Borràs portarà al TC la suspensió com a presidenta del Parlament

La màxima dirigent de Junts fa aquest moviment com a primer pas per poder recórrer als tribunals europeus; el partit també impulsarà una reforma exprés del reglament en base al dictamen de l'ONU

Laura Borràs, el dia que la van suspendre com a presidenta.
Laura Borràs, el dia que la van suspendre com a presidenta. | Pau Ollé
05 de setembre del 2022
Actualitzat a les 14:01h
Laura Borràs portarà la seva suspensió com a presidenta del Parlament al Tribunal Constitucional (TC). Així ho ha assenyalat aquest dilluns el portaveu de Junts, Josep Rius, en la roda de premsa posterior a l'executiva del partit. Aquest moviment, segons ha detallat Rius, va en la línia d'esgotar les vies internes -dins l'Estat- per anar, després, a la justícia europea. "Obrim la via internacional", ha apuntat el portaveu de la formació. La setmana passada, amb els vots del PSC, ERC i la CUP, la mesa del Parlament va decidir impedir que prosperés la reconsideració presdentada per Junts. El format al TC serà el d'un recurs d'empara, habitual en aquests casos.

Una altra de les iniciatives que impulsarà el partit és una reforma exprés del reglament de la cambra en base a la resolució de la setmana passada del Comitè de Drets Humans de les Nacion Unides. En aquest text, s'hi estipula que els drets polítics d'Oriol Junqueras, Josep Rull, Jordi Turull i Raül Romevavan ser "violats" en el moment que se'ls va suspendre com a diputats un cop processats per rebel·lió pel Tribunal Suprem. Aquest dictamen va ser un dels motius que va esgrimir Junts la setmana passada per reclamar la reconsideració de la suspensió, que també impacta en el clima agre que s'ha imposat entre ERC i Junts a les portes de la Diada.

"És important que aquesta Diada sortim al carrer. La mobilització ciutadana és una eina imprescindible per aconseguir la independència, juntament amb l'acció política i institucional", ha apuntat Rius, que ha recordat que enguany es compleixen 5 anys del referèndum de l'1-O. El portaveu de la formació ha indicat que la Diada no és un moment de "partidismes" ni "exclusions". "És un moment per mostrar unitat: fem una crida a tothom que hi assisteixi", ha remarcat el també diputat, que ha ressaltat la "necessitat" de complir amb l'acord de legislatura amb ERC. "La millor manera de garantir estabilitat és fent complir els pactes", ha apuntat Rius, que ha indicat que totes les propostes concretes que s'han demanat des dels republicans ja han estat enviades.

Són aquestes: constitució d'un espai de direcció estratègica, que qui hagi un front unitari a Madrid i passar de la taula de diàleg a la "negociació". Es tracta de tres propostes que ja formen part de l'acord rubricat per propiciar la formació del Govern de coalició. "La negociació s'ha de basar en l'autodeterminació i l'amnistia. Ara és el moment", ha apuntat Rius, que ha indicat que Marta Rovira, secretària general d'ERC, ja ha admès que el 2023 la taula no tindrà recorregut. La mesa, en tot cas, s'ha de tornar a reunir al llarg d'aquesta tardor, com es va acordar al juliol a Madrid.

La setmana passada, Junts va celebrar una jornada de debat a Pals en la qual es va avaluar el resultat de l'auditoria del pacte de legislatura signat el maig de l'any passat entre Pere Aragonès i Jordi Sànchez. El resultat de la tasca, codirigida per Rius i la consellera Victòria Alsina, sosté que el Govern aprova en clau sectorial però suspèn pel que fa al procés, perquè ni s'ha constituït la direcció estratègica del procés ni s'ha estructurat un front unitari al Congrés dels Diputats. La setmana passada, el secretari general de la formació, Jordi Turull, va assenyalar que la possibilitat de sortir del Govern és "real", malgrat que la seva prioritat és "fer complir" l'acord abans que trencar-lo. El contactes amb ERC per provar de pactar un nou full de ruta són imminents amb la vista posada en el debat de política general de finals de setembre.

Una de les discrepàncies que s'han evidenciat en les últimes hores és per la Diada. Aragonès va oficialitzar -sense sortir a explicar-ho públicament- que no aniria a la manifestació organitzada per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) pel seu discurs crític amb els partits. La resposta de Junts va ser immediata: van fer públic que el vicepresident Jordi Puigneró participaria a la concentració i, poca estona després, es va confirmar oficialment que hi serien tots els consellers de Junts. "No és una manifestació contra els partits, és una manifestació independentista", ressalten des del partit. Laura Borràs, la seva presidenta, també té previst acudir-hi amb normalitat.