El retorn entre clarobscurs de Carles Puigdemont

La incertesa sobre el Suprem i la insistència del jutge Aguirre en la trama russa delimiten el camí del líder de Junts, centrat a refer la unitat independentista i envoltat de la discreció que ja va exhibir quan negociava amb Pedro Sánchez

Carles Puigdemont, a Argelers
Carles Puigdemont, a Argelers | ACN
22 de juny de 2024, 08:00
Actualitzat: 8:05h

A mitjan maig, un alt dirigent de Junts preguntat sobre el retorn de Carles Puigdemont feia aquesta consideració a pocs metres de l'expresident: "Això ho porta ell. Pràcticament no n'explica res. I en aquests casos és millor no fer preguntes". En aquell moment, ja existia el compromís públic de tornar pel debat d'investidura, un tràmit que encara no té data perquè cap dels candidats -el líder de Junts i el guanyador de les eleccions, Salvador Illa- té els suports suficients. A l'espera que dimecres vinent se celebri un ple que posarà en marxa el compte enrere cap a unes noves eleccions, que serien el 13 d'octubre, aquests són els clarobscurs del retorn promès de Puigdemont.

Els moviments de la justícia

A l'espera de saber si el Tribunal Suprem retira les ordres de detenció —la defensa de l'expresident sosté que això hauria d'estar garantit, perquè l'amnistia, ja en vigor, preveu la retirada de totes les mesures cautelars—, el líder de Junts va veure divendres com el jutge Aguirre continua insistint en la via de la trama russa per no aplicar-li la llei que empara la desjudicialització. Tenint en compte que el ple d'investidura havia de ser pels volts del 25 de juny, el fet que no se celebri atorga més temps a l'expresident per calibrar riscos i escenaris. Tant ell com el seu advocat, Gonzalo Boye —la veu del qual compta més que bona part de la direcció de Junts—, tenen assumit el risc de detenció.

Una investidura que depèn del PSC

Encara que els dirigents de Junts insisteixin que hi ha una majoria independentista "operativa", el retorn de Puigdemont a Palau depèn d'Illa i de Pedro Sánchez. Tots dos han negat que existeixi la possibilitat d'una abstenció i, en privat, els dirigents socialistes tampoc veuen clara la possibilitat de negociar amb Junts i amb ERC al mateix temps. "L'única majoria políticament viable és la progressista", repeteix aquests dies Illa, en referència a la suma del PSC, ERC i els comuns. A banda de la voluntat de ser investit, Puigdemont també persegueix un objectiu: poder intervenir davant del ple per recuperar el fil que es va trencar amb l'aplicació del 155, just després de la declaració d'independència.

Control total del relat (per si hi ha repetició)

Com va passar amb la investidura de Sánchez, el perfil a X de Puigdemont és escrutat al detall cada vegada que publica un tuit nou. A Junts s'hi ha imposat la discreció, i el paper de l'executiva, per ara, només ha estat per apoderar l'expresident a negociar. El control del relat és absolut, pensant també en si hi ha d'haver una repetició electoral. "A diferència d'ERC, nosaltres tenim clar el candidat i l'estratègia", remarquen a Junts. Del detall de les converses només n'estan al corrent un nucli dur de col·laboradors com Jordi Turull, Albert Batet i Josep Rius, a banda de les qüestions legals en mans de Boye. Al partit s'han acostumat -les queixes són escasses i privades- a aquesta manera de procedir.

La relació amb ERC

Corcada durant anys, Puigdemont es va proposar refer ponts abans d'arrencar la campanya. La reunió presencial a Ginebra amb Marta Rovira, avançada per El Periódico la setmana passada, va en aquesta direcció. No és cap secret que l'expresident -i sobretot Turull- s'ha sentit més còmode amb Rovira que amb Oriol Junqueras, i no s'amaga certa satisfacció pel manifest signat per 500 quadres republicans a favor de la renovació. Es podrà refer la unitat independentista si ERC pacta amb el PSC? L'única manera de recuperar la sintonia és amb una repetició electoral i, eventualment, amb una llista conjunta? La resposta s'anirà desbrossant amb el pas de les setmanes.

Entre el finançament i Sánchez

Un dirigent amb experiència a Junts sostenia aquesta setmana en privat que cal aprofitar el context obert al Parlament i al Congrés per incidir en la negociació pel finançament que s'obrirà entre ERC i el PSC. Puigdemont manté que Sánchez no va presentar els pressupostos perquè Junts el va advertir que els tombaria sense recaptació de tots els impostos, i aposta per negociar a Madrid una millora que singularitzi la Generalitat. Sense haver de passar, això sí, pel peatge de la investidura d'Illa. Existeix la possibilitat que, a finals d'agost, els tres actors -amb Sánchez des de Madrid- acabin posant-se d'acord per evitar el bloqueig? Els matisos s'imposen entre els clarobscurs del retorn de Puigdemont.