El Puigdemont gestor: abaixar impostos i esprémer la negociació amb l'Estat

El candidat de Junts carrega contra el pas de Salvador Illa al capdavant del Ministeri de Sanitat i assenyala que la gestió ha d'anar acompanyada de lideratge a la Generalitat: "Cal una refundació"

Carles Puigdemont, Mònica Sales i Albert Batet, aquest divendres a Argelers.
Carles Puigdemont, Mònica Sales i Albert Batet, aquest divendres a Argelers. | Nico Tomás / ACN

Enviat a Argelers per l'arrencada de campanya de Junts

26 d'abril del 2024
Actualitzat a les 20:33h

"Artur Mas entrava en tots els detalls en el dia a dia del Govern, sospesava molt els pros i els contres de les decisions, era molt professional... I Carles Puigdemont? Puigdemont és molt més explosiu; no entra en el nostre dia a dia, deixa fer...". La frase és un extracte literal d'una entrevista que el diari El Punt Avui va fer a Josep Maria Baiget, en aquell moment conseller d'Empresa i Coneixement, el juliol del 2017. Li acabaria costant el càrrec. No pels comentaris sobre la gestió de l'aleshores president al capdavant de la Generalitat, sinó per haver posat en dubte que el referèndum de l'1-O s'acabaria celebrant. En aquesta campanya, Puigdemont es vol treure de sobre aquesta crítica sobre un presumpte desinterès en la gestió, amplificat durant l'etapa a Waterloo, sobretot després de la sortida de Junts del Govern. L'expresident, de fet, en va ser un dels impulsors.

És per aquest motiu, per presentar-se com un líder que sap gestionar i per situar el seu partit com una formació capacitada per al "bon Govern" -frase que apareix en el material de campanya-, una condició que a Junts entenen indispensable en el postprocés. En el programa presentat aquest dijous a Argelers, amb Anna Navarro -futura consellera si Puigdemont aconsegueix tornar a Palau- asseguda a primera fila, es prioritzen mesures econòmiques, iniciatives vinculades a la llengua, impuls del finançament singular, traspassos de competències sobre immigració i qüestions relacionades amb la demografia. En el document de mesures per als primers cent dies no hi ha cap plantejament vinculat al procés, com ara el referèndum, perquè el candidat insisteix en la idea que cal recuperar la "unitat cívica" entre partits i entitats, perduda des de la nit de l'1-O

La presentació de les mesures s'ha fet a dues velocitats. Primer, un document pensat per explicar què es faria en els primers cent dies de Govern. Sobre fiscalitat, s'hi llegeix això: "Revisió de la cistella d’impostos dels catalans per a la reducció o supressió, si s’escau, de cadascun d’ells". En el capítol d'un "paquet d'estímul", Junts amplia el posicionament: "Mesures fiscals que incentivin la inversió i el consum, i revisió de la fiscalitat amb la voluntat d’aturar la pressió fiscal, abaixar i fins i tot suprimir impostos davant del greuge competitiu que suposa pel teixit econòmic i la captació d'inversions". La segona lectura, més completa, arriba al programa: s'hi defensa bonificar al 99% l'impost de successions.

Aquesta va ser la principal mesura que va posar Junts sobre la taula en la negociació dels pressupostos amb ERC, que va culminar amb fracàs. El de successions no és l'únic impost que el partit vol reduir: es planteja reduir mig punt -del 10% al 9.5%- el tram més baix de l'IRPF i, a banda, deflactar un 5% tots els trams per compensar l'efecte de la inflació. Pel que fa a patrimoni, el programa assenyala que és "injust": "Qui el tributa ho fa sobre unes rendes i patrimoni de les quals ja n’ha pagat l’impost corresponent en la seva generació". S'obre la porta a "revisar-lo" o "suprimir-lo". Aquest impost s'aplica a tot l'Estat i el seu rendiment -fixar mínim exempt o definir el gravament- està en mans de la Generalitat.

