Sánchez es queda: «He decidit continuar amb més força»

El líder del PSOE es mantindrà a la Moncloa després de cinc dies de reflexió i reclama una mobilització social davant d'un "punt i a part" en la legislatura

29 d'abril del 2024
Actualitzat a la 13:06h

Després de cinc dies d'una incertesa inèdita, manifestacions davant la seu del PSOE, intervencions dels dirigents socialistes implorant que no plegués amb un punt de desesperació, Pedro Sánchez ha comunicat -sense preguntes- aquest dilluns la decisió sobre el futur. Ho ha fet des de la Moncloa, un cop traslladada la decisió al rei Felip VI a primera hora. Què farà Sánchez? "He decidit continuar al capdavant de la presidència del govern espanyol", ha remarcat el dirigent estatal, que ha reclamat "joc net" a partir d'ara. Segons el dirigent socialista, es tracta d'un "punt i a part" en la legislatura, i això requerirà una "mobilització" de la majoria social per tal de superar els entrebancs de la dreta. "Per això assumeixo davant vostre el meu compromís de treballar sense descans, amb fermesa i amb serenitat per la regeneració pendent de la nostra democràcia", ha remarcat.

"Si acceptem com a societat que l'acció política permet l'atac a innocents, no val la pena. Si consentim que el partidisme justifiqui l'odi i la insídia i la falsedat, no val la pena. Si val la pena que les mentides substitueixin les veritats, no val la pena", ha reflexionat el president del govern espanyol. Segons ell, ha mostrat en els últims dies un "sentiment" poc estès en política, perquè no acostuma a funcionar obrir-se en públic. "He actuat des d'una convicció clara: o diem prou, o se'ns condemnarà com a país", ha remarcat. "No és una qüestió ideològica. No té res a veure amb el debat entre opcions, sinó sobre les regles del joc", ha determinat el líder del PSOE.

El president del govern espanyol, que va arribar al càrrec després d'una moció de censura a principis de juny del 2018 -és la primera vegada des de la restauració de la democràcia a Espanya que triomfava aquest mecanisme parlamentari-, s'ha vist profundament afectat per la situació judicial de la seva dona, Begoña Gómez. La setmana passada, un jutge de Madrid va obrir diligències contra ella per presumpte tràfic d'influències, i això va ser la gota que va fer vessar el got. En una carta dirigida a la ciutadania, va assenyalar que s'agafava cinc dies per meditar sobre el seu futur i sobre si "valia la pena" continuar en el càrrec davant la "màquina del fang" promoguda per la dreta i la ultradreta.

"Exigir resistència incondicional als líders és posar el focus en les víctimes, i no en els autors", ha remarcat Sánchez. "Volem això per Espanya? La meva dona i jo sabem que aquesta campanya de descrèdit no pararà. És greu, però no és el més rellevant. Podem amb això. L'important és que volem agrair de tot cor les mostres de solidaritat i empatia de tots els àmbits socials", ha remarcat el president del govern espanyol, que ha agraït la feina feta pel PSOE, mobilitzat com mai per la continuïtat del secretari general.

Impacte en el 12-M

La decisió de Sánchez ha estat protagonista de la campanya electoral catalana, perquè la carta del president del govern espanyol va arribar només unes hores abans que s'activés el compte enrere cap a les eleccions. Salvador Illa, candidat del PSC, s'ha mobilitzat per fer costat al líder del PSOE, i aquest dilluns s'ha tret un pes de sobre: sap que pot comptar amb la presència de Sánchez en campanya, un dels principals actius a l'hora de passar el rasclet en els votants socialistes.

Dins de l'independentisme, ERC havia reclamat al president espanyol que no plegués davant dels atacs de la dreta, mentre que Carles Puigdemont, candidat de Junts, ha insistit en els últims dies que a la política s'hi ha de venir "plorat de casa". També ha estat especialment dur amb la voluntat, segons ell, d'espanyolitzar la campanya catalana per part del PSOE. "No ho permetrem", va esclatar en un míting celebrat aquest dissabte a Argelers. Si hi hagués hagut una qüestió de confiança, l'expresident de la Generalitat hauria demanat un "acord històric" per tal de fer continuar el líder socialista a la Moncloa.