Bosch es perfila com el pont entre Junqueras i Puigdemont des d'Exteriors

El relleu amb Ernest Maragall està previst per a finals de novembre i la internacionalització del judici de l'1-O serà un dels seus principals reptes com a membre del Govern

Alfred Bosch amb Pere Aragonès, en un acte
Alfred Bosch amb Pere Aragonès, en un acte | Jordi Bes
26 d'octubre del 2018
Actualitzat a les 18:41h
Alfred Bosch fa ja el compte enrere per deixar l'Ajuntament de Barcelona i assumir el nou rol com a conseller d'Acció Exterior. L'intercanvi de funcions amb Ernest Maragall es preveu que es faci efectiva a finals de novembre, amb la qual cosa el fins ara líder d'ERC a la capital catalana viurà aquest divendres el seu penúltim -depèn de com l'últim- ple al consistori. Dos són els reptes que tindrà per davant un cop assumeixi el paper de conseller: la internacionalització del judici de l'1-O i exercir, gràcies al seu perfil, un paper de pont entre Oriol Junqueras i Carles Puigdemont, distanciats arran dels fets d'octubre de l'any passat i des les discrepàncies polítiques des de la presó i l'exili, i el president Quim Torra.

"Quedo a disposició del país i de la causa i del partit que la representa. No me'n vaig a casa. Continuaré picant pedra", va dir Bosch en l'acte en què va formalitzar el seu pas al costat per cedir el testimoni a Maragall com a cap de llista a les pròximes municipals. L'afirmació era l'avantsala del nou rol que sabia que assumiria dos mesos després. ERC havia consensuat que la "generositat" de Bosch de retirar-se a petició d'Oriol Junqueras quan ja havia estat escollit candidat per la militància en unes primàries mereixia tenir retorn amb un càrrec al Govern. 

L'objectiu d'aconseguir que el judici es visibilitzi com un dèficit democràtic

L'entorn del dirigent creu que el nou rol li va a mida en l'actual context. Primer perquè, després d'haver estat professor universitari que ha donat classes en diversos països i sent un dirigent que domina sis idiomes, el seu perfil és considerat l'idoni per encarar la tasca d'internacionalitzar el judici de l'1-O, que previsiblement arrencarà a principis de gener. Explicar com una causa política es dirimeix als tribunals espanyols amb un relat sobre la rebel·lió que ha estat esmenat per justícies europees i amb unes peticions de penes de presó que poden arribar als 30 anys és considerat clau per a l'independentisme.

El judici, insisteixen des de les defenses, serà polític i s'enfocarà com un qüestionament de la pròpia democràcia espanyola. Aquesta serà, juntament amb potenciar la marca Catalunya, la principal tasca en matèria d'Exteriors en els pròxims mesos, durant els quals es dona per descartada la possibilitat que el govern espanyol s'avingui a posar sobre la taula un referèndum d'autodeterminació. Segons el relat que ha fet Ernest Maragall fins ara, caldrà demostrar en unes eleccions que se supera el 50% de suports a la independència perquè alguna porta s'obri mínimament a Europa

Per altra banda, fonts d'ERC argumenten que el paper de Bosch també jugarà una dimensió de cara a la interna dins del propi independentisme. Com a activista i portaveu de Barcelona Decideix -plataforma que va impulsar la consulta popular sobre la independència l'any 2011- Bosch va teixir unes relacions transversals que conserva i que poden actuar de frontissa en aquests moments de dificultats en les relacions entre Junts per Catalunya i ERC. Amb el president Quim Torra hi té "bona relació", però també amb Carles Puigdemont. I el fet que s'hagi dedicat a la política municipal l'ha preservat de les grans disputes nacionals entre els republicans i l'òrbita post-convergent. D'aquí que ve que a ERC vegin en Bosch una peça que pot activar-se per llimar asprors en la triangular Junqueras-Puigdemont-Torra.

Una millor coordinació amb Puigdemont

La bona relació amb Puigdemont esperen que també es tradueixi en una millor coordinació en la internacionalització del procés. I és que la participació en fòrums internacionals és la principal tasca de l'expresident a l'exili i això ha limitat l'actuació de Maragall. L'historiador Josep Lluís Alay, que ara és director de l'oficina de Puigdemont, va ser abans responsable de relacions internacionals de la Diputació de Barcelona i també va exercir aquesta tasca com a adjunt de la presidència, un bagatge que ha servit a Puigdemont per picar portes a Europa i que explica la seva tria. Amb Bosch, el Govern espera consolidar un espai propi a Exteriors i compartir amb el líder de Junts per Catalunya aquesta tasca.

"Ell sabia que no guanyaria les pròximes eleccions", argumenten fonts coneixedores de la situació de Bosch. La diagnosi que fan els republicans és que, com a candidat a Barcelona, garantia el vot fidel que té el partit però difícilment hagués desbordat les pròpies sigles, un efecte que es busca ara amb Maragall, a més d'evitar que el cap de llista pugui quedar aigualit davant el candidat que presenti l'òrbita post-convergent i la dura pugna Ada Colau-Manuel Valls. ERC també vol garantir-se la capacitat per teixir eventuals aliances amb els comuns, amb qui Bosch no ha estat capaç de consolidar una mínima relació de reciprocitat. Amb l'intercanvi de peces, els republicans esperen cobrir les expectatives en els dos escenaris.

Aquest divendres ERC de Barcelona celebra les seves primàries, un procés intern al que l'encara conseller d'Acció Exteriors es va voler sotmetre per no crispar les bases després que s'acordés el pas enrere de Bosch. Finalment no tindrà competidor i serà ratificat.