Batet demana el vot als independentistes per «pragmatisme»

La candidata del PSC el 28-A defensa que el govern de Pedro Sánchez s'ha implicat "més que mai" amb els catalans

Batet, a l'agència EFE
Batet, a l'agència EFE | ND
25 d'abril del 2019
Actualitzat a la 13:29h
La candidata del PSC el 28-A, Meritxell Batet, confia que el PSC pugui arreplegar vot independentista a les eleccions d’aquest diumenge. La ministra de Política Territorial ha demanat als votants independentistes que donin suport als socialistes “per una qüestió pragmàtica” i per “estima” a Catalunya. Batet ho ha afirmat en una roda de premsa organitzada per l’agència EFE, després que aquest dimecres el secretari d’Organització del PSC, Salvador Illa, ja pronostiqués que el partit s’enduria vots de JxCat i ERC perquè “la independència no porta enlloc”.

Batet espera rebre vots independentistes centrant la seva oferta a l’electorat en una millora de l’autogovern. El referèndum, ja se sap, no és sobre la taula dels socialistes i aquest dijous la candidata hi ha insistit. “Comptar-nos no és una solució, desempatar-nos tampoc”, ha assegurat.

En canvi, Batet ha demanat dialogar dins la llei i s’ha compromès a oferir sortides i respostes “a les inquietuds de la gent” davant l’estratègia del “com pitjor millor”, que ha considerat que apliquen alguns dels seus rivals el 28-A.

La candidata ha defensat les relacions entre la Moncloa i la Generalitat durant els mesos de govern del PSOE i ha reivindicat haver recuperat la Comissió Bilateral entre l’Estat i la Generalitat i els acords en el marc de la Junta de Seguretat i la comissió d’assumptes autonòmics. També, l’entesa entre les dues institucions pel que fa a l’àmbit econòmic. “El govern espanyol ha estat més implicat que mai amb els catalans”, ha defensat.
Sobre el poc espai que el PSOE dedica al seu programa a abordar el conflicte català, Batet ha argumentat que el pilar del model territorial dels socialistes es recull a les declaracions de Granada i Barcelona, recollides al programa i que plantegen un model federal i el diàleg dins la Constitució.

Missatge al Govern i a ERC

En aquest escenari, Batet ha criticat l’increment de llistes d’espera a Catalunya i de les persones dependents que estan esperant ser ateses. Unes situacions de les quals ha culpat el Govern i, particularment, ERC.

“No volem que a Espanya passi el mateix. Volem un govern d’esquerres que resolgui els problemes reals de la gent”, ha afirmat.

La balança es decanta cap a Podem

Sobre els pactes postelectorals, Batet ha mantingut el discurs emprat per Pedro Sánchez a l’hora de valorar un possible pacte amb Ciutadans. “No entre en els plans del PSOE perquè és un partit que va venir a regenerar la democràcia però va votar contra una moció de censura per fer neteja política”. Batet ha acusat el partit d’Albert Rivera d’”abraçar” postulats de l’extrema dreta i li ha retret que vulgui imposar un “cordó sanitari” al PSOE.

En canvi, Batet veu amb bons ulls les mesures que el govern de Sánchez ha pogut impulsar de bracet amb Podem. La candidata ha valorat els acords amb el patit de Pablo Iglesias que han permès “avançar” en matèria d’habitatge, sou mínim interprofessional o pensions.
Tot i això, Batet s’ha mostrat “convençuda” que el PSOE podrà governar sol. “Parlant amb tothom però sense dependre de ningú”, ha conclòs.