La tria dels protagonistes que acompanyen Carles Puigdemont abans d'actes públics rellevants acostuma a ser un bon termòmetre per detectar ascensos a Junts. En la trobada del grup parlamentari celebrada a Waterloo, al líder a l'exili el van acompanyar Josep Rull, president del Parlament; Albert Batet, president del grup parlamentari; Josep Rius, vicepresident del partit i portaveu de la formació; i Mònica Sales, portaveu parlamentària. La tria no era casual: la trobada dels diputat de Junts ha servit per consagrar la promoció de Sales, que tindrà més pes en el dia a dia del grup parlamentari i com a veu de la formació a la cambra. Batet disposarà ara d'un rol definit com a "més institucional".
Què suposa que la portaveu disposi ara de més camp per córrer al Parlament? El missatge principal, remarquen totes les veus de Junts consultades, és que s'ha posat en marxa la renovació que prepara Puigdemont de cara al congrés del partit, que s'ha de celebrar els dies 25, 26 i 27 d'octubre a Calella. Tampoc és casual que els principals suports de Sales en aquesta nova etapa siguin Salvador Vergés i Jeannine Abella, que a les últimes eleccions catalanes van ser caps de cartell a Girona i a Lleida, respectivament. Tots tres s'han encarregat, també, de coordinar les tres ponències -política, model de país i organització- que s'aprovaran al congrés. Són valors que van a l'alça dins de Junts.
S'ha d'entendre la promoció de Sales com una rebaixa del protagonisme de Batet? El president de grup no assumirà -i això que podria, seguint el reglament- la tasca de cap de l'oposició, però tindrà un paper més institucional, sense descartar un ascens en l'organigrama de Junts de cara al congrés. Una de les vicepresidències quedarà vacant, perquè Aurora Madaula no continuarà. Madaula forma part de l'entorn de Laura Borràs, que en cas que Puigdemont -com tot indica- aterri de nou a la presidència, haurà de deixar pas. Dirigents afins a ella assenyalen que no té interès en ser presidenta del consell nacional, una de les alternatives, tot i que quedarà vacant per l'adeu de Rull.
Una de les qüestions que també caldrà abordar en les properes setmanes és si hi ha un canvi en el rol de portaveu del partit, que ara assumeix Josep Rius, vicepresident de la formació i figura clau de l'entorn de Puigdemont juntament amb Batet, Jordi Turull -secretari general- i Jami Matamala, que no ocupa cap càrrec però és de la màxima confiança de l'expresident de la Generalitat. En els últims mesos, les compareixences rellevants les fa Turull en persona, i també ha guanyat molt pes Míriam Nogueras, en qui Puigdemont ha confiat el lideratge a Madrid i la participació en la taula de negociació a Suïssa amb el PSOE. El seu nom també apareix en les travesses per ascendir internament.
Quan Puigdemont parla de cares noves, és inevitable pensar en un dels elements de la ponència organitzativa: no caldrà tenir sis mesos d'antiguitat per formar part de la direcció. Això vol dir que hi haurà incorporacions directes a la cúpula que, fins ara, no formaven part de les sigles de Junts. Un dels fitxatges independents -tot i provenir de l'entorn intel·lectual del partit- com Agustí Colomines ha format part de la redacció de la ponència política i estratègica, i també s'espera una incorporació a la cúpula d'Anna Navarro, número dos a les eleccions i amb protagonisme molt escàs en campanya. La diputada Ennatu Domingo també formava part del component de renovació de les llistes del 12-M.
Davant de tot plegat, a què obeeixen els canvis? Si Puigdemont assumeix el comandament del partit i es fa una direcció a mida -amb Turull a la secretaria general i un nou secretari d'organització-, tenint en compte que és una de les cares del 2017, els dirigents al voltant hauran de veure's renovats. "De perfils n'hi ha, els he de fer lluir", remarquen al partit. Dins del mateix grup parlamentari, per exemple, hi ha dirigents amb perfil institucional com Jaume Giró i Anna Erra, i alcaldes que ho són des del 2023 i que aspiren a continuar-ho sent. En aquest sentit, Junts haurà de combinar la tasca de reforçament intern amb la d'oposició -en diuen "alternativa"- a l'executiu liderat per Salvador Illa.
"Si agafa les regnes del partit és per liderar aquesta alternativa", remarquen fonts de la formació. El fet que estigui a l'exili, i el fet que ja hagi estat president de la Generalitat, impedeixen que agafi el rol formal de cap de l'oposició. De moment, es dedicarà a renovar Junts -començant pel Parlament i acabant pel partit- mentre espera el desenllaç de la llei d'amnistia. De moment, la hipòtesi del retorn estable es manté llunyana, tot i l'optimisme que destil·la el seu advocat, Gonzalo Boye. I, en paral·lel, continuarà gestionant personalment la interlocució de més alt nivell amb el PSOE. Per això demana a Pedro Sánchez que, si pot, eviti intermediaris per dirigir-se a ell.