Queden 25 dies perquè comenci -i acabi- el termini per presentar candidatures a la direcció de Junts. El tràmit es farà en ple congrés, concretament el dissabte 26 d'octubre, i queda descrit tant en el reglament de la cita com en la ponència organitzativa que en les properes hores s'enviarà a la militància. Tots els dirigents consultats per Nació sostenen que Carles Puigdemont tornarà a la presidència de la formació després de dos anys de deixar el càrrec, i ja s'ha obert el ball per veure qui l'acompanyarà. Hi ha noms que guanyaran pes respecte de la direcció actual, repartida al 50% entre Laura Borràs i Jordi Turull, mentre que d'altres veuran com perdran influència de portes endins.
Els noms de Borràs i de Turull exemplifiquen els canvis que ha viscut la formació en els últims anys. Si bé es dona per fet que el secretari general té tots els números de repetir, en el cas de la presidenta l'escenari més probable és el d'un canvi de responsabilitats perquè hauria de cedir l'espai a Puigdemont. En el cas de Borràs hi ha tres condicionants: no vol desaparèixer del nucli decisori ni renunciar a capacitat executiva; es tracta d'un càrrec que ara no és remunerat -l'ocupava Josep Rull-, a diferència d'ara, i que va associat a dos assessors que cobren de la Diputació de Barcelona i del Parlament, respectivament; i que, en ser un càrrec de votació uninominal, veuria amb disgust un vot de càstig.
En l'anterior congrés, celebrat a Argelers, afins a Borràs van rebre menys suport que altres noms de l'executiva. Els dos casos més destacats van ser els de David Torrents -es va requerir una votació específica per situar-lo com a secretari d'organització- i d'Aurora Madaula, que encara ocupa una vicepresidència del partit. Diverses fonts consultades indiquen que cap dels dos continuarà en aquestes responsabilitats. El secretari d'organització i la secretaria de finances -ara en mans de Teresa Pallarès- depenen del secretari general. En la votació del congrés d'aquest octubre no hi haurà possibilitat de castigar cap nom específic: la tria es farà en bloc per vot telemàtic de tota la militància.
La ponència organitzativa estipula que hi pot haver un màxim de quatre vicepresidències. En l'anterior congrés s'hi van situar Anna Erra, Josep Rius -molt proper a Puigdemont i portaveu de la formació-, Francesc de Dalmases -va acabar plegant després de l'incident amb una periodista del FAQS- i Madaula. La direcció, en general, s'haurà d'aprimar: només es podran presentar 25 vocals, tots ells amb responsabilitats específiques. Hi ha noms que estan cridats a mantenir-se dins de l'estructura i que guanyaran pes. Entre els citats per les fonts consultades hi apareixen Míriam Nogueras, al capdavant del front de Madrid, i altres com Salvador Vergés i Mònica Sales, sense oblidar Albert Batet.
Es dona per feta la incorporació d'alcaldes -Isidre Sierra, de Sant Climent de Llobregat i una de les veus metropolitanes destacades del partit, compta amb opcions de formar part de l'executiva-, així com també la d'Anna Navarro, número dos de Puigdemont a les eleccions catalanes i que fins ara ha tingut un protagonisme escàs. Havia de ser consellera si Junts hagués arribat al Govern, però el partit lidera ara l'oposició. Tot indica, a banda, que Jaume Giró continuarà a la direcció. Es tracta del principal representant del sector més pragmàtic, i un dels que ha expressat més dubtes -fins i tot en reunions de la cúpula- sobre l'estratègia de Puigdemont, especialment amb el retorn efímer del 8 d'agost.
Quin pes tenen les veus més moderades del partit? Giró a banda, hi ha altres noms com Victòria Alsina, regidora a Barcelona, que va fer campanya activa per continuar el Govern en la consulta de l'octubre del 2022. Hi ha quadres amb passat governamental que tenen una visió crítica sobre el paper de l'expresident -consideren que representa un cicle polític que ja no es pot "esgotar" més- i consideren que els resultats electorals del 12 de maig -35 escons, set menys que Salvador Illa- indiquen la necessitat d'un canvi de rumb. En tot cas, per ara no hi ha previst l'escenari de presentació d'una candidatura alternativa. La figura de Puigdemont, si torna a ser president, tendeix a ser indiscutible.
Una de les novetats que planteja la ponència, per cert, és que la direcció podrà estar integrada per persones que no compleixin amb el requisit de sis mesos de militància previs al congrés. "Es tracta d'obrir portes", resumeixen els responsables de la ponència organitzativa. També es permetrà la doble militància amb partits amb qui Junts no competeixi electoralment, i la posada en marxa d'una fundació del partit. Tres mesures que permetran la integració de dirigents amb qui Junts s'ha anat coaligant -com ara Demòcrates de Catalunya, Moviment d'Esquerres o bé Reagrupament- al llarg de les últimes convocatòries electorals. El ball per acompanyar Puigdemont, ara sí, ja ha començat del tot.