Junts s'oposa a regular els lloguers de temporada: «Les intervencions no han funcionat»

Puigdemont es desmarca de les peticions del Sindicat de Llogateres, defensa construir pisos i promocionar l'emancipació juvenil amb ajuts per pagar el lloguer i les hipoteques

Anuncis de pisos en lloguer i venda a Barcelona
Anuncis de pisos en lloguer i venda a Barcelona | Hugo Fernández
Oriol March / Carme Rocamora
08 de maig del 2024
Actualitzat a la 13:29h

La regulació dels lloguers de temporada, per evitar l'ús fraudulent d'aquesta tipologia de lloguers, no compta definitivament amb l'aval de Junts. Ara fa unes setmanes el Govern va aprovar un decret llei per impulsar-ho, d'acord amb una demanda del Sindicat de Llogateres que compta amb el suport d'ERC, CUP i comuns. Carles Puigdemont, però, s'hi oposa. "Les intervencions no han funcionat. Les coses que no funcionen, no cal insistir-hi", ha dit en un acte aquest dimecres al migdia.

Davant d'aquesta negativa a la intervenció sobre el mercat de l'habitatge, el candidat de Junts ha defensat la "construcció" de pisos, és a dir, augmentar l'oferta per resoldre la crisi de l'habitatge per posar a disposició més pisos de protecció oficial i de preu assequible. "Necessitem mobilitzar un parc de pisos buits al mercat de lloguer. Hem de proposar coses noves", ha defensat.

Una de les mesures que defensen els juntaires és facilitar l'emancipació juvenil. En lloc de regular, ofertar ajudes per aquests joves, tant perquè puguin pagar el lloguer com perquè puguin pagar hipoteques, amb l'objectiu de rebaixar l'edat d'emancipació juvenil. També ho ha defensat aquest dimecres la presidenta del Parlament i número 4 dels juntaires, Anna Erra, en una entrevista a Ràdio Estel. "Hem de donar ajudes, anar avalant les seves hipoteques", ha declarat.

Puigdemont ha anunciat que en els primers cent dies de Govern, si és president, farà una auditoria per veure quines són les mesures més efectives a curt i llarg termini. "És una evidència que, amb tot el que s'ha fet, no és fàcil accedir a un habitatge. O potser la intervenció és massa tova, o és massa dura", ha apuntat Puigdemont, que ha remarcat la necessitat disposar de 15.000 habitatges més. També ha demanat "aparcar la trinxera ideològica".

L'aprovació, ara en mans del PSC

La regulació dels lloguers és una mesura que el Govern de Pere Aragonès tenia prevista en paral·lel a l'aprovació de la regulació dels lloguers estatals. Finalment, per l'avançament electoral, es va presentar en context electoral, i el Sindicat de Llogateres va promoure una signatura d'un compromís a favor de la mesura, perquè considera que els ciutadans tenen dret a saber quins partits la defensen i quins no. El PSC encara no ha emès un posicionament ferm, i estaria en les seves mans decantar la balança cap a l'aprovació o fracàs.

Aquesta nova mesura legal vol evitar l'ús fraudulent del lloguer de temporada i aplicar la contenció de rendes si l'habitatge és ocupat per motius professionals, laborals, d'estudis, mèdics o s'està a l'espera del lliurament d'un habitatge, entre d'altres situacions anàlogues. També es regula el lloguer d'habitacions, on l'import de la renda de totes elles sumades no pot superar el límit establert per aquest habitatge.