Aragonès ja celebra l'amnistia: «Podré rebre Puigdemont i Rovira al Palau de la Generalitat»

El president de la Generalitat assegura que la desjudicialització ha d'arrencar amb el 9-N, manté que no pot ser un "punt i final" i defensa entrar en una nova fase que passi per fixar els termes d'un referèndum

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, en el debat de política general.
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, en el debat de política general. | Hugo Fernández
Joan Serra Carné / Oriol March
26 de setembre del 2023
Actualitzat a les 12:51h
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, no només dona per feta l'amnistia, sinó que ja n'anticipa -i celebra- les conseqüències. En el marc del debat de política general que ha arrencat aquest dimarts al Parlament, Aragonès ha assegurat que en els propers mesos podrà rebre l'expresident Carles Puigdemont i la secretària general d'ERC, Marta Rovira, a Palau. El líder moral de Junts està exiliat a Bèlgica des de la tardor del 2017, just després de la declaració d'independència, mentre que la dirigent republicana resideix a Ginebra des del març del 2018, quan el Tribunal Suprem la va citar a declarar per segon cop en la causa del procés. Puigdemont i Rovira serien els beneficiats més rellevants a nivell polític d'una hipotètica amnistia, perquè ara estan encausats en carpetes vinculades a la celebració del referèndum.

Segons Aragonès, l'amnistia hauria d'incloure tot allò que s'ha judicialitzat des del 9-N del 2014 i fins avui, quan encara hi ha judicis pendents o bé condemnes recents com la que va afectar fa dues setmanes l'exconseller d'Interior, Miquel Buch, per haver contractat un mosso d'esquadra com a assessor per tal que fes tasques de protecció a Puigdemont. Òmnium Cultural, segons va assenyalar el seu president, Xavier Antich, durant l'acte de l'entitat per l'Onze de Setembre, comptabilitza fins a 1.432 persones amnistiables. ERC va indicar ahir que ja hi ha intercanvi de documents amb el PSOE per abordar la desjudicialització definitiva del procés.

En aquest marc, Aragonès ha indicat que es podrà donar per tancada la "causa general" contra l'independentisme. "Per molts que alguns s'alterin i s'indignin, l'amnistia és un fet", ha apuntat el president de la Generalitat. La desjudicialització és la primera de les demandes que l'independentisme ha posat damunt la taula de Pedro Sánchez si vol repetir a la Moncloa, i de moment el líder del PSOE ja va aplanant el terreny per la mesura, contra la qual no s'ha pronunciat. Aragonès, però, ha destinat bona part del discurs a assenyalar que amb l'amnistia no es resol la base del conflicte, de manera que ara cal abordar la fase del referèndum.

"El futur president del govern espanyol s’ha de comprometre que trobarem la via perquè la ciutadania de Catalunya voti", ha apuntat el president, que ha fet aquesta petició concreta: "S'ha d'arribar a un acord sobre les condicions en què Catalunya ha de poder decidir sobre la independència". És en aquest context que ha defensat la vigència de l'acord de claredat, plantejat en el debat de política general de l'any passat. El consell acadèmic entregarà aviat el marc en el qual s'hauria de moure l'acord de claredat, que hauria de ser un "punt de partida".

"La legislatura només es pot entendre com la que posi les condicions per votar. Tenim l'oportunitat d'obrir i entrar en una negociació amb la feina feta dels últims anys. El nostre deure és aprofitar l'oportunitat", ha ressaltat el dirigent d'ERC, que s'ha definit com a "preparat" per resoldre el "conflicte de sobirania" amb l'Estat. "Si en algun moment hem tingut la força, és ara. Els grups independentistes a Madrid tenen la clau de la governabilitat. Cal utilitzar-la per aconseguir de Sánchez el compromís perquè Catalunya voti. Ras i curt: amnistia i autodeterminació", ha indicat el president de la Generalitat, que ha demanat un "compromís ferm" perquè en la propera legislatura a l'Estat s'acordi la via per "decidir el futur".

La naturalesa del conflicte és de "sobirania", no "d'encaix". "No es pot resoldre parlant de retrobament o amb paraules amables", ha indicat el dirigent d'ERC, que ha acusat l'Estat de "mala gestió" a l'hora de portar davant la justícia un problema de naturalesa política que "no beneficia cap de les dues parts". "Per això s'ha d'abordar des de la política, amb valentia, decisió, generositat i democràcia", ha destacat Aragonès, que ha acusat el PP de voler continuar atiant les diferències amb actes com el que va protagonitzar aquest diumenge a Madrid. Si Alberto Núñez Feijóo no se'n surt amb la investidura, ha dit, és perquè Catalunya l'ha frenat.