Salvador Illa (PSC) i Carles Puigdemont (Junts) volen presentar-se a un ple d'investidura, però demanen temps per aconseguir els suports necessaris perquè el seu intent sigui fructífer. Això és el que han traslladat tots dos partits al president del Parlament, Josep Rull, durant la jornada d'aquest dimecres en la primera ronda de contactes després del 12-M i un cop constituïda la XV legislatura. És per això que, en constatar que no hi ha cap candidat que es vulgui sotmetre a votació a hores d'ara, el president de la cambra ha anunciat que activarà el mecanisme de l'"acte equivalent" a una investidura fallida. Se celebrarà dimecres mitjançant un ple. A partir d'aquí, s'activarà el compte enrere de dos mesos perquè surti elegit un nou president de la Generalitat. Altrament, es convocaran automàticament noves eleccions. Aquestes són les dates clau dels mesos vinents.
26 de juny, ple sense candidat
El president del Parlament dictarà dimecres que ve la resolució que posa en marxa el rellotge electoral. A les 11 del matí se celebrarà un ple amb un únic punt a l'ordre del dia. Rull llegirà la resolució de l'acte equivalent, i tot seguit els grups podran intervenir durant un temps màxim de cinc minuts per posicionar-se, sense torns de rèplica. Aquesta és la previsió amb la qual treballa Rull, tot i que l'ordre del debat es fixarà dimarts en una reunió de la junta de portaveus. El que és segur és que durant el ple no es durà a terme cap votació, ja que és potestat de Rull activar "acte equivalent".
Concretament, la resolució que dictarà Rull i llegirà davant del ple "constatarà que no li ha estat possible proposar al ple de la cambra un candidat per ser investit president o presidenta de la Generalitat" i "donarà compte d'aquesta circumstància a l'efecte de l'inici del còmput de dos mesos".
Un (o més) possibles debats d'investidura a l'estiu
Un cop activat el compte enrere, els partits, que es troben de ple en negociacions -especialment el PSC i ERC, i també els socialistes amb els comuns- tindran l'oportunitat de presentar en ple el seu candidat a la investidura a tot tardar el 26 d'agost. Durant aquest temps es poden convocar tants plens d'investidura com es desitgin, ja que el reglament no fixa un límit. En cas que Illa i Puigdemont demanin concórrer a un ple al mateix temps, Rull nomenarà candidat a qui pugui acreditar més suports.
Alhora, de l'1 al 15 d'agost és un període inhàbil al Parlament, és a dir, no hi ha activitat parlamentària, però en cas que es volgués celebrar un debat d'investidura es podria habilitar. Tenint en compte que els terminis coincideixen enmig de les vacances d'estiu, Rull ha plantejat informalment als grups la possibilitat d'acordar que no hi hagi un debat d'investidura del 8 al 18 d'agost per tal que els diputats puguin garantir-se uns dies de descans.
Illa vol forjar una "majoria progressista" amb ERC i els comuns. Puigdemont confia a reunir els vots d'ERC i la CUP, i aconseguir una abstenció dels socialistes, que a hores d'ara es dibuixa impossible. En primera votació el candidat necessita el suport de la majoria absoluta, com a mínim 68 diputats i, en segona votació 48 hores després, només cal obtenir més vots a favor que en contra. Si no es forja cap acord, també es podria donar el cas que en aquests dos mesos, cap dels dos candidats vulgui fer el pas. Rull no té potestat per forçar-los a presentar-se i, per tant, es convocarien noves eleccions sense haver-se celebrat un ple d'investidura.
26 d'agost i eleccions el 13 d'octubre
Si el 26 d'agost Catalunya no té un nou president de la Generalitat, la convocatòria d'unes noves eleccions es fixaria pel 13 d'octubre. Si es repeteixen eleccions, es torna al procediment anterior: constitució del Parlament en un termini màxim de 20 dies des de les eleccions, proposta de candidat a la presidència i debat d'investidura, que arribaria a finals d'any.