Aragonès suma el suport dels agents socials als pressupostos i posa més pressió als socis

El president signa amb CCOO, UGT, Foment del Treball i Pimec un acord de mesures per pal·liar els efectes de la situació econòmica en plena negociació dels comptes

Govern, sindicats i patronals, aquest dilluns abans de signar l'acord.
Govern, sindicats i patronals, aquest dilluns abans de signar l'acord. | Europa Press
05 de desembre de 2022, 10:45
Actualitzat: 06 de desembre, 8:33h
El compte enrere cap a la fase definitiva per aprovar els pressupostos de la Generalitat per al 2023 ja està en marxa. Actes com el d'aquest dilluns a Palau ho demostren. El president Pere Aragonès hi ha convocat el Consell de Diàleg Social -integrat per agents socials, sindicats i patronals- per tal de rubricar l'acord que la setmana passada, entre d'altres mesures, va servir per apujar un 8,7% l'indicador de renda de suficiència de Catalunya (IRSC), circumstància que servirà per calcular a l'alça les prestacions socials. El pacte entre l'executiu -també representat per la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i el titular d'Empresa i Treball, Roger Torrent- i CCOO, UGT, Foment del Treball i Pimec fixa que l'IRSC passi dels 569,12 euros mensuals fins al voltant dels 615.

"Nosaltres arribem a acords amb tothom, només falten els partits", ressaltaven a finals de la setmana passada fonts governamentals consultades per Nació. En la seva intervenció, Aragonès ha celebrat "alinear prioritats", amb dotació pressupostària per al Pacte Nacional per la Indústria, el reforç de les polítiques d'ocupació, la revalorització de la formació professional i l'augment de l'IRSC. "Amb aquest acord culmina una etapa en què portem treballant conjuntament per fer front a situacions complexes i transformacions de fons. Amb la implicació del Consell de Diàleg en l'elaboració del pressupost fem un gran salt endavant", ha insistit el dirigent d'ERC, que ha volgut posar en valor els "consensos" que implica un acord "sense precedents". "Aquesta hauria de ser la dinàmica imprescindible", ha apuntat Aragonès davant dels signants.

Segons ell, cal tenir un "pressupost de país", que reculli un "consens ampli i representatiu" i que fa un "pas endavant". "Demano a tothom que faci possibles aquests comptes al Parlament", ha remarcat el president. Les negociacions, que ja estan en una fase clau, les porten la consellera Vilagrà i també la titular d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas, que és qui està elaborant la proposta de comptes per al 2023.

"Demano a tothom que faci possibles aquests pressupostos al Parlament", assegura Aragonès davant de patronal i sindicats

El president ha indicat que l'entesa és un "molt bon acord" sobre el pressupost de la Generalitat per l'any vinent. "No sóc molt aficionat a posar gran adjectius als esdeveniments que es produeixen, però és cert que aquest és un gran acord. És extraordinari i històric. Fins avui no s'havia produït que els agents socials arribessin a una entesa amb aquesta profunditat. Això obre camí", ha remarcat Aragonès. Segons el dirigent d'ERC, s'acostaran "eines i recursos" per "contribuir a la concertació". "Mai abans el Govern havia sumat els agents socials als pressupostos. Es reforça el compromís per fer avançar el país i acompanyar les empreses", ha indicat.

Torrent ha indicat que l'escenari econòmic deixa "bons indicadors", com ara el "rècord" d'afiliats a la Seguretat Social, però ha advertit que la inflació "desbocada" afecta el benestar de la ciutadania i el futur de les empreses. Mentre això passa, ha dit, s'ha de continuar sent "competitiu" situant les persones "al centre de les polítiques públiques". És aquí on ha situat l'acord presentat amb els agents socials, als quals ha agraït la "responsabilitat" per arribar a enteses com aquesta, que s'ha signat tot seguit.

