L'Estat ha tirat pel dret i ha anunciat la nova regulació dels lloguers. Sense el vistiplau de la Generalitat, però la previsió és que el topall comenci a aplicar-se a partir del 16 de març. En aquesta línia, el Ministeri d'Habitatge ha posat en marxa una eina per calcular quin serà el preu màxim dels pisos amb aquesta nova regulació. Es pot accedir fent clic en aquest enllaç.
Ara bé, perquè s'apliqui aquesta nova norma hi ha dos condicionants: la primera és que el propietari de l'habitatge sigui un gran tenidor (cinc immobles o més), i la segona és que el pis es trobi en un dels 140 municipis on es regularan els lloguers. Són les conegudes com a zones tensionades que ha determinat la Generalitat.
El principal debat entre els governs català i espanyol és si la nova regulació contribuirà realment en la baixada de preus. Si bé el Departament de Territori no ho creu, el Ministeri d'Habitatge sí que ho considera i ho ha exemplificat aquest dimarts. Un pis a Barcelona que s'ha trobat anunciat a un portal immobiliari per 2.805 euros actualment, passaria a haver-se de llogar en un rang d'entre 600 i 904 euros, segons el nou índex estatal de preus del lloguer.
Ara bé, com podran saber uns nous aspirants quin cost tenia el pis abans que ells s'hi interessessin? Aquesta informació la tindran les comunitats autònomes. Per exemple, a Catalunya ho centralitza l'Institut Català del Sòl (Incasòl) a partir de les fiances dipositades pels propietaris. Així doncs, queda en mans de la Generalitat veure com d'accessible fa aquesta informació a la ciutadania, els pròxims dies i setmanes.