Puigdemont esclata contra Sánchez i Illa per «espanyolitzar» la campanya: «No ho acceptarem»

El candidat de Junts assenyala que el cap de files del PSC només aspira a liderar una "franquícia política" de la Moncloa: "Creieu que en algun moment li dirà que no al PSOE?"

Carles Puigdemont, aquest dissabte a Argelers.
Carles Puigdemont, aquest dissabte a Argelers. | Junts

Enviat a Argelers per l'arrencada de campanya de Junts

27 d'abril del 2024
Actualitzat el 28 d'abril a les 16:40h

El segon dia de campanya de Junts a Argelers, primer dissabte camí del 12-M, ha consolidat una tendència: la d'haver d'ampliar l'aforament davant l'assistència de militants organitzats en autobusos i cotxes particulars per presenciar els mítings de Carles Puigdemont. Si divendres van ser els afiliats del Baix Camp i de Reusque van omplir l'espai Jean Carrère de la localitat nord-catalana, aquest dissabte han estat els del Barcelonès i el Baix Llobregat, dues places sempre delicades per a Junts. Puigdemont, amb to indignat, ha carregat amb duresa contra Pedro Sánchez i Salvador Illa per "espanyolitzar" la campanya amb el període de reflexió obert pel líder del PSOE sobre el seu futur arran de la situació judicial de la seva dona. També ha acusat Illa de voler liderar una "franquícia" del PSOE a Catalunya, i ha reivindicat la necessitat de lideratge al capdavant de la Generalitat.

"Vivim una ofensiva que creixerà i que pretén espanyolitzar la campanya, perquè ens confonguem. Perquè en lloc de parlar dels catalans, del seu futur, de la llengua, de la sanitat i de la independència, pretenen fer-nos creure que això va de Pedro Sánchez, del PSOE i del PP. Hem de dir que no. Què s'han cregut? Què pretenen confondre? Van del Joan, del Miquel i de la Montserrat, no de Sánchez. No ho acceptarem. Si s'esperen una reacció, la tindran: se la trobaran en forma de vots", ha ressaltat el candidat, amb un deix pujolista. Ha indicat que és l'únic líder que pot "garantir" que "res passarà per davant dels interessos dels catalans". La idea, és, que hi hagi un president que "doni instruccions" a Madrid. No a l'inrevés. En aquest sentit, ha ressaltat que Illa "no tindrà mai un no" per a Sánchez, a diferència del que ell assegura poder garantir si torna a la Generalitat.

Puigdemont també ha aprofitat per carregar -amb el verb encès com no havia fet en la precampanya i en la campanya, amb el públic dempeus- contra la demanda d'empatia que està demanat el PSOE envers Sánchez, acte de desgreuge inclòs a la seu de Ferraz. "On eren, l'1-O?", s'ha preguntat l'expresident de la Generalitat. També ha aprofitat per treure pit de no haver votat en primera instància la llei d'amnistia, una decisió que, segons el candidat, es va prendre perquè cal "posar-se a la pell" de la gent. En aquest sentit, ha citat la visita dels pares d'un represaliat a Waterloo, als qual va garantir que la norma havia d'integrar tothom i que, en cas contrari, s'hi posicionarien en contra.

Turull ironitza amb Begoña Gómez

Jordi Turull, secretari general de Junts, ha estat el teloner de Puigdemont abans de marxar cap a Lleida, on també té agenda de campanya. "No són unes eleccions normals. Hem de fer front a l'amenaça permanent de la recentralització de l'Estat, de l'espoli, de la manca d'inversió, i del tracte de ciutadans de segona", ha apuntat Turull, que ha carregat contra ERC per tenir un Govern "sense lideratge", que no sap ni "organitzar unes oposicions". "Prioritzen salvar Espanya. Si això que ha passat a la senyora de determinat líder polític li hagués passat a la teva dona, president, o a la meva, ens haurien demanat explicacions a nosaltres. N'hi ha que han fet de palmeros de la repressió", ha resumit, sobre el cas de Begoña Gómez, dona de Pedro Sánchez, a qui la justícia ha posat en el punt de mira a instàncies d'una denúncia presentada pel pseodusindicat ultra Manos Limpias.

Turull ha estat dur amb el PSC i amb Illa, per la seva poca capacitat de pressió sobre el PSOE i pel funcionament de les infraestructures, així com també per la manca de compliment amb les inversions. "El candidat socialista sempre ha dit que no a tot. Que ningú es despisti: hem d'anar vot a vot", ha apuntat el secretari general, que ha demanat a la militància que expliqui com Puigdemont "es preocupa pels problemes de tots els catalans". "Cal un president que porti la nació al cap i al cor, que defensi el país davant de les adversitats, que pugui parlar de Catalunya i per Catalunya a tot arreu del món", ha assenyalat Turull, molt aplaudit per la militància i amb una agenda de campanya nodrida.

Un dels que ha intervingut és David Torrents, secretari d'organització del partit i número 23 de la llista. "A la llera del Besòs hi ha sis dels deu barris més pobres d'Europa. Quan apel·lem els ciutadans de Catalunya, siguin o no independentistes, ho fem pel seu futur millor", ha ressaltat Torrents, proper a Laura Borràs i que en les últimes eleccions municipals va quedar fora de l'Ajuntament de Badalona. Torrents ha ressaltat que si, amb set diputats a Madrid, ja s'han aconseguit qüestions notables, més coses passarien si el líder de Junts torna a la Generalitat. El secretari d'organització ha tret pit per haver aconseguit una comissió d'investigació al Congrés pels atemptats del 17 d'agost. 

Els encarregats d'arrencar el míting -sempre precedit d'un speaker incansable, d'aquells que interactuen amb el públic, i de coreografies del públic- han estat Isidre Sierra i Joan Borràs, alcaldes de Sant Climent de Llobregat i d'El Papiol, respectivament. Ariadna Urroz, cap de files de la JNC, ha remarcat que el futur Govern ha d'entendre que les polítiques de joventut "interpel·len tothom", perquè són "de país" com ho són l'habitatge, la seguretat o la cultura. "Cal que aquest 12-M surti un executiu liderat per Puigdemont. Altres partits ens parlen de bona gestió, però el president parla de bon Govern i d'eficàcia", ha apuntat Urroz, secretari general de les joventuts de Junts.