Els comuns posen preu a un pacte pel Govern: regular els lloguers de temporada o res

Albiach dona la seva paraula que no facilitarà la irrupció de cap nou executiu català si no s'accepta aplicar també un "impost a l'especulació", mentre que Yolanda Díaz retreu al PSC el suport al Hard Rock quan el PSOE va negar-se a l'Eurovegas a Madrid

Jéssica Albiach, a l'acte central a Tarragona, acompanyada de Yolanda Díaz
Jéssica Albiach, a l'acte central a Tarragona, acompanyada de Yolanda Díaz | Leyre Pérez González (Comuns Sumar)

Tarragona (Tarragonès)

05 de maig del 2024
Actualitzat a la 13:50h

Ja fa dies que iniciatives com l'ampliació de l'aeroport o el Hard Rock s'han convertit en pedra angular de la batalla pública entre partits que, enllestides les eleccions, podrien arribar a entendre's. Les cartes s'han repartit —i repetit— des de l'inici de la campanya electoral pel 12-M. Amb més claredat o amb més equilibris, les candidatures han anat filtrant el seu missatge, mirant que no els passi una factura excessiva l'endemà de la visita a les urnes. De tant en tant, però, el mapa polític s'aclareix una mica més. I això és el que ha passat aquest migdia a Tarragona, a l'acte central de campanya dels comuns. Des d'aquest punt, la candidata Jéssica Albiach ha establert un nou límit que entoma la seva formació a l'hora d'implicar els seus vots al Govern de la Generalitat del futur. "Només hi haurà Govern amb els vots dels comuns si l'habitatge és la primera prioritat", ha apuntat, abans de concretar les tres peticions inamovibles de la seva formació. La més destacada, per calendari i coneixement popular: la regulació dels lloguers de temporada. Si el PSC es nega a aplicar-la, els comuns no els votaran, ha assegurat Albiach.

La líder de Comuns Sumar als comicis del diumenge vinent ha estat concisa i contundent. En aquest sentit, ha declarat que tenen l'ambició d'entrar al nou Govern sense matisos, i per arribar aquí saben que necessitaran acords amb el PSC, amb ERC o amb tots dos alhora. Ara bé, també tenen exigències. En aquest sentit, Jéssica Albiach ha assegurat que només s'implicaran en un executiu "en què la primera, la segona i la tercera mesura" tingui a veure amb l'emergència habitacional. "Primer, regular els lloguers de temporada. Segon, un impost a l’especulació. I tercer, impulsar d’una santa vegada la construcció massiva d’habitatge públic de lloguer, i una part per a les dones víctimes de violència masclista", ha reivindicat.

El pas arriba pocs dies després que entitats com el Sindicat de Llogateres hagin reclamat un compromís ferm de les formacions que aspiren a arribar al Palau de la Generalitat per validar el decret de regulació dels contractes de temporada i del lloguer d'habitacions presentat pel Govern la setmana passada. Ara falta votar-lo. De moment, ERC, CUP i comuns s'hi han mostrat a favor, mentre que el PSC i Junts no han acabat d'ensenyar-ne les cartes. Ara, Albiach ha elevat el to i l'ha situat com una condició sine qua non

Les altres dues exigències tenen un calat menys urgent i podrien presentar-se com objectius de mandat. Una de les mesures estrella dels comuns planteja augmentar els impostos de la compra d'habitatge per totes aquelles adquisicions que no impliquin utilitzar l'immoble com a residència habitual. L'anomenen "impost a l'especulació" i citen l'exemple de Viena com a referent d'aquesta mateixa política. Aquesta via caldria treballar-la i, de ben segur, implicaria negociar la fórmula final. A banda, pel que fa a la construcció d'habitatge públic, hi ha un consens polític ampli en què cal disparar el nombre de pisos públics respecte al total d'habitatges del país. Aquesta màxima retòrica també s'hauria de concretar amb un gran pla que no podria ser immediat. 

Yolanda Díaz i el càstig al PSC

La vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, s'ha incorporat de nou a la campanya dels comuns per les eleccions del 12 de maig i ha tornat a pressionar el PSC per la seva posició respecte al Hard Rock, sobretot després que els socialistes madrilenys es posicionessin prèviament en contra del megaprojecte Eurovegas, emergit a partir del 2012. "Fins i tot Felipe González es va posicionar en contra d’aquella barbaritat que era l’Eurovegas a Madrid i aquí el PSC està liderant una proposta que és fallida, que és caduca, que és agressiva i que és incorrecta", ha reblat la líder de Sumar. En aquest sentit, ha demanat "coherència" a la llista de Salvador Illa i ha demanat el vot per Jéssica Albiach per aturar les ambicions socialistes.

En clau estatal, a més, també ha mirat cap al PSOE per augmentar les exigències dins l'executiu de coalició espanyol. D'entrada, ha reclamat al president Pedro Sánchez que reconegui Palestina com a estat aquest mateix dimarts 7 de maig, i que es tramiti com a acord del Consell de Ministres. Tot seguit, Díaz ha tret la pols a una reclamació de les esquerres d'arreu de tot l'estat espanyol que fa temps que ha quedat al tinter, malgrat va ser un compromís explícit de l'anterior govern de PSOE i Unides Podem. Es tracta de la derogació de la llei espanyola de "seguretat ciutadana", més coneguda pel seu nom popular. "Derogarem la llei mordassa. Ja anava en l’acord anterior i no vam poder. Ja no hi ha excuses. Ha arribat el moment de la llei mordassa", ha reivindicat la cap de files de Sumar. Això torna a posar el focus en una normativa que cada any sanciona centenars d'activistes i dona més potestats a la policia per tramitar multes.