Barcelona no se sumarà a l'obertura simbòlica d'ajuntaments el dia de la Constitució

L'Ajuntament es desmarcarà de la mobilització sobiranista i tancarà el 6-D com un "dia festiu qualsevol", tot i que regidors de l'equip de govern mantindran la seva agenda de treball | "El debat d'obrir no és real; si es plantegés en formes reals, obririen tant el Parlament com la Generalitat”, afirma el coordinador nacional d'ICV, David Cid

Ada Colau i Carles Puigdemont
Ada Colau i Carles Puigdemont | Adrià Costa
Joan Serra Carné / Sara González
29 de novembre del 2016
Actualitzat el 30 de novembre a les 20:14h
L'Ajuntament de Barcelona no obrirà les portes el dia de la Constitució. La mobilització sobiranista del 6-D, que pretén evidenciar la desconnexió emocional amb l'Estat amb l'obertura simbòlica de consistoris i la desobediència individual de regidors, no comptarà amb el concurs de la capital. El grup municipal de Barcelona en Comú considera que no és una jornada "especial" i, per tant, es tancaran les dependències municipals com "un dia festiu qualsevol", tal com confirma a NacióDigital Susanna Segovia, membre de la direcció executiva de la formació liderada per Ada Colau. Altres fonts consultades admeten el "poc entusiasme" que havia generat la iniciativa, que gairebé no ha motivat debat en els espais de discussió interna.   

Malgrat la negativa a sumar-se a la iniciativa sobiranista, Barcelona en Comú admet que hi haurà regidors que mantindran la seva agenda de treball. Anna Gabriel, diputada de la CUP, va ser una de les persones que va traslladar a les autoritats municipals de Barcelona -va conversar amb els tinents d'alcalde Gerardo Pisarello i Jaume Asens- la possibilitat que el consistori se sumés a la mobilització del dia de la Constitució. Però la CUP no aconseguirà el seu objectiu. Els "comuns", recelosos amb certs comportaments cupaires en els darreres setmanes, han percebut que la iniciativa tampoc activava altres institucions, com el Parlament o la Generalitat.   

L'Associació de Municipis per la Independència (AMI), a qui es va encarregar pensar el tipus de mobilització del dia de la Constitució, es va decantar finalment per instar els càrrecs electes a treballar i a organitzar actes "cívics, socials i solidaris". Tanmateix, ajuntaments governats per forces sobiranistes maduren obrir els consistoris aquella jornada, sense comprometre els funcionaris. ERC i el PDECat no donaran cap consigna als seus ajuntaments, però la CUP i Demòcrates no ho descarten. 

Missatge: el 6-D, sense contingut polític

L'objectiu dels "comuns" és, però, no sortir damnificats d'aquest nou desafiament independentista a l'Estat i això implica teixir un argumentari que no generi anticossos i que no posi en dubte que continuen alineats contra la judicialització del procés. La consigna és descarregar de contingut polític la jornada del 6-D i emmarcar l'activitat dels ajuntaments en un festiu dins de la dinàmica habitual dels càrrecs electes, que sovint ja treballen en caps de setmana.

"Respectem la dinàmica de cada ajuntament i, per tant, l'autonomia local", assegura el coordinador nacional d'ICV, David Cid, que insisteix que la seva formació no atorga "contingut polític" sinó "simbòlic" al gest de d'obrir o no la institució. Així doncs, assegura que "respecten" tant la decisió dels ajuntaments que obriran com d'aquelles institucions que decidiran no obrir, com el consistori de Barcelona o bé el propi Parlament. "El debat d'obrir no és real; si es plantegés en formes reals, obririen tant el Parlament com la Generalitat”, afirma Cid.

"Que ara ens passem una setmana parlant d'això, amb els problemes que tenim sobre la taula en aquest país, no té sentit", assegura el líder de Podem, Albano Dante Fachin, que insisteix també en el respecte a l'autonomia local. Fent ús de la ironia, planteja si ERC, que és un partit republicà, treballarà el 6 de gener, dia de Reis. Tant Fachin com el seu homòleg d'EUiA, Joan Josep Nuet, alerten, però, que la polèmica sobre si els ajuntaments obriran o no tapen un debat de fons: si la Constitució s'ha de reformar o no. "Si fem festa o treballem és el de menys. És llastimós el reduccionisme absolut que se'n fa", considera Nuet, que puntualitza que el debat que s'ha d'afrontar és el de la reforma constitucional i que, a hores d'ara, aquesta qüestió queda en un segon pla pel "conflicte entre independentistes i no independentistes".