Pressupostos a canvi de finançament

A banda de la cancel·lació del deute amb l'Estat a compte de les inversions no executades, Puigdemont també ha volgut deixar clar que si no hi ha finançament singular per Catalunya -cessió del 100% dels impostos i establiment de l'especificitat en la llei orgànica de finançament de les comunitats autònomes (LOFCA), Pedro Sánchez no comptarà amb el suport de Junts als pressupostos generals de l'Estat. Abans d'arrencar la campanya, el candidat ja va assenyalar que, sense compliment de les inversions, el líder del PSOE no veuria aprovada la llei més important de l'any. Les propostes de Junts, segons Puigdemont, els socialistes ja les coneixen prèviament, en referència a la taula de diàleg oberta a Suïssa.

Carles Puigdemont, aquest divendres a Argelers.
Carles Puigdemont, aquest divendres a Argelers. - Junts

Si en la negociació per la mesa del Congrés es va collar Sánchez per l'oficialitat del català a Europa -encara en curs, sense que s'hagui concretat durant la presidència europea de torn de la Unió Europea (UE)- i en la investidura es va pressionar per l'amnistia, de cara a uns eventuals pressupostos tot anirà vinculat al finançament. Per als decrets anticrisi, es va plantejar la cessió de competències en immigració, que també apareix en el programa. Dirigents d'ERC com el candidat Pere Aragonès o bé la consellera d'Economia, Natàlia Mas, han donat la "benvinguda" a Junts a l'hora de parlar de finançament i de cancel·lació del deute. Els republicans van acordar amb el PSOE condonar el 15% del FLA.

La "brillant" gestió del PSC

En el míting de tarda, al qual han arribat set autobusos plens de militants vinguts del Baix Camp i de Reus -s'han hagut de treure cadires extra per acomodar tots els assistents, entre els quals l'exalcalde Carles Pellicer-, ha indicat que està disposat a acceptar el repte de parlar de gestió. "Que els socialistes ens hagin de dir què vol dir gestionar ja té tela", ha assenyalat, amb un punt d'humor. Es referia a Rodalies -"gestionades pel partit del senyor Salvador Illa"-, que causa "acomiadaments" perquè la gent arriba tard a la feina. "Això és culpa de la brillant gestió dels socialistes", ha destacat el candidat, que també ha carregat per la manera com es porta l'aeroport del Prat. "I els de Reus i Girona sembla que estiguin amagats sota la catifa", ha destacat, recordant la seva etapa com a alcalde de la capital gironina. Catalunya, ha dit, ha de ser un país de "ciutats", en plural.

També ha indicat que el PSC tampoc ha estat a l'alçada a l'hora d'aplicar la llei de la dependència. "I recentralitzen aprofitant les directives europees", ha apuntat Puigdemont, acompanyat per Mònica Sales, candidata a Tarragona, i també per Albert Batet, director de campanya i que aquesta vegada és número cinc per Barcelona i no cap de cartell per Tarragona. "De cada 100 euros que diuen que es gastaran a Catalunya, només se'n gasten 61. A Madrid, 137", ha remarcat el candidat. En aquest punt, ha volgut recordar els vuit anys de govern conjunt a la capital catalana entre Ada Colau i Jaume Collboni. "Això no ho vull per a Catalunya, el que ha passat a Barcelona", ha advertit l'expresident, que porta clavada l'espina del descavalcament de Xavier Trias com a alcalde pel pacte entre Collboni i el PP, avalat per Colau.

"Però sabeu on bons gestionant aquesta gent? Amb el no a Catalunya i amb el al PSOE", ha indicat Puigdemont, en referència a la recentralització que va promoure Illa quan era ministre de Sanitat i va esclatar la pandèmia. "Ara sabem que també hem patit la seva falta absoluta de transparència, i això no ho volem pel nostre país", ha remarcat en referència a l'esclat del cas Koldo. Si és president Illa, ha destacat el candidat de Junts, actuarà "com si estigués assegut al consell de ministres". Si el PSC vol jugar en el camp de la gestió. Puigdemont està disposat a parlar-ne "amb dades". L'expresident accentua el perfil gestor per competir, també en aquest àmbit, en els socialistes. Perquè, segons ell, la "gestió sense lideratge" condemna el país "a l'ensopiment, a la resignació i al furgó de cua de les oportunitats". Conceptes, ha dit, que van quedar "derrotats" l'1-O.

Programa de Govern by naciodigital