Gir d'última hora al Congrés dels Diputats. La majoria política que s'havien garantit els sindicats de llogaters de l'Estat per començar a debatre alguna mena de limitació als lloguers de temporada i d'habitacions ha caigut a l'últim moment per un canvi de decisió de Junts. El secretari general de la formació, Jordi Turull, havia anunciat aquest matí al programa Cafè d'idees de La 2 que el seu grup parlamentari al Congrés dels Diputats s'abstindria, fet que hagués facilitat l'aprovació inicial de la mesura. També internament membres de Junts s'havien mostrat predisposats a negociar els pròxims mesos aquesta norma. A l'hora de la veritat, però, la votació al Congrés ha acabat rebutjant una iniciativa popular. Els únics partits que han votat "no" són PP, Vox, Unió del Poble Navarrès (UPN) i el partit liderat per Carles Puigdemont.
En una reacció posterior a la votació, Turull ha sortit a defensar a la xarxa social X que no es tracta d'un canvi d'opinió, sinó que la seva intenció des del primer moment era evitar que caigués la proposta. "Els canvis d'altres partits han canviat l'escenari", ha dit, en relació al fet que formacions com el PNB o Coalició Canària s'hagin afegit al suport a la iniciativa ciutadana. "Junts no serà el partit que faciliti una llei que envaeix competències a Catalunya. És una línia vermella", ha rematat el secretari general dels juntaires.
La resposta del Sindicat de Llogateres, que s'ha trobat el canvi sobre la marxa, ha estat també immediata. Després que Turull indiqués públicament que s'abstindrien, l'entitat que acompanya inquilins en risc d'expulsió considera que Junts ha traït el joc net de les negociacions polítiques i, de retruc, ha bloquejat una nova oportunitat per afavorir el dret a l'habitatge. "S'acaben de coronar com l'enemic número u dels llogaters a Catalunya i a la resta de l'Estat", ha etzibat la portaveu del sindicat, Carme Arcarazo.
Una problemàtica estancada
Els lloguers de temporada. Per als col·lectius d'inquilins organitzats, aquesta va ser la gran decepció de la llei d'habitatge espanyola que es va aprovar l'abril de l'any passat. Malgrat els avisos previs, el text que feia possible aplicar una regulació de lloguers -com la que hi ha vigent a Catalunya- va deixar fora la proposta de posar normes clares als contractes que duren menys d'un any. Tampoc va regular els arrendaments d'habitacions, una altra reivindicació ferma. Ara que ja fa mig any que el mercat català té un topall als lloguers de llarga durada, s'ha certificat el creixement d'aquestes dues vies -la temporalitat més curta i les habitacions- com a escletxa per evitar les limitacions i continuar alçant els preus del mercat immobiliari. Les administracions, que sovint acaben havent d'afrontar les situacions de la població que no pot pagar una llar, reconeixen la problemàtica. Amb aquest escenari, els col·lectius d'inquilins organitzats ho han tornat a intentar. Per poc, però no se n'han sortit. El Congrés dels Diputats ha rebutjat iniciar la tramitació d'una modificació de llei que planteja aplicar un topall als lloguers de temporada i d'habitacions.
El text té un rerefons popular. L'han redactat els sindicats de llogaters de l'Estat, després de discutir-lo amb diferents forces polítiques que van acabar registrant la proposta el juny passat. Ara, la proposició de llei ha xocat contra la gran prova de foc. La pressió de les últimes hores sobre alguns partits -com Junts, PNB, Coalició Canària o PP- ha acabat movent algunes peces, però no prou. Finalment, tot el Congrés dels Diputats hi ha acabat votant a favor a excepció dels vots en contra de PP, Vox, UPN Junts. Formacions com el PNB o Coalició Canària també hi han donat suport, si bé esperaven que s'obrís una negociació en què se n'aigualissin algunes exigències. Malgrat la incomoditat de la carpeta reguladora, també els juntaires s'havien mostrat predisposats a treballar el text els pròxims mesos, detallen fonts coneixedores a aquest diari. Fins que algun element ha canviat la decisió.
De fet, la proposta de modificació de la Llei d'Arrendaments Urbans (LAU) que ha arribat al Congrés presenta tota una bateria de propostes sobre els lloguers de temporada i d'habitacions. La idea era cobrir tots els fronts per a les pujades abusives, argumenten els impulsors. No només es plantejava implantar-hi un preu màxim, equivalent al que ja s'aplica als contractes de llarga durada a gran part de Catalunya, sinó que també es reclamava que no es puguin encadenar dos contractes seguits temporals, per evitar el frau: si el propietari vol renovar l'inquilí, l'arrendament passaria a ser de llarga durada. També es preveu prohibir el cobrament d'honoraris als inquilins amb aquesta fórmula i limitar la fiança que se'ls hi pot demanar.
Aquest matí, Turull havia al·legat que la proposta dels llogaters "envaeix competències" catalanes, en basar-se en una norma estatal, i havia recalcat la seva preferència per retocar el codi civil autonòmic. Els col·lectius pel dret a l'habitatge, però, recorden que Junts també va votar en contra del recent intent del Govern per regular els contractes de temporada i el lloguer d'habitacions des de la Generalitat. Ara, s'obre un escenari de conflicte sobre habitatge que tindrà Junts al focus. De fet, el Sindicat de Llogateres ja ha avisat que els pròxims dies donarà "directrius" per a possibles protestes.