Begoña Gómez s'acull al dret a no declarar davant del jutge

L'esposa de Sánchez està investigada per tràfic d'influències i corrupció en el sector privat, en una causa que el PSOE considera que pretén erosionar el govern espanyol

Begoña Gómez, en una imatge d'arxiu
Begoña Gómez, en una imatge d'arxiu | Europa Press
Redacció
19 de juliol del 2024
Actualitzat a les 22:48h

Begoña Gómez ha comparegut aquest divendres al matí davant del jutge que l'investiga per tràfic d'influències i corrupció en el sector privat, i s'ha acollit al seu dret a no declarar. L'esposa del president espanyol, Pedro Sánchez, ha estat citada per segona vegada per l'instructor Juan Carlos Peinado. La primera vegada que va comparèixer, la declaració es va suspendre perquè Gómez no havia estat informada dels fets pels quals se l'investigava.

L'advocat i exministre socialista Antonio Camacho, que porta la defensa de l'esposa de Sánchez, ha assegurat que "no té res a amargar", però que li ha recomanat que no declari. Camacho ha insistit que el jutge no ha delimitat la investigació que està fent i que la instrucció és "expansiva", més enllà del que va marcar fa unes setmanes l'Audiència Provincial de Madrid. 

L'oposició ha utilitzat el cas de Gómez per erosionar el govern de Sánchez. Aquesta setmana, quan el president va anunciar el seu "pla de regeneració democràtica" -activat precisament per la causa oberta contra la seva dona-, el PP li va respondre que era un intent d'amagar les ombres de corrupció que planen sobre el seu entorn. 

Barrabés passa a ser investigat

Durant aquesta jornada, el jutge que investiga Gómez també ha canviat la condició de l'empresari Juan Carlos Barrabés de testimoni a investigat i l'ha citat a declarar el pròxim 29 de juliol. Així ho han confirmat a Europa Press fonts jurídiques que han recordat que aquesta mateixa setmana, després que Barrabés comparegués com a testimoni davant del Jutjat d'Instrucció 41 de Madrid, les acusacions populars van demanar a Peinado que cités de nou a comparèixer l'empresari, però en qualitat d'investigat.

En l'escrit presentat dilluns, les acusacions al·legaven que la "falta" de "concreció" per part de Barrabés en la seva declaració i les seves "contínues respostes evasives" justificaven que sol·licitessin "el canvi de la seva situació processal de testimoni a investigat".

Les acusacions populars -sota la direcció lletrada de l'extrema dreta de Vox- van defensar que aquest canvi permetria a Barrabés "exercir plenament el seu dret de defensa", per la qual cosa veien "urgent i peremptori" que fos citat com investigat. Van assegurar que de les declaracions prestades fins ara per l'empresari "s'extreu" que l'activitat "professional i empresarial" de Begoña Gómez que s'investiga en la causa va tenir "especial vinculació i transcendència" amb l'empresari.