Els comuns prioritzen la missió de recuperar el tripartit

Jéssica Albiach, crítica amb PSC i ERC tot i la voluntat de pactar-hi, inicia la campanya posicionant-se com l'única força que pot garantir que "la dreta" de Junts no arribarà al Govern de la Generalitat

La candidata de Comuns Sumar, Jéssica Albiach, al centre, en l'inici de campanya
La candidata de Comuns Sumar, Jéssica Albiach, al centre, en l'inici de campanya | Laia Solanellas

Reus (Baix Camp)

25 d'abril del 2024
Actualitzat a les 19:45h

Els comuns busquen l'ara anomenat flow 2000 de la música urbana. Aquesta idea -que a Catalunya encapçala la maresmenca Bad Gyal- planteja una mena de regressió estètica i formal als codis que imperaven durant els anys previs al 2010. També a les estructures que s'hi donaven. I això no està tan lluny del que la llista encapçalada per Jéssica Albiach (Comuns Sumar) busca, en el fons, amb la seva proposta política de cara a les eleccions del pròxim 12 de maig: recuperar la fórmula dels tripartits que van governar Catalunya durant la dècada dels 2000. Totes les enquestes apunten que tornarà a guanyar el PSC -com passava llavors- i que la suma amb ERC i els comuns (hereus d'aquella ICV-EUiA) els situarien en posició de governar amb majoria absoluta. Ara bé, el teixit de les sintonies no està tan clar. I els comuns aspiren a cosir-lo. Amb una dificultat afegida: per no quedar xuclats, s'han de diferenciar. I és en aquest context en què Albiach fa setmanes i mesos que acusa socialistes i republicans d'haver fet un gir conservador.

Aqui emergeix la promesa de no permetre que Junts sigui rellevant en el futur. "L'únic vot per tenir un Govern sense Junts és el vot als comuns", ha dit Albiach en el tret de sortida de la campanya electoral. Ho ha fet des de Reus, al Baix Camp, zona de màxim interès per als comuns, que aspiren a reeditar el diputat per Tarragona que van aconseguir en els anteriors comicis catalans. La lluita dels comuns passa per mantenir la rellevància al Parlament en un context desfavorable -una disputa electoral que intenten concentrar per dalt tres forces, dues de les quals es reivindiquen d'esquerres- i amb una nova marca -Sumar- que no ha acabat de fer èxit a les urnes. Amb aquestes cartes sobre la taula, la basa de l'espai morat és capitalitzar el canvi d'escenari al país per poder governar.

El pes creixent del PSC -a l'Estat, a la Generalitat i a l'Ajuntament de Barcelona- juntament amb l'esmorteïment del procés ha obert una nova finestra en el joc de sintonies polítiques i de possibles governs. Albiach vol segellar aquest plantejament i avançar cap a un model de país progressista però no primordialment independentista. "Ara estem en condicions d'aconseguir noves conquestes des del Govern de la Generalitat", apunten fonts de la formació com a idea central del que vindrà les pròximes setmanes.

Ara bé, aquest escenari té uns certs límits. La principal crítica amb què s'intenta castigar la candidatura d'Albiach -el "no" als pressupostos- és també el principal argument amb el qual els comuns presenten el seu certificat de saber resistir davant les ambicions del PSC i ERC. Un possible pacte de govern no por fer creuar línies vermelles com les del Hard Rock, insisteixen des de Comuns Sumar. Hi incideix en aquesta idea l'espot de campanya que s'ha presentat aquest mateix dijous: el vídeo comença mostrant una ruleta i unes fitxes de casino mentre la veu de la candidata denuncia que "per alguns, el futur de Catalunya és un joc. No entenen que les receptes del passat ja han fracassat". També toca els eixos temàtics que es volen defensar de manera prioritària: la sanitat pública, l'habitatge, la sequera i la llengua. En la seva primera gran aparició de campanya, a Reus, la líder dels comuns a les eleccions catalanes ha tornat a fixar les fronteres de les negociacions que espera que arribin. 

De fons, el factor Carles Puigdemont -un candidat especialment reconeixible- pot servir els comuns per polaritzar els escenaris que poden emergir a l'executiu català. La intenció és posar pressió sobre el PSC perquè prefereixi governar amb ERC i comuns a permetre -per activa o per passiva- que Junts assoleixi quotes de poder els pròxims anys al Palau de la Generalitat. També per advertir del risc que la CUP entri a jugar en fórmules que apuntalin el retorn d'un govern independentista. La visió dels comuns implica assumir que és més fàcil estirar cap a l'esquerra els socialistes que els juntaires, però sobretot implica que amb els segons queden totalment desdibuixats del mapa de possibles aliances. 

En el seu parlament, Albiach ha carregat de fet contra la CUP i ERC per no haver rebutjat de ple arribar a permetre que Junts entri al futur Govern de la Generalitat. A més, ho ha vinculat al fet que l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, hagi anunciat que el seu vot anirà a parlar a la candidatura de Carles Puigdemont. "Per si algú tenia algun dubte, jo crec que avui Jordi Pujol ho ha acabat d'aclarir: Junts és la refundació de Convergència", ha expressat Albiach. Tot seguit, ha afegit: "A nosaltres no se'ns oblida qui és Convergència". A banda, ha reivindicat que els comuns en cap cas faran "cap acord" amb la llista de Junts i que la intenció de la seva formació serà assegurar que Puigdemont queda fora de la governabilitat del país. "El nostre país és un país sense dreta", ha refermat.

En una ponència compartida amb la resta de caps de llista territorials -Yolanda López per Tarragona, Elena Ferre per Lleida i Eloi Badia per Girona- el projecte que integra Sumar a Catalunya ha buscat el cos a cos amb ERC i ha evitat mencionar el PSC. Una de les poques referències als socialistes ha tingut relació amb la decisió de Pedro Sánchez d'apartar-se de la primera línia durant uns dies pels atacs de la dreta i l'extrema dreta a la seva dona. Albiach ha enviat "una abraçada" als membres de tot el govern espanyol i alhora ha fet una crida a "passar a l'ofensiva" davant l'avenç de la ultradreta. D'alguna manera, la candidata dels comuns ha seguit la fórmula que ja els va funcionar també a les eleccions estatals d'erigir-se també com un dels trampolins contra els discursos xenòfobs. 

Alhora que ha lamentat que "alguns" volen que aquestes eleccions vagin de "les aventures i desventures de tres senyors" -Illa, Aragonès i Puigdemont"- la cap de files dels comuns s'ha centrat a lamentar que ERC no hagi estat més contundent amb els grans sectors econòmics des de l'executiu. "El Govern d'ERC no està respectant els interessos del país quan està permetent que als hotelers que tinguin dessaladores portàtils", ha reblat Albiach. També li ha retret connivència explícita amb "els lobbies econòmics". Irònicament, socialistes i republicans són els seus principals aliats. A partir de mossegar-los, però, els comuns es volen fer imprescindibles.