L'abstenció de Junts obre el camí a una possible regulació dels lloguers de temporada

Entitats de defensa dels llogaters van introduir una proposta de llei per limitar el preu als contractes per mesos i per habitacions, però PP, PNB i Coalició Canària mantenen la incògnita del seu posicionament

Imatge d'arxiu d'una immobiliària a Barcelona
Imatge d'arxiu d'una immobiliària a Barcelona | Hugo Fernández
16 de setembre de 2024, 15:05
Actualitzat: 17 de setembre, 9:37h

Catalunya mira cap a Madrid davant la possibilitat de posar noves exigències als contractes de temporada i al lloguer d'habitacions, dues vies amb poca regulació que s'han convertit en l'escletxa per apujar els preus dels arrendaments a les zones de mercat tens. Aquest dimarts el Congrés dels Diputats decidirà si dona llum verda a la tramitació d'una proposta de llei que va sortir dels sindicats de llogaters de l'Estat i que proposa que el mateix topall que s'aplica als habitatges habituals del mercat del lloguer tingui efecte també sobre els contractes temporals. També es preveu que la suma del preu de les habitacions no pugui superar el màxim del valor total del pis. Darrerament, aquestes dues modalitats han estat utilitzades per evitar complir la regulació de lloguers vigent al país.

Ara bé, aquest primer tràmit -que només implicaria que es comencés a discutir el text- necessita una majoria polític que fins ara no té garantida. Amb l'extrema dreta descartada com a interlocutora, la clau la tenen partits com el PP, Junts -que ja ha anunciat la seva abstenció, afavorint la continuïtat de la norma-, el PNB o Coalició Canària, assenyalen les mateixes entitats que van promoure el text legal.

De fet, aquest mateix dilluns el Sindicat de Llogateres ha emès un comunicat directe en què denuncien que "malgrat l'emergència" actual del mercat del lloguer, amb preus disparats els darrers anys i advertències del Banc d'Espanya del risc de pobresa dels inquilins, "alguns partits es plantegen impedir que la proposició es pugui debatre". Així, menciona tres partits escorats a la dreta del Congrés: Junts, PP i PNB, que sumen 149 escons. Contactats per aquest Nació, totes tres formacions eviten fer cap comentari sobre la proposta. A banda de les forces assenyalades, però, el vot de Coalició Canària també pot ser rellevant, remarquen fonts coneixedores.

De moment, els grups pel dret a l'habitatge tenen garantit el suport dels mateixos partits que van registrar la proposta de modificació de la Llei d'Arrendaments Urbans el juny passat: Sumar, ERC, Podem, EH Bildu i BNG. A més, inclouen el PSOE també a l'equació. Tot plegat deixaria 166 vots a favor, quan la majoria absoluta és a partir dels 176 representants. La discussió política, però, també podria jugar amb les abstencions per acabar de tirar endavant. 

Els impulsors de la nova normativa es queixen que ni tan sols es permeti el debat d'una proposta popular que intenta abordar una problemàtica social àmplia. "Seria molt difícil d’entendre que cap partit busqui silenciar el debat sobre aquest fenomen en lloc de plantejar les seves pròpies propostes", remarquen des del sindicat català.

Sigui com sigui, Catalunya va intentar posar normes als contractes de temporada i al lloguer d'habitacions recentment i no se'n va sortir. Llavors va ser el Govern -en mans d'ERC- qui ho va intentar, afegint-hi el suport de la CUP i els comuns. Finalment, però, el PSC s'hi va abstenir i Junts hi va votar en contra. Això va fer decaure la nova norma. En aquell moment, la postura socialista es va sustentar en la "inseguretat jurídica" i en el fet que hi havia un debat viu a l'estat espanyol, que hi atorgaria més solidesa a la regulació que en sortís. Ara el Congrés entoma un debat que va quedar escapçat a la Generalitat.