Bolaños es compromet a acabar amb la multireincidència a Catalunya: «Hi estem a sobre»

El ministre de Justícia reconeix que es produeix amb "molta freqüència" i reivindica que el govern espanyol ha habilitat eines per facilitar la feina dels jutges a l'hora de condemnar les persones que delinqueixen

El ministre de Justícia, Félix Bolaños, durant la compareixença al Senat
El ministre de Justícia, Félix Bolaños, durant la compareixença al Senat | Alberto Ortega / Europa Press
02 d'octubre de 2024, 17:59
Actualitzat: 18:02h

Davant la multireincidència que es produeix amb "molta freqüència" a "la província de Barcelona", el govern espanyol assegura que destinarà tots els recursos necessaris per posar-hi fi. Així ho ha promès el ministre de Justícia, Félix Bolaños, en una compareixença aquest dimecres al Senat, en la qual també ha tret pit de les mesures aplicades fins ara per resoldre aquesta qüestió.

Bolaños es va reunir la setmana passada amb el president de la Generalitat, Salvador Illa, i també amb el seu homòleg a Catalunya, el conseller Ramon Espadaler. El ministre ha assegurat, durant la compareixença, que va copsar de tots dos, i també d'una trobada amb l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, el seu "interès" per posar fi a la multireincidència. 

"M'he compromès amb el conseller de justícia i el president de la Generalitat a estar sobre això, i si són necessaris més mitjans i altres mesures, les adoptarem per acabar amb la multireincidència a Barcelona. Tenim mesures i palanques, però estarem a sobre, compromesos amb la solució d'aquest problema", ha declarat. 

Durant la seva intervenció ha recordat que el 2022 ja es va impulsar una reforma del codi penal que recollia mesures per avançar en aquesta qüestió. Concretament, el fet que ara se sumarien els petits furts dels delinqüents, de manera que si en duen a terme tres i aquests superen el valor de 400 euros, la pena deixa de ser de sanció econòmica i passa a ser de presó. El problema en aquell moment va ser aplicar-ho per part dels jutges, ja que tenien sobrecàrrega per investigar quantes condemnes i per quin import tenia cada persona.

Arran d'aquestes complicacions el departament de justícia va posar en marxa una aplicació informàtica a la qual tenen accés tots els jutges de l'estat espanyol on, amb un clic, se sap si l'investigat acumula més condemnes i per quin valor. Es va posar en marxa el juny de 2023 i des de llavors, les condemnes han augmentat estrepitosament.

Així, si el 2022 a la província de Barcelona va haver-hi 180 condemnats l'any 2023 ja van ser 2.700 per furt lleu. En el que portem de 2024, la xifra ja s'enfila als 4.000. "L'aplicació informàtica funciona", ha reivindicat el ministre, que també ha assegurat que continuaran impulsant el jutjat de reforç per delictes greus de la capital catalana. 

Arxivat a