El PSOE i el PP acorden renovar el poder judicial després de cinc anys de mandat caducat

El pacte entre les dues formacions inclou l'elecció conjunta dels vint vocals del CGPJ, la creació d'una "comissió de qualificació" dels futurs membres de l'organisme i el fre a les "portes giratòries" entre política i justícia

La vicepresidenta de la Comissió Europea, Vera Jourová, amb el ministre de Presidència, Félix Bolaños, i el vicesecretari d'acció institucional del PP, Esteban González Pons
La vicepresidenta de la Comissió Europea, Vera Jourová, amb el ministre de Presidència, Félix Bolaños, i el vicesecretari d'acció institucional del PP, Esteban González Pons | Comissió Europea
25 de juny de 2024, 17:28
Actualitzat: 20:59h

Acord per renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) després de més de cinc anys de mandat caducat i més de 2.000 dies de bloqueig. El PP i el PSOE han arribat a un pacte que permetrà escollir 10 vocals de l'òrbita de cada partit, però proposats conjuntament per difuminar blocs, i que inclou també el compromís d'una "participació directa" dels jutges en les futures eleccions de l'òrgan de govern dels jutges. L'acord l'han signat el ministre de Presidència i Justícia, Félix Bolaños, i el vicesecretari d'acció institucional del PP, Esteban González Pons, sota la mediació de la vicepresidenta de la Comissió Europea, Věra Jourová. Es tracta del primer gran pacte entre PP i PSOE des de 2017.

L'entesa ha arribat al límit i després d'anys d'intents frustrats pel bloqueig dels populars. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va posar un ultimàtum al PP que acabava a finals de setmana. El pacte consisteix en l'elecció dels nous vocals del govern dels jutges de manera immediata, el nomenament d'una vacant al Tribunal Constitucional -José María Macías Castaño, molt crític amb l'amnistia- i la presentació d'una reforma de la llei orgànica del poder judicial per "reforçar" la independència judicial. L'acord permet renovar l'organisme, en la línia del que fa anys que demana, també, la Unió Europea. El PSOE no ha comptat amb el consens de la majoria que va portar Sánchez a la Moncloa.

Bolaños i González Pons han solemnitzat l'acord amb una signatura conjunta a Brussel·les, juntament amb la vicepresidenta comunitària. Després, González Pons ha estat l'encarregat d'esbossar, primer, el pacte assolit. "Avui és un bon dia per a la independència judicial, per l'estat de dret i pel règim constitucional; avui, la justícia espanyola és més independent avui que ahir, i comença una vida allunyada de la política", ha afirmat el dirigent del PP. L'acord subscrit, ha dit, està avalat per la Comissió Europea, cosa que ha facilitat la signatura dels populars. En aquest sentit, González Pons ha aplaudit la valentia a les institucions europees i també ha agraït els dos anys de negociació amb Bolaños.

Per la seva banda, el ministre ha destacat que l'acord posa fi a una "anomalia institucional" i retorn el poder judicial a la "normalitat". "Avui és un gran dia per la justícia a Espanya", ha afirmat. Bolaños ha destacat que les crisis més greus es poden resoldre amb acords entre diferents i que el pacte per renovar el poder judicial respon a un "clam" de la societat espanyola i, també, dels mateixos jutges. Bolaños ha volgut destacar el "valor polític" de l'acord assolit amb el PP, perquè permet "restaurar la confiança" en el poder judicial, i també beneficia la carrera judicial, que té moltes vacants que no s'han pogut omplir en els darrers anys.

Vocals triats conjuntament

L'acord és fruit de les recomanacions de la Comissió Europea sobre l'estat de dret, que fa anys que insisteix que cal renovar el CGPJ i iniciar una reforma del sistema d'elecció dels vocals de l'òrgan de govern dels jutges, per tal que siguin els mateixos jutges els que s'escullin entre ells. La negociació ha tingut tres parts: renovació del CGPJ, propostes de "regeneració" de la justícia espanyola i reforma del model d'elecció. "En els tres camps s'han assolit tots els objectius", ha afirmat González Pons. Els negociadors confien que el nou CGPJ estigui a ple rendiment a partir del mes de juliol.

Els vocals s'han proposat conjuntament i representen la transversalitat de la judicatura espanyola. No hi ha una tendència concreta, ni un bloc o altre. "No hi ha cap polític ni expolític", ha destacat el dirigent del PP. Dels 20 vocals, 17 provenen de la carrera judicial o fiscal. "És una llista de la màxima independència", ha afirmat González Pons. "Totes les sensibilitats estaran representades", ha afirmat Bolaños. La tria d'aquests nous vocals s'ha fet amb la llei vigent. Per primera vegada, la presidència del Tribunal Suprem la triaran els vocals del CGPJ i no és una proposta de les formacions polítiques, cosa que reforça la independència del principal tribunal de l'Estat.

