El grup parlamentari de Junts s'ha desplaçat aquest dimecres fins a Waterloo per reunir-se amb Carles Puigdemont durant dos dies. Sobre la taula, quatre qüestions urgents: el debat de política general, el primer de Salvador Illa com a president de la Generalitat; la negociació pressupostària a Madrid, que tot indica que no es desencallarà fins que passi el congrés d'ERC, a finals de novembre; la negativa del Tribunal Suprem a aplicar l'amnistia, fet que manté el líder del partit a l'exili; i el conclave de Junts, que se celebra a finals d'octubre i que tot just obre el ball per saber qui acompanyarà Puigdemont a la direcció, tenint en compte la seva voluntat a tornar a presidir la formació.
En aquest context, Puigdemont ha ressaltat que cal "aprofitar" el debat de política general per "recordar el que les urnes han decidit". Què vol dir? Que el Govern és "fràgil", perquè es basa en un acord d'investidura "que no es creuen cap dels dos que l'han firmat", en referència al PSC i ERC. "L'entesa ni federalitza, ni independitza, ni esquerranitza", ha apuntat el líder a l'exili, que ha erigit el partit com a "alternativa" a la cambra catalana. Pel que fa al congrés de Junts, ha apuntat que obre una "significació especial" perquè ha de contribuir a "renovar" el missatge de cara a la ciutadania. "Som l'alternativa per situar el país i la seva gent al centre de les prioritats del Govern", ha apuntat.
A banda de "renovar lideratges", també ha demanat "obrir portes" de cara al conclave, que serà després del debat de política general. L'objectiu del PSC, diu, és "desnacionalitzar" el país. "Per això el president Illa assistia entusiasmat a les manifestacions de la dreta i la ultradreta contra la majoria dels catalans. Els líders socialistes proposaven desinfectar Catalunya. Han omplert el seu Govern de càrrec d'aquesta ideologia, de Societat Civil Catalana. Per això Illa va anar al besamans del rei Felip VI, que fa set anys va pronunciar un discurs impropi d'un cap d'estat contra els qui vam votar l'1-O", ha indicat l'expresident. Li ha retret al PSC que no tingui paraules per als 2,3 milions de votants pel referèndum.
"Trobaran la gent de Junts de cara. Hem de denunciar cada vegada la deriva sectària del Govern", ha remarcat l'expresident de la Generalitat, que ha diagnosticat "falta de reflex de la realitat política" a les institucions, majoritàriament en mans del PSC: l'Estat, la Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona. "Tot passa per unes úniques mans. Això és un reflex de la realitat del país? En absolut. Això no és un reflex de la pluralitat", ha indicat Puigdemont, que ha recordat que el PP va facilitar que Jaume Collboni impedís que Xavier Trias, guanyador de les eleccions municipals, arribés a l'alcaldia. Els governs del PSC, ha clarificat, són legítims, però no tenen majoria absoluta enlloc.
En aquest context, ha defensat "revertir l'adversitat" que travessa l'independentisme. "Ara toca sortir de les casernes d'hivern, anar a l'ofensiva, recórrer el país, ensenyar els perfils que tenim, perquè som el partit més transversal. Ho hem de fer servir per construir una alternativa. Que Illa i Pedro Sánchez tinguin una posició dèbil és una oportunitat més gran, perquè tenim una gran responsabilitat a Madrid", ha indicat el líder a l'exili. Sobre la negociació del sostre de dèficit, ha apuntat que Junts està fent el paper que el president de la Generalitat, segons ell, no està fent: intentar aconseguir que totes les institucions i entitats puguin tenir més marge de despesa. "Això és el que fem a Madrid", ha remarcat.
"Tant se val si hi ha el PSOE o el PP a Madrid: defensem tenir més diners i créixer més en despesa que l'Estat", ha assenyalat Puigdemont, que ha lamentat que Illa "no vulgui molestar" la Moncloa. "Hem de ser útils als catalans. No tenim una altra noció de la política que ser útils a Catalunya, és la nostra raó de ser", ha apuntat el líder a l'exili, que ha demanat a Sánchez parlar "directament" amb Junts i no "enviar missatges a través del Cercle d'Economia". El president del govern espanyol es va citar aquest dilluns a Barcelona amb l'entitat, que va tractar el finançament singular i la situació política en un dinar abans d'entregar uns premis organitzats pel diari La Vanguardia.
Puigdemont ha volgut arrencar amb agraïments per l'operació del 8 d'agost, que va permetre un retorn efímer a Barcelona i una "extracció" cap a Waterloo. "Tot penjava d'un fil tan prim que, si alguna cosa no hagués sortit com estava previst, aquesta reunió no l'hauríem fet avui aquí", ha remarcat el dirigent de Junts, que ha lamentat el "tracte" que van rebre al Parlament, on es van "violentar drets". També els ha volgut agrair el fet que formessin part de la logística, tot i que eren mínimes les persones que disposaven d'informació fidedigne sobre el retorn i la posterior extracció. Així ho van lamentar en privat membres del grup parlamentari en els dies posteriors al 8 d'agost, dia de la investidura d'Illa.