El PSC i comuns alenteixen la negociació dels pressupostos

El Govern assegura que les converses "avancen bé", però les formacions de Salvador Illa i Jéssica Albiach refreden qualsevol acord fins que no es compleixin els pactes del 2023, amb l'amnistia a l'espera de concrecions a Madrid

Salvador Illa, Pere Aragones i Jéssica Albiach el dia de l'aprovació dels pressupostos del 2023.
Salvador Illa, Pere Aragones i Jéssica Albiach el dia de l'aprovació dels pressupostos del 2023. | Kike Rincón / EP
Carme Rocamora / Bernat Surroca
13 de febrer del 2024
Actualitzat a les 12:07h
Setmana decisiva per als pressupostos del 2024. El Govern es reunirà aquest dimarts amb el PSC, dimecres amb els comuns, dijous amb Junts i té pendent de programar una reunió amb la CUP. Mentre l'executiu de Pere Aragonès assegura que les negociacions avancen i confia presentar els pressupostos en els "pròxims dies" -en paraules de la consellera d'Economia, Natàlia Mas-, els dos partits decisius per als comptes -PSC i comuns- allunyen un acord imminent que estan alentint per la via dels fets. La negociació està profundament marcada per l'amnistia a Madrid i els pressupostos generals de l'Estat. Mentrestant, com a mesura de pressió, la setmana passada el Govern va traslladar tant a socialistes com comuns uns documents en què assegura que prop del 90% dels acords del 2023 s'han complert.

La pressió no afecta el PSC, que refreda qualsevol entesa imminent. Malgrat les reunions -les que hi ha hagut i les que hi haurà-, res no fa pensar que aquesta setmana s'hagi de tancar cap acord rellevant, amb la vista posada també a Madrid. "Som on érem", ha assegurat la portaveu socialista, Èlia Tortolero. De reunions se'n fan, però el PSC espera que el Govern concreti com pensa complir els acords de 2023. "Estem en fase de converses, no de negociació", remarquen fonts del partit. En canvi, des del Govern donen per superat el debat sobre els compliments del 2023 i asseguren que ja han existit intercanvis de documents i avenços en la negociació dels comptes del 2024. "Les reunions avancen bé", apunten des de Palau. La signatura de l'acord, en tot cas, es fa esperar. La prioritat és presentar els comptes amb l'entesa rubricada.

Els elements que més interessen a la formació liderada per Salvador Illa són el conveni de la B-40, el desplegament del Hard Rock o l'ampliació de l'Aeroport del Prat. Si el Govern avança en aquests punts, els socialistes diuen que es podrà començar a parlar dels comptes de 2024, i es podrien precipitar els acords. "Fins que no tanquem una carpeta, no podrem tancar l'altra. Tenim bona predisposició", insisteixen des de Pallars. Una de les demandes socialistes que hi ha sobre la taula és obrir 25 jutjats nous a Catalunya, una petició de menys abast -polític i econòmic- respecte dels acords de l'any passat. En tot cas, des del PSC insisteixen que no són ells els que frenen les negociacions, sinó el Govern en el moment en què no compleix els pactes. "Està en joc la credibilitat del president", apunten habitualment dirigents socialistes.

Les negociacions no es poden deslligar del calendari de Madrid. Si a Catalunya és clau el PSC per aprovar els pressupostos, Pedro Sánchez necessita els vots d'ERC per arrencar la legislatura amb uns nous comptes. Alhora, sobre la taula hi ha la llei d'amnistia, que s'ha de renegociar després del no de Junts. Els d'Illa neguen que es pugui parlar d'un "intercanvi de cromos" entre Madrid i Catalunya. "El calendari de Madrid no condiciona els pressupostos", asseguren els socialistes. Des de Palau sí que consideren que el PSC "tenen un ull" posat a Madrid.
 

Comuns: reunió decisiva pels compliments del 2023

Pel que fa als comuns, el Govern apunta que van més endarrerits que amb el PSC, a diferència de l'any passat, quan el grup liderat per Jéssica Albiach van ser els primers a arribar a un acord. Les parts esperen desencallar en la reunió d'aquest dimecres les discrepàncies amb el que s'ha complert i el que queda pendent de resoldre. Més enllà de la xifra que situa l'executiu de compliment d'un 87,4% de les mesures, els comuns esperen compromisos per posar data a concrecions. Esperen que la T-16 sigui gratuïta a tot Catalunya, la contractació d'odontòlegs per reforçar l'accés públic a la salut bucodental, que les llistes d'espera per a visites a l'atenció primària no superi els cinc dies en tots els centres, impulsar canvis normatius pel tempteig i retracte en habitatge, i el desplegament d'energies renovables en habitatges públics.

"Esperem tancar aquesta setmana els compromisos del 2023 i poder començar a abordar temes concrets dels comptes del 2024", expliquen fonts de la formació a Nació. Asseguren que encara no hi ha una "calendarització" damunt la taula, i reconeixen que la negociació a Madrid està influenciant directament els tempos de la negociació catalana, especialment en les relacions entre el PSC i el Govern. "Està tot interrelacionat i són vasos comunicants", afegeixen. És a dir, que sense que es pugui començar a posar fil a l'agulla als pressupostos de l'Estat -amb l'amnistia aprovada prèviament- veuen complicat que es desencalli l'acord a Catalunya. En canvi, creuen que la negociació dels pressupostos de Barcelona, a diferència d'altres anys, no influeix perquè a hores d'ara no hi ha cap pacte de govern tancat.
 

Dues trobades amb Junts

Les converses estan molt més avançades amb el PSC i els comuns, però el Govern no ha volgut tancar la porta de la negociació a Junts, que al mateix temps no ha renunciat a aquest espai de centralitat que dona el diàleg sobre els comptes. L'any passat, amb les ferides obertes per la sortida dels juntaires de l'executiu, les dues parts ja es van donar l'oportunitat de negociar, però l'acord no va ser possible. Tampoc ho sembla en aquest últim any. Per diversos motius.

Un, la proximitat d'ERC amb socialistes i comuns. Però també el fet que Junts trauria molt més rèdit d'una aprovació dels pressupostos d'ERC amb el PSC i comuns. D'aquesta maniobra, els juntaires podrien fer servir la carta de carregar contra un "tripartit", per desgastar els republicans. A més, a les portes de les eleccions, fer de crossa del Govern dificultaria al partit fundat per Carles Puigdemont la diferenciació necessària en una contesa electoral.

Malgrat els interessos que hi pugui haver, en qualsevol cas aquest dijous al migdia ambdues parts es reuniran i Junts hi portarà una proposta per "reduir" la pressió fiscal a la ciutadania i "millorar" les seves condicions de vida. Així ho ha indicat el portaveu, Josep Rius, en roda de premsa a la seu del partit. També ha alertat, però, que el ritme va lent: ha explicat que a aquestes altures de l'any passat, ja s'havien celebrat sis trobades entre la formació i l'executiu, i enguany només se n'ha celebrat una. 

Segons Rius, s'està duent a terme un "espectacle" entre ERC i el PSC per veure com uneixen els seus camins entre Barcelona i Madrid. Des de Palau, en canvi, apunten que ha costat molt posar data a trobades amb Junts. Reconeixen que l'any passat van aconseguir avançar en qüestions tècniques i que tot es va truncar en la carpeta política. Però que en aquesta ocasió ni tan sols s'han aconseguit avenços tècnics. En qualsevol cas, pel que fa a la globalitat de les negociacions, el Govern és optimista. "Anem més lents que l'any passat, però no hauria d'anar molt més enllà", reblen des de Palau. Esperen tancar-ho el més aviat possible.