Boye anuncia una querella contra el jutge Aguirre per prevaricació per insistir en la trama russa del procés

L'advocat de Puigdemont denuncia el "deliri" i l'"obsessió" de l'instructor del cas Volhov després d'obrir una peça separada per investigar les suposades connexions amb Rússia

Toni Comín, Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, en una imatge d'arxiu
Toni Comín, Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, en una imatge d'arxiu | Hugo Fernández Alcaraz
Redacció
22 de juny del 2024

Carles Puigdemont es querellarà contra el jutge del cas Volhov, Joaquín Aguirre, per prevaricació. Així ho ha anunciat aquest dissabte el seu advocat, Gonzalo Boye, que denuncia el "deliri" i l"'obsessió" del magistrat per obrir una nova peça separada per investigar la suposada trama russa del procés i intentar així esquivar la llei d'amnistia. I és que Aguirre ha obert una nova peça separada per investigar unes presumptes connexions de dirigents independentistes amb l'entorn del Kremlin, malgrat que l'Audiència de Barcelona ja li va dir que no hi havia recorregut.

El magistrat imputa ara un delicte de traïció a Puigdemont i a unes altres 11 persones: Artur Mas, Víctor Terradellas, Elsa Artadi, Jordi Sardà, Natàlia Boronat, Zeus Borrell, Miquel Casals, Carles Porta, Aleksander Dmitrenko, Josep Lluís Alay i Gonzalo Boye. Amb aquesta maniobra, sense nous indicis que la justifiquin, el jutge intenta deixar sense efecte l'amnistia, que exclou els delictes d'alta traïció si hi ha una "amenaça efectiva" i ús de la força que posi en risc la integritat territorial de l'Estat.

Boye veu prevaricació en aquest moviment perquè Aguirre "dirigeix la veritable trama russa del procés", alhora que considera que també malversa recursos públics amb l'intent de tirar endavant un cas que l'Audiència de Barcelona l'havia obligat a abandonar el juliol de 2023. "Del jutge Aguirre ens esperem això i més coses. Crec que no s'ha llegit la llei d'amnistia", ha reblat l'advocat.

A més, un cop finalitzada la part essencial d’instrucció d’aquesta nova peça, Aguirre demanarà a l’òrgan superior competent poder investigar els aforats Carles Puigdemont i Francesc de Dalmases, tots dos diputats al Parlament. En paral·lel, segueix la peça sobre la malversació de fons públics, prevaricació i tràfic d’influències en la concessió de subvencions públiques per la Diputació de Barcelona, el Departament de Presidència, l’Agència Catalana de Cooperació i Desenvolupament i l’Ajuntament de Barcelona a les entitats Fundació CATMÓN i l’Associació IGMAN. Aguirre també demana en qualitat de testimoni el clonat dels telèfons mòbils que la Guàrdia Civil va fer als investigats David Madí, Xavier Vendrell, Oriol Soler i Josep Lluís Alay.