El PSOE es reuneix amb Junts a Suïssa per refer la relació amb Puigdemont

El contacte entre els dos partits arriba després que la formació independentista hagi mostrat la seva distància amb els socialistes en votacions al Congrés, com la dels lloguers de temporada

Redacció
20 de setembre de 2024, 20:30
Actualitzat: 21 de setembre, 17:22h
Carles Puigdemont, en imatge d'arxiu
Carles Puigdemont, en imatge d'arxiu | Nació

Primera reunió entre el PSOE i Junts després de la fuga del líder moral del partit, Carles Puigdemont, el passat 8 d'agost. Una delegació socialista encapçalada per Santos Cerdán ha viatjat fins a l'estranger per trobar-se amb l'expresident de la Generalitat amb l'objectiu de refer ponts, tal com ha avançat Eldiario.es.

El secretari general de Junts, Jordi Turull, ja havia anunciat fa uns dies que hi havia una cita programada per aquest mes de setembre. El cert, però, és que arriba enmig d'un clima de tensió després que la formació independentista hagi mostrat la seva distància amb el PSOE en votacions al Congrés dels Diputats, com ara la dels lloguers de temporada.

I és que Junts, que havia tancat un acord amb la Moncloa per abstenir-se, va acabar emetent un vot negatiu al debat de la llei. A més a més, ara els juntaires amenacen de tornar a votar en contra de la senda de dèficit, pas previ als pressupostos generals de l'Estat, que arribarà al Congrés la pròxima setmana. No obstant això, el partit de Puigdemont emmarca la reunió en la taula de negociació amb mediació internacional que manté amb el PSOE.

En aquest sentit, el líder de Junts ha advertit aquest dissabte que el vot sobre el sostre de despesa del govern espanyol no es decidirà en funció de si cal “donar estabilitat ni desgastar ningú”. En una piulada a la xarxa social X, Puigdemont ha dit que la vocació política de Junts és “defensar Catalunya i els interessos dels catalans”, i que qui hi ajudi tindrà el seu suport “sigui per governar, sigui per fer oposició”. “Qui faci el contrari, o qui ens enganyi (o maregi la perdiu) que no hi compti”, ha afegit, remarcant que per Junts “la cosa no va de blocs ideològics ni de les rivalitats domèstiques que mantenen els partits espanyols”.