Puigdemont promou Mònica Sales al Parlament i enceta la renovació de lideratges

La portaveu parlamentària assumirà més protagonisme en el dia a dia de la cambra, mentre que Albert Batet disposarà d'un rol més institucional en aquesta legislatura; el canvi arriba a les portes del congrés de Junts, on hi haurà canvi de cares

Mònica Sales, en les jornades de Junts a Waterloo.
Mònica Sales, en les jornades de Junts a Waterloo. | Junts
03 d'octubre de 2024, 12:35
Actualitzat: 13:12h

Primers canvis a Junts amb la vista posada en el congrés de finals de mes que ha de servir per renovar lideratges, tal com va indicar aquest dimecres Carles Puigdemont, que amb tota probabilitat assumirà la presidència del partit. Mònica Sales, portaveu de la formació al Parlament, assumirà més funcions executives en el dia a dia, mentre que Albert Batet, president de grup, tindrà un rol "més institucional". Així ho han explicat tant Sales com Batet en la roda de premsa posterior a la reunió de grup celebrada a Waterloo. La portaveu parlamentària estarà acompanyada de Salvador Vergés i Jeannine Abella, caps de llista per Girona i Lleida en les eleccions catalanes celebrades el 12 de maig.

El president del grup parlamentari de Junts ha confirmat públicament que ningú assumirà el càrrec de cap de l'oposició, ni tampoc els llocs d'assessors extra que implicaria agafar aquesta responsabilitat. Segons Batet, això lliga amb el fet que Puigdemont va ser president de la Generalitat i que, en campanya, ja va dir que no exerciria formalment de principal oponent d'Illa a la cambra catalana. Tot i això, el líder de Junts és la principal cara del partit, i comandarà l'alternativa al nou president. Un dels retrets que fa la formació a Illa és que no s'hagi reunit amb Puigdemont ni tampoc amb el president del Parlament, Josep Rull, en la ronda de contactes amb els principals càrrecs del país.

Batet ha indicat que, un any més, el grup parlamentari de Junts s'ha hagut de desplaçar a Waterloo per reunir-se de manera presencial amb Puigdemont. "No podem deixar de denunciar aquesta anormalitat democràtica. Ens hem de trobar a l'exili", ha indicat el president del grup, que ha recordat que tant el líder de Junts com l'exconseller Lluís Puig són diputats des de fora de l'Estat. "És evident que el pretès retorn a la normalitat és absolutament fals", ha apuntat Batet, que també ha recordat que fa exactament quatre anys el rei Felip VI va pronunciar un discurs que va anticipar la intervenció de l'autonomia. "I Salvador Illa li ha posat la catifa vermella", ha lamentat el dirigent de Junts.

En la intervenció d'aquest dimecres davant de tot el grup parlamentari, Puigdemont va demanar al partit sortir de les "casernes d'hivern", i va anticipar que hi hauria renovació de lideratges. A porta tancada va clarificar que no agafaria el rol de cap de l'oposició, tot i que l'escó no el deixarà. Està pendent de veure si se li aplica o no l'amnistia i ja no disposa de plaça com a eurodiputat, de manera que mantindrà la representació a la cambra catalana. En les últimes setmanes, això sí, havia circulat entre els diputats de Junts que podria deixar l'acta, però mai ha tingut aquest escenari sobre la taula. Entre els plans de futur hi ha assumir el comandament de Junts i fer canvis de cara en places claus.