L'abstenció de Junts i el suport del PNB obren la porta a limitar els lloguers de temporada

Entitats de defensa dels llogaters van introduir una proposta de llei per limitar el preu als contractes per mesos i per habitacions, i ara aquesta mesura ciutadana afronta un primer tràmit decisiu

Imatge d'arxiu d'una immobiliària a Barcelona
Imatge d'arxiu d'una immobiliària a Barcelona | Hugo Fernández
16 de setembre de 2024, 15:05
Actualitzat: 17 de setembre, 14:39h

Catalunya mira cap a Madrid davant la possibilitat de posar noves exigències als contractes de temporada i al lloguer d'habitacions, dues vies amb poca regulació que s'han convertit en l'escletxa per apujar els preus dels arrendaments a les zones de mercat tens. Aquest dimarts el Congrés dels Diputats decidirà si dona llum verda a la tramitació d'una proposta de llei que va sortir dels sindicats de llogaters de l'Estat i que proposa que el mateix topall que s'aplica als habitatges habituals del mercat del lloguer tingui efecte també sobre els contractes temporals. També es preveu que la suma del preu de les habitacions no pugui superar el màxim del valor total del pis. Darrerament, aquestes dues modalitats han estat utilitzades per evitar complir la regulació de lloguers vigent al país.

Ara bé, aquest primer tràmit -que només implicaria que es comencés a discutir el text i la forma final podria canviar molt- necessita una majoria política que fins aquest dilluns no tenia garantida. La clau la tenia la dreta. Finalment, a poques hores de la votació, el PNB ja ha anunciat que hi donarà un "suport crític" a la tramitació, ja que "no aprovaria la proposta redactada amb els termes actuals", assenyalen fonts de la formació a aquest diari. Un "sí" al qual també se sumaria Coalició Canària. A banda, Junts se'n desmarcarà i optaria per l'abstenció. Aquests moviments, però, facilitarien que la norma pugui debatre's al Congrés dels Diputats i, per tant, que es plantegi la possibilitat de limitar el lloguer de temporada i el d'habitacions. A la banda frontalment contrària a aquesta possibilitat hi ha el PP, Vox i la Unió del Poble Navarrès (UPN).

De fet, aquest mateix dilluns el Sindicat de Llogateres ha emès un comunicat directe en què denuncien que "malgrat l'emergència" actual del mercat del lloguer, amb preus disparats els darrers anys i advertències del Banc d'Espanya del risc de pobresa dels inquilins, "alguns partits es plantegen impedir que la proposició es pugui debatre". Així, menciona tres partits escorats a la dreta del Congrés: Junts, PP i PNB, que sumen 149 escons. Contactats per aquest Nació, totes tres formacions eviten fer cap comentari sobre la proposta. A banda de les forces assenyalades, però, el vot de Coalició Canària també pot ser rellevant, remarquen fonts coneixedores.

Així, tot apunta que els grups pel dret a l'habitatge tenen garantit el suport dels mateixos partits que van registrar la proposta de modificació de la Llei d'Arrendaments Urbans el juny passat: Sumar, ERC, Podem, EH Bildu i BNG. A més, inclouen el PSOE també a l'equació, així com el vot de José Luis Ábalos, els del PNB i el de Coalició Canària. Tot plegat deixaria l'escenari amb 172 vots a favor de la proposta. Per contra, la unió de PP, Vox i UPN es quedaria en 171 escons.

Els impulsors de la nova normativa es queixaven aquest dilluns que hi hagi forces com el PP que ni tan sols vulguin permetre el debat d'una proposta ciutadana que intenta abordar una problemàtica social àmplia. "Seria molt difícil d’entendre que cap partit busqui silenciar el debat sobre aquest fenomen en lloc de plantejar les seves pròpies propostes", remarcaven des del sindicat català.

Sigui com sigui, Catalunya va intentar posar normes als contractes de temporada i al lloguer d'habitacions recentment i no se'n va sortir. Llavors va ser el Govern -en mans d'ERC- qui ho va intentar, afegint-hi el suport de la CUP i els comuns. Finalment, però, el PSC s'hi va abstenir i Junts hi va votar en contra. Això va fer decaure la nova norma. En aquell moment, la postura socialista es va sustentar en la "inseguretat jurídica" i en el fet que hi havia un debat viu a l'estat espanyol, que hi atorgaria més solidesa a la regulació que en sortís. Ara el Congrés entoma un debat que va quedar escapçat a la Generalitat.