ERC exigeix a Sánchez que no plegui per evitar fer-li el joc a la dreta

Aragonès i Junqueras traslladen la campanya del 12-M a l'exili per fer costat a Rovira i Wagensberg, que considera "inhumà" no haver rebut ni un missatge de suport d'Illa o Pedret després del seu trasllat a Ginebra: "És de bojos"

Pere Aragonès i Marta Rovira, aquest diumenge a Ginebra.
Pere Aragonès i Marta Rovira, aquest diumenge a Ginebra. | Marc Puig / ERC
28 d'abril del 2024
Actualitzat a les 14:05h

Aquest Nadal va ser el primer que Marta Rovira, secretària general d'ERC exiliada a Suïssa, no va poder viure al costat dels seus pares. En els últims anys aquests s'havien traslladat en aquestes dates marcades a Ginebra per estar al costat de la seva filla, però una operació a la mare va impedir que fos així en el sisè any d'exili de la republicana. A la taula, però, hi va seure un company de partit que tot just testejava els primers dies lluny de casa per la repressió, Ruben Wagensberg, també diputat d'ERC i investigat per terrorisme en la causa de Tsunami Democràtic. Van fer caldo, galets, i pilota, i van allargar tota la tarda a les ordres de l'Agnès, la filla de Rovira, que els va ensenyar a fer magdalenes de xocolata. Un Nadal atípic en què companys de partit van saber ser família i combatre el fred que suposa estar a tants quilòmetres de casa. 

La repressió i l'exili formen part de la història d'ERC i això ho han volgut evidenciar els republicans, que han traslladat aquest diumenge la campanya de Pere Aragonès a Ginebra. Des d'aquest indret, els republicans han enviat un missatge clar a Pedro Sánchez, que dilluns decidirà si plega o no per la persecució de l'extrema dreta. "Empatitzem, ens solidaritzem, però exigim resiliència. No fallar, que s'aixequin perquè no passin, que aguantin", ha sentenciat Rovira. La republicana ha recomanat al president del govern espanyol que segui al costat de republicans, socialistes o altres persones que hagin donat la seva vida per la democràcia i que no li "tremolin les cames" en un moment en què cal estar al costat de "més democràcia".

marta-rovira-marc-puig
Marta Rovira, amb el llibre de la teva exiliada Aurora Bertrana, aquest diumenge a Ginebra - Hugo Fernández

Són unes paraules que també ha compartit Aragonès, que ha reivindicat que el seu partit, malgrat la repressió, no s'ha rendit "mai", i no ha retrocedit malgrat les dificultats. "Retrocedir és donar la raó i la victòria a l'extrema dreta", ha advertit el president de la Generalitat, en referència a la decisió que pugui prendre Sánchez en les hores que venen. Davant d'això, ha aprofitat per demanar el vot per ERC el 12-M, perquè és el partit de la "resistència" davant l'extrema dreta. "Quan més repressió hi ha hagut, més victòries hem assumit", ha reblat.

Quan falten poques hores perquè el socialista prengui la seva decisió, a Madrid milers de seguidors del president espanyol s'han mobilitzat per fer-li suport. També tots els dirigents del PSC s'han bolcat i li han enviat tot l'escalf, tant en els mítings de la campanya com a les xarxes socials. Un escalf davant la persecució de l'extrema dreta que, en canvi, els socialistes no han demostrat cap a companys no socialistes del Parlament.

"L'empatia no ha desaparegut, però ha guanyat pes la memòria", ha dit Wagensberg sobre què considera de la persecució que pateix Sánchez i el paper dels socialistes. Ell ha patit en els últims mesos filtracions de múltiples mitjans respecte Tsunami, i en aquest sentit ha lamentat que el candidat del PSC, Salvador Illa, hagi estat incapaç de mostrar-li suport quan ha patit una persecució "a escala molt més alta" del que pateix Sánchez. "Ni un sol missatge", ha exclamat el diputat per ERC.

ruben-wagensberg-erc-suissa
Ruben Wagensberg, aquest diumenge a Ginebra - Marc Puig / ERC

Però no només d'Illa. Tampoc Ferran Pedret, membre de la mesa del PSC -Wagensberg és secretari quart de la mesa- que ha compartit tres anys amb Wagensberg a l'òrgan rector, se li ha dirigit. "Ni un missatge, és absolutament boig i inhumà", ha afegit. Ara fa unes setmanes el Parlament va impulsar una declaració de suport als exiliats de Tsunami. El PSC no s'hi va adherir.

 

 

L'acte l'han iniciat Josep Maria Jové, president del grup parlamentari d'ERC, i Jenn Díaz, escriptora i diputada independent d'ERC en les dues últimes legislatures. Jové, pendent de judici pels preparatius del referèndum, ha incidit en la duresa que suposa la repressió, tant per les persones que la pateixen com pel seu entorn: "El que ens ajuda a tirar endavant és la solidaritat i l'acompanyament de l'organització". Al seu torn Díaz, inseparable de Wagensberg durant les dues legislatures, ha fet un discurs que ha posat una mica d'humanitat enmig del pim-pam polític, reflexionant sobre com va irrompre al Parlament i acomiadant-se, ja que no repetirà a les llistes. "Avui estic aquí envoltada d'amics", ha dit.

Per últim, el president del partit, Oriol Junqueras, també ha incidit en el fet que els republicans han patit "molta repressió", però també ha fet una mirada endavant reivindicant que, un cop passat l'1 d'octubre, ara la victòria de l'independentisme ha de ser prou gran com per "superar l'ús d'enes no democràtiques per part de l'Estat". Com? "Amb majories molt àmplies". Per això ha esperat que el 12-M a ERC li vagi "el millor possible".