Junts i PSC tomben la regulació dels lloguers de temporada que perseguia el Govern

Els socialistes s'han abstingut en la votació clau sobre el topall als contractes temporals, una posició que ara tensa les relacions amb partits com ERC i comuns, mentre que la força liderada per Puigdemont hi ha votat en contra

Imatge d'arxiu d'una immobiliària
Imatge d'arxiu d'una immobiliària | Hugo Fernández
Carme Rocamora / David Cobo
23 de maig del 2024
Actualitzat a les 16:00h

La regulació dels lloguers de temporada deixarà d'estar vigent a Catalunya de manera immediata. L'intent del Govern de posar un topall als contractes temporals i al lloguer d'habitacions -dues vies que escapaven de l'actual contenció de rendes i que suposen escletxes per a la pujades de preus- ha xocat amb la fredor del PSC i de Junts. Això ha deixat ERC, CUP i comuns com a suma insuficient per convalidar el decret que va anunciar-se poques hores abans de l'inici de la campanya electoral. Els socialistes havien dubtat fins a l'últim moment, però s'han acabat decantant per abstenir-se a la Diputació Permanent del Parlament. Al seu torn, Junts hi ha votat en contra, seguint la línia anunciada els dies previs. La negativa de Vox, PP i Ciutadans acaba de decantar la balança. Ara, aquest moviment torna a deixar el mercat dels contractes de temporada sense cap regulació.

Aquesta posició ha suposat un missatge de crítica de qui encara és la consellera de Territori, Ester Capella, cap als partits que no s'hi han sumat a la mesura i han fet que caigui. "No entrar a la regulació vol dir garantir l'especulació". En la seva resposta, tant Alícia Romero (PSC) com Mònica Sales (Junts) han retret al Govern que tramités un decret llei clau sense treballar-lo prèviament i a correcuita. A més, la diputada socialista ha subratllat que el text proposat oferia "inseguretat jurídica" i que "podria allunyar que alguns propietaris posessin els seus habitatges en lloguer". Al seu torn, el president del Govern en funcions, Pere Aragonès, ha reblat que no pot expressar "més que decepció" davant el posicionament de socialistes i juntaires.

En una reacció immediata a la decisió parlamentària, el portaveu del Sindicat de Llogateres, Enric Aragonès i Jové, ha lamentat que ja havien advertit durant la campanya electoral d'un possible gir conservador del PSC i Junts per "obrir la barra lliure a les pujades de lloguer" després de les eleccions. "Avui ho han demostrat a la primera votació en què han tingut ocasió", ha protestat el representant de la plataforma pel dret a l'habitatge. A més, més enllà del topall al preu dels contractes de temporada i les habitacions, també ha remarcat que cau una eina crucial de la regulació de lloguers habituals. Fins ara no hi havia un reglament sancionador que persegueixi clarament els incompliments de la contenció de rendes catalana, que es basa en la llei espanyola de l'habitatge. Amb aquest decret, s'havia introduït aquesta possibilitat necessària per castigar amb més facilitats les trampes que vulnerin drets dels inquilins. Pel portaveu del Sindicat de Llogateres, no té sentit que els socialistes tramitin una llei al Congrés dels Diputats -la d'habitatge- i després al Parlament "deixin que caigui un decret que la fa efectiva".

Els darrers dies, els lloguers de temporada s'havien convertit en una carpeta més de l'estira-i-arronsa polític català. El Sindicat de Llogateres va convidar diversos partits a comprometre's a votar a favor del blindatge de la regulació, en plena campanya electoral, però en aquell moment PSC i Junts se'n van desmarcar. A la signatura i la foto hi van assistir ERC, CUP i comuns. De fet, uns dies més enllà, Jéssica Albiach (Comuns Sumar) arribaria a posar preu als seus vots a la nova legislatura de cara a la formació d'un nou Govern. En un acte a Tarragona, va assegurar que només donarien el seu suport als partits que, entre altres mesures, regulessin els lloguers de temporada. També els republicans, que van ser qui va redactar la mesura que ara s'havia de convalidar al Parlament, ho tenien entre les prioritats polítiques. 

A aquest punt s'arriba després d'anys en què aquesta figura -els contractes temporals que normalment arriben fins als 11 mesos de durada màxima- s'ha anat estenent, sobretot a zones urbanes com Barcelona. Això permet que es vagin incrementant els preus dels lloguers, que els inquilins tinguin menys drets i que costi més accedir a un habitatge de manera estable. A més, ara s'ha convertit en una fuita de la regulació de lloguers vigent a Catalunya, juntament amb el lloguer d'habitacions. Aquestes dues vies -que ja s'han trobat moltes famílies els darrers mesos- ara quedaven regulades amb el nou decret català. Ara, però, això caurà, almenys fins que hi pugui haver nous moviments polítics.