La declaració de Begoña Gómez davant del jutge acaba amb la treva de PSOE i PP

La causa investiga l'esposa de Pedro Sánchez per tràfic d'influències i corrupció en el sector privat, i la dreta ho aprofita per mirar de desgastar el govern espanyol

Begoña Gómez, amb Pedro Sánchez en un míting de campanya del PSOE
Begoña Gómez, amb Pedro Sánchez en un míting de campanya del PSOE | Álex Zea / Europa Press
05 de juliol del 2024
Actualitzat a les 7:04h

Begoña Gómez, esposa de Pedro Sánchez, declara com a investigada a partir de les deu del matí per un presumpte delicte de tràfic d'influència i corrupció en el sector privat. La causa neix d'una denúncia del pseudosindicat d'ultradreta Manos Limpias i basada en informacions periodístiques sense proves. Gómez podrà accedir als jutjats pel pàrquing per motius de seguretat, i això també evitarà fotografies de la parella de Sánchez accedint a l'edifici de la plaça de Castilla de Madrid. La declaració reobre la batalla entre el PSOE i el PP després d'uns dies de treva arran del pacte per reformar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

El cas de Gómez ha estat utilitzat per la dreta i la ultradreta per desgastar el govern espanyol. En aquestes darreres hores, el PP ha apujat el to contra Sánchez i la seva parella, a qui ha definit com "els Kirchner d'Espanya", amb acusacions contra Gómez per "aprofitar-se" de ser la parella del president del govern espanyol en els seus negocis. Tot plegat, per erosionar la Moncloa i, alhora, pressionar el jutge que pilota la investigació, Juan Carlos Peinado. En la declaració d'aquest matí, l'instructor hauria de concretar quines són exactament els actes que s'estan investigant, fins ara més aviat genèriques.

Fins ara, ha dit que investiga les actuacions de Gómez des que Sánchez és president. Durant aquestes setmanes, l'Audiència de Madrid va avalar la investigació, però ha intentat acotar la causa, i una part se l'ha quedada la Fiscalia Europea. La resta, que s'inclouen en la denúncia de Manos Limpias, són el que investiga Peinado. Sigui com sigui, el PP aprofita la causa oberta per vincular Sánchez amb la corrupció per una sèrie d'informacions que posen en dubte processos administratius i de contractació però que, ara com ara, no semblen pas il·legals. Ni la Fiscalia ni la Guàrdia Civil veuen cap irregularitat.

El procediment ha tingut derivades polítiques importants. La més clara, durant la campanya electoral de les eleccions catalanes. Sánchez va anunciar per carta cinc dies d'aturada per reflexionar sobre el seu futur davant l'assetjament de la "màquina del fang". Finalment, va optar per continuar a la Moncloa, i va assenyalar mancances en la democràcia espanyola i va remarcar que cal una "regeneració". No va anunciar, però, mesures concretes per aconseguir aquest objectiu. En la campanya de les eleccions europees, el PP va carregar contra el president espanyol, acusant-lo directament de "posar la mà a la caixa". 

Sigui com sigui, el cas de Gómez va un pas més amb la declaració d'aquest divendres. Sánchez ha garantit que no hi ha cap delicte i que tot plegat forma part de la guerra bruta per desgastar-lo com a president i com a líder del PSOE. La treva que ha permès el pacte per renovar el poder judicial s'acaba, i Alberto Núñez Feijóo s'agafa aquesta carpeta judicial per mirar de perjudicar Sánchez, malgrat que ara com ara no hi ha cap cita electoral a la vista.