D'entre tots els possibles socis pels comptes, l'última formació en entrar oficialment en la negociació ha estat el PSC, amb qui el Govern va celebrar la setmana passada un monogràfic sobre Salut. En una entrevista aquest dilluns a l'Agència Catalana de Notícies (ACN), la portaveu parlamentària dels socialistes i encarregada de liderar les converses amb el Govern, Alícia Romero, ha apuntat que veu "molt difícil" tancar aquesta setmana un acord amb l'executiu. El calendari del Govern passa per aprovar els comptes durant la primera quinzena de desembre -per tant, com a molt tard la setmana vinent- i tramitar-los al Parlament abans que acabi l'any. Però els grups reclamen un acord previ a la tramitació, que per ara no arriba. Amb qui hi ha més sintonia és amb els comuns, que ja van validar els pressupostos del 2022 amb una abstenció.

La visió del agents socials

Josep Sánchez Llibre, president de Foment del Treball, ha celebrat que hi hagi mesures que incrementin la "qualitat" dels llocs de treball. "És una demostració palpable que els empresari també tenim ànima social", ha apuntat el dirigent patronal, que ha situat com a prioritat combatre la inflació. Al mateix temps, però, ha considerat "insuficient" l'acord en la mesura que ara cal arribar a un acord per validar els comptes. "Seria una immoralitat i una irresponsabilitat que es prorroguessin els pressupostos", ha dit, a l'hora de reclamar la "màxima responsabilitat" als grups per tenir-los ràpid.

Pel que fa a Pimec, el seu secretari general, Josep Ginesta, ha reclamat que els comptes arribin amb "celeritat". "Cada dia sense pressupostos és un dia que perdem oportunitats", ha apuntat Ginesta, alt càrrec del Govern en anteriors etapes. Ha aprofitat per demanar que l'acord tingui "bona acollida" als grups que poden acabar fent costat al projecte, que està a punt de sortir del forn del Govern. "No valen demores ni valen pròrrogues", ha remarcat el dirigent patronal.

Javier Pacheco, màxim dirigent de CCOO a Catalunya, ha indicat que el missatge de l'entesa és "nítid" cap als grups parlamentaris. "Cal fer equilibri en les renúncies, i trobar solucions i no problemes per la gent", ha remarcat Pacheco, que ha demanat "ni dilatar negociacions" per "tacticisme polític". "Endarrerir els comptes en dificultarà l'execució. No ens podem permetre cap pròrroga per manca de consens. Aquest acord dona el missatge a la política per bastir un acord de pressupostos el més aviat possible", ha remarcat el secretari general de Comissions Obreres a Catalunya.

L'últim en intervenir ha estat Camil Ros, màxim responsable d'UGT, que ha remarcat que cal "continuar amb el diàleg i la negociació" al marge de l'aprovació dels comptes, també pel que fa a l'IRSC i la diferència existent amb el salari mínim interprofessional. "Vam creure important influir en canvis de polítiques, i donar un pas més social en aquesta negociació", ha apuntat Ros. "Prorrogar els comptes és deixar en pitjor situació a la gent que ja ho està passant malament. Hi ha les majories polítiques per aprovar-los", ha dit. La sortida de Junts del Govern, ha indicat, ha propiciat més participació.

La Taula del Tercer Sector ha reclamat que s'aprovin els pressupostos de forma urgent per a poder aplicar l'augment del 8% del barem IRSC, el que revisa les prestacions socials, anunciat pel Govern. Ho ha dit la presidenta de l'ens, Francina Alsina, que ha recordat que aquesta modificació s'inclourà en la llei de pressupostos, per la qual cosa no serà efectiva fins que els nous comptes siguin una realitat. Així, ha apuntat que "no hi ha cap raó justificable" per no tirar-los endavant i ha advertit que la ciutadania i el tercer sector no entendrien que es deixés escapar "l'oportunitat d'incrementar la despesa social" en un moment tan complex com l'actual.
 

Acord del Consell del Diàleg Social by Naciodigital on Scribd