Entre els noms que formaran part del Consell, detallat per El Mundo, hi ha diversos jutges i magistrats que treballen a Catalunya: Carlos Hugo Preciado, del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i que compta amb l'aval de l'organització progressista Jutges per a la Democràcia; José María Fernández Seijó, del jutjat mercantil de Barcelona i també avalat per aquesta associació de jutges; Lucía Avilés, del jutjat penal de Mataró, i Gema Espinosa, de l'Audiència Provincial de Barcelona i exdirectora de l'Escola Judicial Espanyola. Entre els nous vocals hi ha també la jurista Argèlia Queralt, professora de Dret Constitucional i que durant el procés va ser crítica amb l'independentisme. Tots ells han rebut l'aval del PSOE i el PP. 

Prou "portes giratòries"

Pel que fa a la regeneració, s'aprovarà una proposició de llei orgànica firmada per PP i PSOE per reformar la llei orgànica del poder judicial i l'estatut del ministeri fiscal. Totes les decisions rellevants del nou CGPJ es prendran amb majoria de 3/5. "És un Consell de composició equilibrada en què cal una majoria reforçada per fer nomenaments o prendre decisions; el consens actuarà sempre per consens", ha detallat González Pons. També s'estableixen "requisits" de despolitització que hauran d'acreditar els membres del CGPJ. No hi haurà, doncs, "portes giratòries" de la política a la judicatura. Un polític que vulgui tornar a fer de jutge, haurà d'estar dos anys sense dictar sentència.  Aquesta mesura ja s'aplicarà als jutges que estan en política.

Una "comissió de qualificació"

També es crearà una "comissió de qualificació" al CGPJ per "garantir" que els nomenaments siguin objectius i es basin en la trajectòria i els mèrits dels candidats. Aquesta és una proposta del president del govern espanyol, Pedro Sánchez. El Fiscal General de l'Estat també s'haurà d'abstenir en les causes que l'afectin personalment i no podrà ser fiscal general qui no hagi estat cinc anys fora de la política.

Pel que fa a la reforma, el CGPJ haurà de proposar al govern espanyol, Congrés i Senat, amb una majoria de 3/5 i en un termini de sis mesos, un projecte de reforma del mètode d'elecció dels vocals per tal que els jutges triïn "directament" aquests representants al CGPJ. "Això és un compliment exacte a les recomanacions de la UE i satisfà les pretensions del PP", ha afirmat González Pons. "La proposta del CGPJ haurà de ser per consens", ha refermat Bolaños. La proposta l'haurà d'aprovar el poder legislatiu, i PSOE i PP tenen majoria suficient.

Europa es felicita per la mediació

Jourová ha felicitat PSOE i PP per haver arribat a un acord -han calgut quatre reunions amb mediació europea- i ha assegurat que és una "bona notícia" per al poble espanyol que s'hagi pogut renovar el poder judicial. "Espanya aplicarà les recomanacions de la Comissió de 2022 i 2023", ha celebrat. També ha tret pit de la feina feta per les institucions europees per acostar posicions entre socialistes i populars, i ha destacat la importància que Espanya tingui un poder judicial independent, al marge dels interessos polítics. "Podem trobar acords més enllà de les rivalitats polítiques", ha destacat la mandatària europea.

ERC carrega contra el pacte PSOE-PP

El líder d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha retret al PSOE que pacti amb el PP. "No reflecteix la pluralitat de l'hemicicle", ha lamentat i ha criticat que Sánchez tingui a partir d'ara un "nou soci". "Benvinguts a la gran coalició", ha afirmat. Els socialistes no han consensuat cap dels noms amb els partits que van pactar la investidura del president del govern espanyol. "Hi ha una pulsió del PSOE de pactar amb el PP, es vendrà com un pacte d'estat", ha dit. Després dels cinc dies que es va donar Sánchez per reflexionar, i d'assenyalar la "màquina del fang" en què incloïa el PP, ara hi ha pactat per renovar l'òrgan de govern dels jutges. També Podem s'ha mostrat contrari al pacte, que consideren que és una "rendició" del PSOE al PP.

El pacte tampoc ha agradat a Carles Puigdemont, líder moral de Junts, que s'ha expressat a través del seu perfil de la xarxa social X. "A Espanya, les regeneracions democràtiques consisteixen en el mateix que un dia Gary Lineker va dir del futbol : les anuncien els governs d'esquerra i sempre guanya el PP", ha apuntat Puigdemont.