Junts reclama l'eliminació de l'impost de successions per aprovar els pressupostos

La formació, que es reuneix aquest dijous per segona vegada amb el Govern amb els comptes sobre la taula, també demana que els casos de relleu generacional en empreses familiars quedin fora d'aquesta figura

Albert Batet, Mònica Sales i Josep Rius, en el debat de política general.
Albert Batet, Mònica Sales i Josep Rius, en el debat de política general. | ACN
15 de febrer del 2024
Actualitzat a les 16:28h
A mitjans de febrer de l'any passat, els pressupostos de la Generalitat ja estaven tramitant-se al Parlament. El Govern els va acordar amb el PSC uns dies abans, i la maquinària es va posar en marxa per tenir-los enllestits el més aviat possible. Enguany, però, el pacte encara es resisteix. I un dels principals actors implicats, Junts, amb prou feines s'ha reunit una vegada amb l'executiu per abordar les negociacions. Aquest dijous se celebrarà la segona trobada entre el partit que lideren Laura Borràs i Jordi Turull amb representants de l'executiu -no hi serà present cap conseller-, i Junts hi arriba amb un document de més de 100 propostes. En matèria de fiscalitat, en sobresurt una: l'eliminació, a la pràctica, de l'impost de successions.

En aquest sentit, com ha avançat La Vanguardia i han confirmat fonts del partit, la demanda que fa Junts és bonificar el 99% de successions en casos de parentiu de primer i segon grau. També es reclama -com ja es va fer l'any passat, quan sí que es van produir més cites entre l'executiu i el partit, que feia poc que havia abandonat la Generalitat i a qui el Govern situava com a "soci prioritari"- que el relleu generacional quedi alliberat de successions en el cas de les empreses familiars. Aquestes dues peticions van en la línia de la ponència ideològica que va aprovar Junts l'estiu del 2022, ja amb Turull i Borràs al capdavant de la maquinària del partit.

També en matèria de fiscalitat, Junts posa damunt la taula abaixar el tram més baix de l'IRPF a Catalunya. L'any passat, el partit va plantejar una deflactació d'aquest impost perquè les famílies fessin front a la inflació i per compensar la sobrerecaptació que aquest fenomen generava a les arques catalanes. En aquests comptes, però, el Govern s'ha volgut avançar i ja va fer públic que impulsarà una baixada de l'IRPF que beneficiarà 2,6 milions de contribuents. S'hi podran acollir els qui cobrin menys de 33.000 euros anuals, i suposarà que el primer tram de tributació passi del 10% -el percentatge actual- fins al 9,5%, segons el projecte dels comptes.