Borràs no descarta sumar els vots de Junts als de PP i Vox per fer president Feijóo

La presidenta de la formació condiciona el suport a Sánchez al compliment dels acords subscrits a canvi de la seva investidura

Laura Borràs, en un acte de Junts a Argelers
Laura Borràs, en un acte de Junts a Argelers | Hugo Fernández Alcaraz
Redacció
15 d'octubre de 2024, 11:09
Actualitzat: 15:47h

Junts se suma al debat sobre una moció de censura contra Pedro Sánchez i obre la porta al fet que els seus vots, juntament amb els del PP i Vox, facin president Alberto Núñez Feijóo. Així ho ha expressat la presidenta del partit, Laura Borràs, que ha assegurat que no descarta "absolutament res" i que el suport del partit al PSOE "no es pot donar per fet en cap cas".

"El govern espanyol està començant a entendre que els nostres vots no es poden donar per fets", ha assegurat Borràs en una entrevista a Telecinco. En aquest sentit, la presidenta de la formació ha condicionat el suport a Sánchez al compliment dels acords subscrits a canvi de la seva investidura.

Cal recordar que el PP va presentar a l'Audiència Nacional una querella contra el PSOE per finançament irregular. Els populars creuen que una moció de censura estaria "més justificada que mai", però que li faltarien suports per tirar endavant. "Això és una cosa que no és a la nostra agenda avui. Veurem el dia de demà. Avui intentarem obtenir informació preguntant al govern", va dir Borja Sémper, portaveu popular.

Els comptes que ara no són suficients per a Feijóo sí que quadrarien si Junts i Vox donen suport al PP. Els diputats al Congrés de les dues dretes espanyols i de Junts sumarien 177 diputats, un escó per sobre dels necessaris per assolir la majoria absoluta i fer efectiva una suposada moció de censura contra el president del govern espanyol.

Moncloa: "No veiem Junts volen tornar al 2017 amb PP i Vox"

En la roda de premsa posterior al consell de ministres, s'ha preguntat a la ministra portaveu, Pilar Alegría, per les paraules de Laura Borràs. Alegría ha assegurat que "no veien Junts volent tornar a l'any 2017 de la mà de Partit Popular i Vox", tot i afegir que havia de ser junts qui decidís això. La portaveu ha subratllat que "no creiem que la majoria de la societat catalana vulgui tornar a aquell moment", recordant els resultats de les darreres eleccions a Catalunya.

 

Ayuso: "No aniria enlloc amb els qui menyspreen Espanya"

Isabel Díaz Ayuso, presidenta de la Comunitat de Madrid, ha assegurat en la inauguració d'una exposició que no voldria els suports de Junts en una hipotètica moció de censura. "No aniria enlloc amb qui menysprea Espanya", ha assenyalat Ayuso. La dirigent madrilenya és la veu més contundent en contra de qualsevol aproximació del PP a Junts, que es va assajar l'estiu de l'any passat quan Feijóo necessitava els vots de Puigdemont per ser investit. Fins i tot es va parlar d'indults preventius.

Al seu torn, el grup de Vox al Parlament ha demanat a Junts que "es mulli" sobre la possible moció de censura a Sánchez. Així ho ha exigit el portaveu de la formació, Juan Garriga, hores després de les paraules de Borràs. Garriga ha instat a la presidenta de Junts a dir "si dona suport o no" al líder del PSOE. "El tema és greu. Sánchez sí o Sánchez no?", ha qüestionat Garriga. 

Els comuns demanen a Junts que "rectifiqui"

El portaveu dels comuns al Parlament, David Cid, ha retret a la presidenta de Junts que vulgui entregar "en safata" la presidència del govern espanyol a Feijóo i, la vicepresidència, a Santiago Abascal. "Demano a Junts que rectifiqui o que faci rectificar a Borràs", ha dit en roda de premsa al Parlament. Cid també ha demanat a Junts una "reflexió" per haver-se abstingut en la proposta de resolució d'Aliança Catalana sobre la independència. Segons Cid, han trencat el pacte contra l'extrema dreta. Una queixa que també ha formulat la CUP.