Immigració, balances fiscals... a canvi de què Junts ha salvat els decrets de Sánchez?

La formació de Carles Puigdemont pacta amb el PSOE el traspàs de competències sobre immigració a la Generalitat, la rebaixa de l'IVA de l'oli al 0% i que es publiquin les dades oficials per calcular les balances fiscals

Pedro Sánchez i Míriam Nogueras, en una imatge d'arxiu.
Pedro Sánchez i Míriam Nogueras, en una imatge d'arxiu. | Eduardo Parra / Europa Press
10 de gener del 2024
Actualitzat el 07 de març a la 13:38h

Junts ha optat per no votar els decrets del govern espanyol, un moviment que ha permès a Pedro Sánchez salvar-ne dos d'ells. El tercer, però, l'ha vetat Podem. A canvi de què la formació liderada per Míriam Nogueras a Madrid ha facilitat a l'executiu del PSOE i Sumar no estavellar-se en una de les primeres votacions de la legislatura? Junts ha emès un comunicat en què assegura haver arrencat compromisos importants al govern espanyol en matèria de migració, transport públic i fins i tot en el preu de l'oli. De moment, els socialistes no es volen pronunciar sobre tot allò pactat amb el partit de Carles Puigdemont. 

La mesura més destacada que ha aconseguit Junts és la "delegació de competències sobre immigració a la Generalitat". Com es concreta? Segons els juntaires, es faria mitjançant la via de l'article 150.2, que estableix que l'Estat pot delegar o transferir a les comunitats autònomes competències que són de titularitat estatal a través d'una llei orgànica. "La delegació d'aquesta competència anirà acompanyada dels recursos necessaris i permetrà a Catalunya fer una política integral, per tal que sigui el Govern i el Parlament els qui determinin una política pròpia", apunten des de Junts.

L'acord amb el PSOE també inclou la supressió de l'article 43bis de la llei d'enjudiciament civil. El decret que s'ha aprovat al Congrés en matèria de modificacions en la justícia incorporava una modificació en aquest article, obeint les recomanacions europees, i Junts havia assegurat que plantejava un conflicte en l'aplicació immediata de la llei d'amnistia. Ara, però, els juntaires asseguren que han pactat suprimir-lo. 

Aquestes no són les úniques mesures. Junts també diu haver pactat la publicació "immediata" per part del govern espanyol de les dades oficials per calcular les balances fiscals, una demanda històrica. També, la reforma de la llei de societats de capital a través del consell de ministres per revertir el reial decret del PP que facilitava que les empreses, el 2017, fessin un canvi de seu sense passar per la junta d'accionistes i només a través d'un acord del consell d'administració. 

Els de Carles Puigdemont també han aconseguit un acord en matèria de l'oli. L'IVA actual sobre aquest és avui d'un 10%, el govern espanyol el volia rebaixar al 5% mitjançant el decret, i finalment Junts ha aconseguit que sigui un 0%. També es multiplicaran per 5 els diners previstos per a la digitalització de l'administració de justícia, que passaran d'1,2 milions d'euros a 6,2. Per últim, l'estat assumirà la totalitat del cost sobre els descomptes del transport públic, i també es reconeixeran els "drets històrics" de Catalunya en matèria de règim local.