Asens es presentarà a les europees per plantar cara a l'«onada reaccionària»

Després de fer un pas al costat de la política, accepta l'encàrrec dels comuns i situa com a clau l'oficialitat del català i la defensa dels drets humans

Jaume Asens.
Jaume Asens. | Jesús Hellín / EP
29 de febrer del 2024
Actualitzat a les 12:42h
Es confirma el retorn oficial de Jaume Asens a la primera línia política. El 16 de juny del 2023, fa poc més de vuit mesos, anunciava que feia un pas al costat, que no encapçalaria de nou la llista dels comuns a les eleccions espanyoles, i que deixava la política institucional. Just després del 23-F, però, reapareixia amb l'encàrrec de Yolanda Díaz, líder de Sumar, perquè fos palanca en la negociació de l'amnistia, especialment amb Junts. Ara serà de nou cara visible perquè ha acceptat l'encàrrec del partit per liderar la candidatura dels comuns a les eleccions europees, que se celebraran al juny.

"L'Europa de la democràcia i els drets humans ha de tornar a despertar i alçar-se enfront de la nova onada reaccionària", ha escrit ell mateix a les xarxes socials, en un document en què ha exposat els motius pels quals ha acceptat presentar-se als comicis, entre els quals destaca la necessitat de defensar els drets humans a Europa davant l'amenaça d'una possible victòria de Donald Trump als Estats Units i un ascens de l'extrema dreta a la UE. 

"Estem davant d'un moment de cruïlla històrica, on estan en joc qüestions clau com l'ús del català a Europa o els drets pels quals ens vam mobilitzar en el seu dia", escriu Asens, com també el seu desig perquè desperti el "somni d'Europa com a continent de llibertat, justícia, convivència i pau". 

També reconeix que li hauria agradat disposar de "més temps" per pensar-se la decisió, però que el procés intern de primàries ja ha començat i no podia "demorar més la situació". "M'ha costat prendre aquesta decisió, no us enganyaré. No fa ni deu mesos vaig decidir fer un pas al costat per prioritzar la meva vida personal. Volia escriure un llibre, acabar una tesi en ciències polítiques i tornar a l'advocacia", assegura. Ara bé, finalment ha acceptat l'encàrrec: "No són temps per quedar-se a casa, resignar-se o rendir-se". 
 

Escrit de Jaume Asens a les xarxes socials.