat" d'una forma "insultant", ja que avui és la vigília de l'1-O. David Fernandez, vicepresident de l'ANC, s'ha sumat a la crítica contra el cap de l'estat espanyol i ha exigit als responsables polítics que "recordin que tenen un mandat popular". ERC, JxCat i la CUP han rebutjat la visita del Rei i els cupaires han apuntat que és una "contradicció" que el Govern també sigui a l'acte amb el rei.